Annonce
Fredericia

Hellere alene end syg: Mange med glutenallergi trækker sig fra det sociale liv

Når man hele tiden tid skal undgå kornproteinerne gluten, bliver nogle sociale sammenhænge så besværlige, at det er lettere bare at melde fra. Det oplever nogle af de, der har cøliaki - sygdommen, der ofte kaldes glutenallergi. Foto: Søren Gylling
Det kan have store sociale omkostninger at skulle undgå gluten. En del af patienterne vælger i stedet at vende ryggen til det sociale liv.

Danmark: Forestil dig, at du ikke ubekymret kan snuppe en pizza sammen med vennerne i sofaen, mens I ser en film eller to. Eller at du ikke kan snuppe en spontan fyraftensøl sammen med kollegerne fredag eftermiddag. Eller at du må takke nej til julefrokostens flæskesteg, fordi den serveres med brun sovs.

Sådan er hverdagen for de, der har cøliaki - sygdommen, der ofte omtales som glutenallergi.

- Rigtig mange sociale sammenhænge sker omkring mad og drikke. Her kan det være svært for cøliaki-patienter at deltage på lige fod, siger kommunikationsmedarbejder Lena Fels ved Dansk Cøliaki Forening.

Annonce


Det er hårdt at have cøliaki. Du skal undgå gluten fuldstændigt. I hvert eneste måltid. Hver eneste dag. Hele livet.

Lena Fels, Dansk Cøliaki Forening


- Konsekvensen er, at nogle vælger at trække sig fra det sociale liv. Hellere undvære det sociale end havne i situationer, hvor man enten bliver syg eller føler sig udenfor, siger hun.

Cøliaki Foreningen arbejder blandt andet for at udbrede kendskabet til sygdommen, så de ramte føler sig bedre forstået. Og der er rigeligt at tage fat i.

- Mange forstår slet ikke, hvor indgribende den her sygdom er, siger Lena Fels.

Mange har problemet

Op mod 58.000 danskere kan ikke tåle gluten. Men mange af dem ved det ikke selv.

De nyeste tal på området er seks år gamle og viste, at godt og vel 10.000 danskere var diagnosticeret med cøliaki. Men undersøgelser giver grund til at tro, at der i virkeligheden er op mod 58.000, som ikke kan tåle gluten.

- Sygdommen er meget underdiagnostiseret. Måske fordi symptombilledet kan være meget diffust, og fordi de praktiserende læger ikke altid er opmærksomme på, hvor udbredt cøliaki er, siger Lena Fels.

Den rette blodprøve kan dog ret hurtigt vise, om der er grund til at undersøge en patient nærmere for cøliaki, fortæller hun.

Foreningen har erfaring for, at det kan tage flere år for patienter at nå frem til den rette diagnose.

Hvordan gør vi andre livet lettere for cøliaki-patienter?

- Det ville være en god start at sætte sig lidt ind i, hvor vigtigt det er for patienterne at undgå gluten. Man må forstå, at det ikke bare er kræsenhed eller en tilvalgt livsstil. De ramte skal undgå gluten i hvert eneste måltid, hver eneste dag i hele livet, siger Lena Fels.

Og så har hun en opfordring til alle, der inviterer gæster til middag eller en filmaften, som den der er nævnt i artiklens indledning:

- Ring til den af gæsterne, der har cøliaki og fortæl, hvad planerne er. Så kan I måske finde et pizzeria, der laver glutenfri pizza, eller værten kan nå at skaffe en glutenfri øl - eller servere vin i stedet. Mange af vores medlemmer fortæller, at følelsen af at være til besvær eller blive glemt med tiden bliver tung. Så det kan du hjælpe med: Ræk hånden ud og vis, at du har husket det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce