Annonce
Indland

Heunicke sår tvivl om tilbud fra Sydkorea trods undskyldning

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sundhedsminister undskyldte, at sydkoreansk håndsrækning ikke blev fulgt op, uden at vide om den kan bruges.
Annonce

Forvirringen om indsatsen mod coronavirus fortsætter.

Mandag kom der noget så politisk sjældent som en decideret undskyldning fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Han undskyldte, at sundhedsmyndighederne ikke havde fulgt godt nok op på et tilbud fra Sydkorea om at købe testkit og maskiner til at analysere prøver. Det skulle bruges til at bekæmpe coronavirus i Danmark.

Et døgn efter siger direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, at den mulige leverance "ikke er det, vi har brug for nu" i radioprogrammet P1 Debat.

Under en time efter er det samme melding fra sundhedsministeren på et pressemøde.

- Jeg har været ude på vegne af myndighederne med en undskyldning til ordførerne, som handler om, at man ikke reagerede hurtigt nok og præcist nok på det konkrete tilbud.

- Derfra og så til at sige, at deres tilbud kan bruges i vores sundhedsvæsen, er der et stykke vej. Det er en søgt uenighed, siger Magnus Heunicke om pressens undren.

Han understreger, at tilbuddet nu vil blive undersøgt.

Direktør Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen uddyber, at myndighederne modtager enormt mange henvendelser fra folk, virksomheder og stater, der gerne vil bidrage til at bekæmpe coronavirus.

- Vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for, at så lidt som muligt falder igennem det fintmaskede net.

- Der er vist blevet sagt nok undskyld. Vi har fuldt fat i den sydkoreanske kontakt. Der er ikke kun tale om testkit, men store maskiner, der skal passe ind. Det kan godt være, de passer ind, det kan også være, de ikke kan. Det bliver håndholdt hele vejen, til vi har en sundhedsfaglig afgørelse, siger han.

Søndag aften lovede sundhedsministeren Folketingets sundhedsordførere, at han ville undersøge muligheden for at købe testkit fra Sydkorea.

Ifølge Kåre Mølbak var det PCR-testkit, der blev tilbudt, men det er ikke nogen, som Danmark mangler. I stedet mangler man materialer til forbehandling af prøver.

- Der har været meget snak om testkit, men i virkeligheden trykker skoen et andet sted, og det er på leverancer af plastvarer og materialer, der skal bruges til forbehandling af prøver, siger Kåre Mølbak.

Materialer til forbehandling af prøver er ikke noget, der produceres i Danmark. Der er dog forsøg på at lave alternative produktioner.

Desuden mangler Danmark værnemidler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce