Annonce
Fredericia

Hele landet skal kende ham: Slå Landsoldaten på mønt

Det er oplagt at lade verdens første krigsmonument til hyldest for den menige soldat blive slået på mønt. ElboBladet har i hvert fald overbragt Nationalbanken forslaget. Grafik: Lean Poulsen Frosch
Dagbladets søsteravis, ElboBladet, foreslår, at Landsoldaten eller Fredericia Vold bliver slået på mønt. Nationalbanken tager imod forslaget, men lover intet.

Fredericia: Gennem årtusinder er vigtige personer, begivenheder og steder blevet foreviget på mønter og pengesedler. Men foreløbig har hverken Fredericias Voldanlæg eller Landsoldaten været på mønt eller pengeseddel.

Både Landsoldaten og Volden kunne eksempelvis indgå i en møntserie med motiver af forsvarsværker eller historiske mindesmærker.

Jyllands hovedstad har siden 2009 været repræsenteret på 100-kronesedlen, der blandt andet viser et lille kortudsnit over Lillebælt. Men det er det.

Det er Nationalbanken, der afgør, hvad der skal på de danske penge. Og banken tager også gerne imod forslag, men det er ikke let at få et egentligt svar ud af dem.

Hvad skal der til for at få Landsoldaten eller Volden på mønt?

- Der er aktuelt ikke planer om nye mønt- eller seddelserier, men inspiration og idéer til nye sedler og mønter som for eksempel Landsoldaten og Voldanlægget kan frit indsendes til Nationalbankens afdeling for Kontantforsyning, svarer Nationalbankens kommunikationsafdeling i en mail til ElboBladets redaktion.

Som det kan ses her på siden, passer Landsoldaten glimrende til en 20'er. Men selvom ElboBladets grafiker har arbejdet med motivet, er det langt fra nok til at finde vej til Nationalbankens møntpresse.


Nationalbanken træffer den endelige beslutning om motiverne.

Nationalbankens kommunikationsafdeling


- Historisk set har der i flere tilfælde været tale om design- eller skitsekonkurrencer inden udvælgelse af motiver til nye seddel- og møntserier. Der er tale om en længere proces, hvor forslag udarbejdes og diskuteres i udvalg med kunstnerisk deltagelse. Nationalbanken tilrettelægger processerne og træffer i de tilfælde, hvor der ikke har været forudgående konkurrence, den endelige beslutning om motiverne, skriver bankens kommunikationsafdeling.

Avisen har forgæves bedt Nationalbanken om interview med en beslutningstager, der kunne sætte ord på overvejelserne i forbindelse med nye mønter og sedler. Men kommunikationsafdelingen vil kun svare pr mail.

Annonce

Ingen idé-konkurrencer i 72 år

Nationalbanken har mulighed for at arrangere åbne konkurrencer om forslag, skitser og indspark til nye mønt- og seddel-motiver.

Men det er 72 år siden, den gjorde det sidst. Konkurrencen blev åbnet i 1947 og afsluttet i 1948. Der kom omkring hundrede forslag ind.

Arkitekt og tegner Ib Andersen vandt konkurrencen, og han tegnede efterfølgende bagsider til flere pengesedler med pålydende værdier af fem, ti, 50, 100 og 500 kroner.

En 20'er og en 10'er udstyret med Landsoldatens træk. Grafik: Lean Poulsen Frosch

Siden da har Nationalbanken holdt diskussionen om nye mønt- og seddel-motiver indendøre eller blandt udvalgte kunstnere. En af dem er professor og billedhugger Morten Stræde, der her på siden fortæller om sit arbejde med to mønter i nullerne.

Der er stadig gang i kontant-produktionen med samlende, nationale motiver. Også udviklingen af nye sikkerhedsteknikker fører til, at mønter og sedler fornys.

Fredericia på landkortet

Fredericia Dagblads søsteravis, ElboBladet, har i den seneste tid bragt flere artikler under temaet "Fredericia på landkortet".

Serien rådyrker den lokalpatriotisme, mange føler for deres hjem- og fødeegn. Lokalpatriotisme er godt til at skabe og styrke sammenhold og fællesskab, men den skal helst følges med en god portion humor for ikke at blive uklædelig.

Indtil videre har serien omtalt TV Syd og DR TV, der hidtil ikke har anført Fredericia på deres vejrkort - men vil gøre det fremover. Og Carlsberg, der brygger alle sine pilsnere i Fredericia, men alligevel skriver "København" på dem.

Serien fortsætter.

- I løbet af efteråret kommer der nye opgraderede 500 krone-sedler, mens der over de kommende år tilsvarende vil komme opgraderinger af de øvrige seddelserier. De nye sedler er trykt i Frankrig. De nye 500-kronesedler vil ligne de eksisterende (2009-serien) men vil være tilføjet en række nye sikkerhedselementer. Design og farver er grundlæggende de samme, men Nationalbanken har benyttet lejligheden til at opgradere sikkerheden på sedlerne, så de bliver endnu sværere at forfalske, oplyser Nationalbankens kommunikationsafdeling.

I de kommende år opgraderes også de øvrige pengesedler. Nationalbanken informerer løbende og umiddelbart inden, de nye sedler sendes i omløb.

ElboBladet har indsendt officielt forslag om at få Landsoldaten og/eller Fredericia Vold på mønt eller pengeseddel. Nationalbanken tager imod forslag på mailadressen kommunikation@nationalbanken.dk. Skriv "Att. Kontantforsyning" i emnefeltet.

Endnu findes der ingen kontante mønter med Landsoldaten på. Men den kunne se nogenlunde sådan ud - undtagen ordene om Danmarks Dronning. Grafik: Lean Poulsen Frosch
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Fredericia

Mens værtshuset har været lukket ned: Kahytten har opgraderet på madfronten

Annonce