Annonce
Vejle

Her er guf til ungerne: På besøg i alkymistens laboratorium

Kunstneren Cecilia Westerberg, forbereder den kommende udstilling på Vejle Kunstmuseum, der åbner lørdag. Den har titlen Alkymistens laboratorium. Her sidder hun på et tæppe, hun selv har designet. Foto: Michael Svenningsen
Vejle Kunstmuseum åbner lørdag en udstilling, hvor man både kan se og røre. Flere hundrede år gamle bøger og en samler fra 1600-tallet har inspireret kunstneren

Vejle: "Alkymistens Laboratorium" er titlen på den udstilling, der åbner på Vejle Kunstmuseum lørdag 12. oktober.

Man må hjælpe sig med ordet "raritetskabinet", når udstillingen skal beskrives. Et af de berømteste af den slags tilhørte omkring 1600 den danske videnskabsmand Ole Worm. Netop han er blandt inspirationskilderne til den nye udstilling, der er skabt af Cecilia Westerberg.

Hun har desuden kigget i billedrige gamle bøger om alkymi, hvor det vælter rundt med sære dyr og mystiske symboler. På samme måde har hun trukket på den motivverden, der omgiver gamle verdenskort.

Og husk så lige, at den gamle betydning af ordet "kabinet" er rum. Så er billedet af dét, man møder på Vejle Kunstmuseum, ved at være på plads: Billeder og skulpturer af planter og dyr, ofte i blandinger, rørt op med gammel hekseviden om naturens giftige og helbredende virkninger. Eksempelvis, at den smukke, populære og uskyldshvide anemone gange 30 er dødelig.

Der er rigtig meget naturhistorie i udstillingen. Og et herbarium. Ordet kommer af det latinske herba, der betyder urt, og samlingen viser tørrede, pressede plantedele.

Annonce

Vi skaber en ny verden

  • Udstillingen "Alkymistens laboratorium - en sanselig kunstudstilling for børn og voksne" er et samarbejde mellem Vejle Kunstmuseum, Vendsyssel Kunstmuseum, Skovgaard Museet og J.F. Willumsens Museum. Den kan ses i Vejle fra 12. oktober til 21. januar.
  • Titlen henviser til ifølge kunstneren bag udstillingen, Cecilia Westerberg, til, at alkymi handler forandring og laboratorium om at undersøge noget.
  • "At samle på ting, er noget, mange små og store mennesker gør. At samle og organisere ting er som at skabe en ny verden og nye fortællinger," skriver kunstneren i udstillingskataloget.

Børn er hurtige

- Jeg har delt min egen fascination af disse ting og håber, det kan fange andre. Udstillingen er lagt til rette, så børn også kan være med. Man kan høre historier og røre og skal ikke gå rundt med museumsarme på ryggen, forklarer Cecilia Westerberg.

- Mange ting har jeg gennem årene fundet på loppemarkeder eller på gåture i skoven. Når man piller en for eksempel en grankogle ud og hænger den op for sig selv i en ramme, så ophøjes den til noget, der viser, hvor fantastisk naturen er.

Slik for øjnene

Cecilia Westerberg er en forhærdet formidler med 12 års tilknytning til Statens Museum for Kunst. Så hun ved udmærket, at der skal være forskellige oplevelser i hvert rum. Ellers er børn færdige med sådan en udstilling på to minutter.

Så nogle steder kan man pille, andre steder bladre, selv blande farver og tegne. Der er også et blåt skab og et forundringskammer samt hylder med farvepigmenter, som Cecilia Westerberg kalder "slik for øjnene".

Nøøj, det' for børn

Alkymistens Laboratorium åbnes lørdag 12. oktober klokken 14 med koncert af Katrine Bille og band fra DR Ramasjangs Lille Nørd.

Udstillingen suppleres af to andre efterårsferietilbud fra VejleMuseerne.

På Kulturmuseet Spinderihallerne kan børn og voksne i uge 42 konkurrere om, hvem der er den klogeste. Her er der nemlig arkæologisk quiz-battle om skatte, skeletter og stolpehuller. De mindre børn kan finde guldmønter med metaldetektor i museets gravekasse.

I Jernaldermiljøet i Vingsted inviterer jernalderfolket inviterer på håndværk og hygge i høvdingens gård 15. og 16. oktober. Man kan blandt andet fodre dyrene, snitte sin egen kniv og lave forskellige bånd i væveværkstedet. Der er også mulighed for at prøve kræfter med jernalderens kogekunst og smage på jernaldermad.

Cecilia Westerbergs forskellige tilgange til naturen omfatter også arbejde med farver, hun selv udvinder. Foto: Michael Svenningsen
Middelalderens fantasidyr er en del af den udstilling på Vejle Kunstmuseum, der åbner lørdag med titlen Alkymistens laboratorium. Foto: Michael Svenningsen
Pigmenter til at blande farver af. Cecilia Westerberg kalder disse hylder slik for øjnene. Foto: Michael Svenningsen
Kunstneren Cecilia Westerberg, forbereder den kommende udstilling på Vejle Kunstmuseum, der åbner lørdag. Den har titlen Alkymistens laboratorium. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

112

Ingen har givet sig til kende: Kommunen efterlyser bådejere på brandtomt

Annonce