Annonce
Fredericia

Her er det sejt at være klog: Skole sender de dygtigste elever i talentudvikling

Talentvejlederne Majbritt og Christian elsker deres job og især at kunne nørde med eleverne. Foto: Yilmaz Polat

Christian og Majbritt arbejder med unge talenter på Erritsø Fællesskole. Her er de med til at spotte og videreudvikle elever, som har et særligt bogligt talent.

Annonce

Erritsø: - Jeg synes, det er det fedeste job, vi har, siger Majbritt Eliasson Larsen, 38.

SSammen med Christian Storm Tholberg, 29, er hun talentvejleder på Erritsø fællesskole, hvor de tilsammen har til opgave at spotte og videreudvikle særligt dygtige elever. De blev sidste år uddannet som talentvejledere fra Astra, et science akademi i Sorø, men havde forinden da allerede arbejdet som talentvejledere.

- På Astra er vi blevet klædt på til at kunne spotte og finde talenter, hvad er det for nogle typer, og hvordan udfordrer vi dem, fortæller Christian.

De talenter, som Majbritt og Christian er med til at spotte, er de fagligt dygtige elever. Dem som viser en ekstra stor interesse i særligt naturvidenskab og matematik.

- Det er de 20 procent dygtigste elever. Dem som kan det faglige eller som har viljen eller motivationen til at lære det, fortæller Christian, mens Majbritt tilføjer:

- Vi snakker rigtig meget med vores kollegaer. For en ting er, at vi kan gå ind og se, hvad eleverne får i karakterer. Men det skal ikke kun være det, der spiller en rolle, for der er nogle gange, hvor de underpræsterer, de her talenter. Så selvfølgelig kan man kigge på karakteren, men vi kigger faktisk også rigtig meget sammen med faglæreren og spørger, om de har oplevet eller set noget særligt, siger Majbritt.

Christian og Majbritt er begge stærke indenfor naturvidenskab og matematik, og det er netop de kompetencer, som de tager med videre til deres elever, når de planlægger undervisning og camps for talenterne.

Vi får et forhold til de her unge mennesker, og de får et forhold til hinanden og får et forum, hvor de kan mødes og nørde. Når vi afholder de her camps, så bliver det sejt at være klog. Det spreder sig som ringe i vandet. Rigtig mange spørger bagefter, hvad der skal til, for at de kan komme med på den her camp.

Majbritt Eliasson Larsen
På Erritsø fællesskole arbejder to talentvejledere, som er med til at spotte og udvikle talenter blandt børn i folkeskolen. Foto:Yilmaz Polat
Annonce

Camps og faglig hygge

Et par gange om året afholder Majbritt og Christian en camp for eleverne. Her samles de i et fagligt fællesskab, hvor de nørder med alskens formler og ligninger samtidig med, at de får styrket deres sammenhold.

Majbritt og Christian elsker selv at nørde med eleverne og ser derfor også frem til deres camps med stor glæde.

- Vi får et forhold til de her unge mennesker, og de får et forhold til hinanden og får et forum, hvor de kan mødes og nørde. Når vi afholder de her camps, så bliver det sejt at være klog. Det spreder sig som ringe i vandet. Rigtig mange spørger bagefter, hvad der skal til, for at de kan komme med på den her camp, fortæller Majbritt.

Eleverne bliver udfordret på både deres logiske tænkning såvel som deres praktiske evner, og på deres sidste camp arbejdede de sammen med htx (teknisk gymnasium) om at bygge raketter og kraner.

- Det var små tændstiksraketter, hvor de skulle beregne, hvor højt og langt de fløj, ved hjælp af nogle formler. Og så har vi været på htx og lave nogle forsøg, hvor de skulle bygge deres egen kran med hydraulik, ved hjælp af vand, for at få den til at bevæge sig, fortæller Christian.

Christian og Majbritt har tidligere haft talenterne med på bridgewalking, hvor de fik en ingeniør ud og fortælle om de beregninger, det kræver at bygge en bro.

- De skulle bruge de her beregninger til selv at bygge en bro. Så skulle de beregne, hvor meget den kunne bære, og vores skoleleder, han er jo frisk, så han gik og hoppede på broer. De syntes, det var rigtig sjovt, fortæller Majbritt.

Majbritt og Christian er lige nu i fuld gang med at planlægge deres næste camp, som finder sted i uge 39. Denne camp leder op til eventen, Unge Forskere, som finder sted hvert forår. Christian og Majbritt havde et hold talenter med i finalen sidste år i Forum i København.

- Det er fedt at se, hvordan de sidder og arbejder med hypoteser og finder ud af, at for, at man kan få nedsat CO2, er vi nødt til at have de her planter, fordi det er dem, som absorberer mest CO2, og de nørder helt igennem på det her, siger Majbritt.

- Det var kæmpe stort for dem at komme til Forum, for der gik det op for dem, at de faktisk er dygtige, fortæller Christian.

De to talentvejledere er lige nu i gang med at planlægge deres næste camp, som skal handle om forskning. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Drømmejob

Til at starte med var det slet ikke meningen, at de skulle uddannes til talentvejledere, og da Majbritt hørte om det, var hun også en anelse skeptisk.

- Vi blev sendt på det her kursus uden egentlig at vide, hvad vi skulle, men vores leder pegede på os, fordi vi er nogle af dem, der gerne vil noget. Første gang jeg hørte om det her talentvejleder noget, tænkte jeg, er det ikke lidt langhåret, og har dem, der er dygtige, det ikke nemt nok? Jeg må indrømme, at da jeg så havde været deroppe, fik jeg en øjenåbner. Jeg fik et helt andet syn på, hvad det vil sige at være et talent, fortæller Majbritt.

For Majbritt og Christian er det at være talentvejleder et drømmejob, som de ikke ville være foruden. De elsker at se talenterne blomstre og at udfordre dem på egne evner.

- Vi får også mulighed for at løfte vores faglige niveau og udfordre os selv. Det er fedt, at vi kan lære sammen med eleverne, siger Christian.

- Og fejle sammen med eleverne, siger Majbritt hurtigt.

- Det er også skræmmende nogle gange, for så bevæger vi os ud på områder, hvor vi ikke kender svaret, og hvor eleverne er fagligt ligeså dygtige, som vi er, fortæller Christian.

- Og nogle gange bedre, griner Majbritt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce