Annonce
GAMLE DAGE

Hendes mand var lige død, og hun stod alene med tre børn og en skrantende avis: Men Cecilie Hertz både ville og kunne skabe en succes

Vilhelm Hertz ( 1834-1900), som overtog avisen efter moderen Cecilie. Det har desværre ikke været muligt at finde et foto af fru Hertz. Arkiv: Vigand Rasmussen

Vigand Rasmussen afslutter i dag beretningen om, hvordan Vejle fik sin første avis, Vejle Amts Avis.

-


Annonce

Sylvester Hertz havde skrantet et stykke tid, men alligevel kom døden så uventet den 23. november 1854, at den ikke nåede at blive omtalt i dagens avis.

Først to dage efter satte hustruen Cecilie en bekendtgørelse i avisen, hvor hun sorrigfuld skrev, at hendes elskede og uforglemmelige mand ”efter et kort Sygeleie forlod det Jordiske.” Det var så det. Ingen nekrolog eller yderligere omtale af manden, der gav Vejle den første lokale avis. Han blev begravet på den jødiske kirkegård i Fredericia.

Der stod den 45-årige enke så med tre børn og en avis, der bestemt ikke havde det godt. Men hun satte sig ikke hen i en krog og jamrede over sin skæbne. Tværtimod.

Hendes broder var Philip von Essen, som havde grundlagt et stort speditionsfirma i Altona (dengang en del af det danske monarki), hvorfra han organiserede regelmæssige transporter med store fragtvogne op gennem Jylland, og så drev hans folk store flokke af kreaturer ned til Altona og Hamborg ad Hærvejen.

En af hans bedste medarbejdere var søsteren Marianne, så familien von Essen var begavet med et udviklet forretningstalent, som Cecilie nu også viste, at hun besad.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Hun rejste til hovedstaden, hvor hun opsøgte Johs. Th. Suhr, der var en af tidens storkøbmænd og ungdomsven af Sylvester Hertz. Her troppede Cecilie Hertz op med sine planer for en forbedret udgave af avisen, og til det projekt ville hun gerne lige låne 5000 rigsdaler, hvilket var en ret så stor sum.

Den var Suhr med på, så Cecilie rejste hjem til Vejle som eneejer og redaktør af Vejle Amts Avis, hvilket bestemt ikke var almindeligt på den tid for en kvinde. Hun bør faktisk få en vej opkaldt efter sig som den pioner, hun var.

Cecilie Hertz bør faktisk få en vej opkaldt efter sig som den pioner, hun var.

Hun begyndte moderniseringen med at udskifte trykkemaskinen. Hidtil var trykningen foregået ved at trykkeren for hvert tryk havde sværtet satsen med en sværtepude. Så lagde han et ark papir på og skruede pressen ned over satsen. Derefter skrue pressen op, tage papiret ud og gentage processen med næste stykke papir. Det tog faktisk en hel dag at trykke avisen på den måde.

Nu investerede Cecilie i en ”hurtigpresse” fra firmaet Eickhoff. Den blev drevet af et sving, som et par mænd drejede ved hjælp af en lang stang, hvis ene ende var fastgjort til svinghjulet, mens den anden var fæstnet til muren overfor. Fordelen var, at maskinen kunne trykke ark efter ark, og den kunne selv sværte satsen. Det var et stort fremskridt.

Fru Hertz købte også en ny sats og nye typer, så derefter skulle hun finde mere arbejde til maskinen, end avisen kunne præstere. Derfor gik hun på salgsturné i byen, fra kontor til kontor og hos byens og amtets embedsmænd, som hun bad om at lade deres tryksager fremstille på hendes trykkeri. Det lykkedes.

Hun har haft gode overtalelsesevner, og så havde hun et godt personale, der fremstillede et godt produkt. Fru Hertz var også klog i den forstand, at hun sørgede for at knytte personlig kontakt med de betydende kredse i byen, blandt andet var amtmand Orla Lehmann en af husets venner.

Cecilie fik god hjælp af den ældste søn, Philip Vilhelm Napoleon Hertz, som kun var 20 år, da faderen døde. Fra 1854 til 1859 var det fru Hertz, der stod som udgiver af avisen, selv om hun hverken havde journalistiske eller litterære forudsætninger. Det gjorde dog mindre, da det var en dygtig forretningskvinde, der var brug for i 1854, og det var Cecilie.

Den 4. januar 1859 fyldte Vilhelm 25 år og blev derved myndig, så dagen efter stod hans navn første gang på avisen som ansvarshavende redaktør, og dermed fik Vejle Amts Avis en ildsjæl som leder.

I 1868 flyttede Cecilie til København for at nyde sit otium hos datteren Hanne Ahrentzen. Fru Hertz døde i 1891 og blev begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København.

Med moderens afrejse til hovedstaden stod Vilhelm Hertz alene i spidsen for avisen, som i 1859 var blevet et dagblad i et større format. Nu steg antallet af abonnenter, hvilket også skyldtes, at folk efter folkestyrets indførelse med grundloven i 1849 begyndte at interessere sig mere for samfundsforhold og politik. Og på det felt var Vilhelm Hertz den rette mand på det rette tidspunkt.

Han var højremand og gk meget op i agitationen op til et valg, ja, han gik fra hus til hus for at få folk til at stemme, thi det var jo noget man skulle til at lære efter de mange hundrede år med enevælde. Og så var Hertz også en kulturens mand, der både skrev digte og spillede dilettant.

Avisen blev under hans ledelse til en aftenavis, og der blev ansat fire budkoner (!) til at omdele avisen til abonnenterne i byen. Så avisen var i god gænge, da konkurrenten Vejle Amts Folkeblad dukkede op i 1865.


Kilder: Vejle Amts Avis. Jubilæumsnummer 18. okt. 1953. - Allan Falk: Sylvester Hertz. U.å. - Vejle Stadsarkiv.Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce