x
Annonce
Sydjylland

Hel landsdels turisme- og oplevelseserhverv bløder: Krisen kan koste op mod 8.500 job

På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er der tomt i forhallen. Og coronakrisen er dyr for hele landsdelens turisme og oplevelsesøkonomi, viser tal fra Dansk Erhverv. Pressefoto
I værste fald vil coronakrisen føre til konkurser i omegnen af 8.500 tabte arbejdspladser inden for turistbranchen og oplevelsesøkonomien i et område, der dækker omkring 20 jyske kommuner, viser helt nye tal fra Dansk Erhverv.

Sydvestjylland: Det spirende forår plejer at være den tid på året, hvor virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervene for alvor skal til at tjene penge igen efter vinterens lavsæson. Sådan bliver det langt fra i år, hvor COVID-19 i stedet har sat verden helt i stå, og hvor Danmarks grænser nu er lukkede.

Og det går i øjeblikket meget hårdt udover de mange aktører indenfor turisme- og oplevelsesindustrien i Syd- og Vestjylland, skriver Business Esbjerg i en pressemeddelelse.

I meddelelsen refererer Business Esbjerg til nye tal fra Dansk Erhverv, der viser, at krisen kan komme til at koste helt op mod 8.500 arbejdspladser i et område, der dækker 20 kommuner heriblandt Esbjerg, Herning, Billund, Vejle, Fredericia, Kolding, Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder.

- Særligt de brancher, som beskæftiger sig med oplevelse, rejser og turisme, er kraftigt ramt i Syd- og Vestjylland. Hele sektoren og afledte erhverv er udfordret af en voldsom opbremsning af aktiviteter, hvor både danske og udenlandske fra den ene dag til den anden bliver væk. Mange steder er det gået helt i stå – og mange virksomheder er allerede bragt på randen af konkurs. Verden er lukket ned, og der er lange udsigter til, at situationen vender, vurderer Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Annonce

Metoden

Turisme- og oplevelseserhvervene er defineret som brancherne luftfart, rejsebureauer, hoteller og restauranter, kunst, kultur og spil, sport, forlystelsesparker og andre fritidsaktiviteter. Tallet er beregnet ud fra et scenarie, hvor omsætningen falder med 50 procent i fire måneder i turisme- og oplevelseserhvervene.

Undersøgelsen omfatter følgende kommuner: Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg,Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Aabenraa, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg og Billund.

Turistchef er bekymret

Tallene fra Dansk Erhverv overrasker ikke turistchefen for Esbjerg og Fanø Kommuner, Pia de Place. Hun har det seneste stykke tid fået mange henvendelser fra bekymrede erhvervsdrivende, som kæmper en hård kamp for at holde næsen oven vande.

- Det er en meget bekymrende og svær tid for disse brancher, og fremtiden er meget usikker. Virksomhederne oplever aflysninger på stribe fra gæster og besøgende. Så omsætningen er ved at ramme bunden, mens omkostningerne jo i høj grad stadig buldrer derudad, forklarer Pia de Place, som forsikrer, at hun og resten af kollegerne i Business Esbjerg gør alt i deres magt for at vejlede og informere de berørte virksomheder.

Turistchefen peger på, at det ikke blot er her og nu, at krisen påvirker branchen. En traditionelt travl og indbringende periode som påsken er stort set allerede streget fuldstændig fra ordrebøgerne, mens også mange sommerferiegæster allerede har aflyst deres planer om at besøge det sydvestjyske område.

- Vi kan alle bidrage til, at vores erhvervsdrivende har en lidt større chance for at klare sig igennem. Køb f.eks. take away hos dit lokale spisested, book efterårets runde fødselsdag, køb gavekort til overnatning eller lej et sommerhus, lyder opfordringen fra Pia de Place.

Behov for flere initiativer

Regeringen har løbende annonceret flere forskellige tiltag og hjælpepakker for at komme de nødstedte virksomheder til undsætning. I Dansk Erhverv og Business Esbjerg hilser man initiativerne velkomne, men man håber på endnu mere vidtrækkende håndsrækninger.

- Vi kan dog se, at det slet ikke er nok, og at der er behov for en samlet plan for at holde hånden under arbejdspladser i hele industrien og afledte erhverv. Værdikæden inkluderer bl.a. hoteller, restauranter, museer, attraktioner, rejsebureauer, flyselskaber, lufthavne, feriehuse, campingpladser, feriecentre og mange flere, lyder blandt andet opfordringen fra Lars Ramme Nielsen.

Den udmelding tilslutter Business Esbjerg sig, hvor direktør Susanne Nordenbæk udtaler:

- Der er mange job på spil, og den voldsomt accelererende udvikling kalder på hurtige og drastiske tiltag, hvis de mest trængte virksomheder skal have en chance for at klare sig helskindet igennem den svære tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Rolig genåbning af genbrugsplads: Bommen gik op - trailerne blev tømt

Annonce