Annonce
Trekantområdet

Historiesamleren Ejnar Sten har sin egen Alamo Saloon og sin egen krigssamling

Ejnar Sten Hansen Skærup er en stor samler. Og det, han samler på, er noget, der kan fortælles mange gode historier ud fra. Her ses han i sin saloon, Alamo Saloon.
Ejnar Sten Hansen fra Skærup er samler. Han samler på ting fra krige eller westerntiden, der fortæller historier. Og han deler gerne ud af historierne inde i sin saloon i haven.
Annonce

Skærup/Vandel: Han tager sig mod og viser hen til saloonen, der ligger ud mod vejen. Wyat Earp sidder allerede derinde. Den gamle revolverhelt spiller poker ved et træbord, og han har esser i ærmet. Sådan helt bogstaveligt.

Ejnar Sten Hansen sætter sig ved siden af ham.

- Ja, jeg ved det godt. Det er da et specielt sted. Jeg er 71 år, men jeg er aldrig blevet helt voksen, siger Ejnar Sten med et grin så bredt som den cowboyhat han har på.

Han er vild med det vilde vesten. Blandt mange ting. Som barn blev han kaldt Krigs-Ejnar, og det vender vi tilbage til.

For her inde i den meget lille saloon handler det om det vilde vesten. Ejnar Sten tænder en smøg. På bedste westernvis. Næsten da.

- Jeg ved det godt. Der var ikke filtercigaretter dengang, siger han og griner atter.

Ejnar Sten Hansen blev som barn kaldt Krigs-Ejnar. Men det vilde vesten indfangede ham også. Foto: Jørgen Flindt.

Men herinde er der ikke filter på historierne. For Ejnar Sten er en historiefortæller med en imponerende klæbehjerne. Og så er han samler, og de ting han samler på, fortæller deres helt egne historier. Her i Alamo Saloon er det historier fra det vilde vest.

- Jeg har aldrig været i USA, så jeg har aldrig set det selv. Jeg er nok ikke sådan en type, der rejser særligt meget, så nej, det er aldrig blevet til noget, men jeg kan genskabe illusionen her. Det er jo på ingen måde, den sande historie om det vilde vesten, man får her i Alamo Saloon, men man får et sjovt sted med mange historier, siger han.

Annonce

Startede som barn

Hvor og hvorfor fascinationen for det vilde vesten begyndte ved han godt.

- Da jeg var barn i 1950'erne, boede vi i Vandel, og her mødtes alle vi drenge og legede cowboys og indianer. Det gjorde vi jo dengang. Heltene var fra de små hæfter til 35 øre stykket, der hed Wild West, og hvor en Nevada Ranger klarede det hele. Der blev min interesse skabt, siger han.

Skuret er blevet til Alamo Saloon. Foto: Jørgen Flindt

Og den har holdt ved hele livet. Men bestemt ikke kun det vilde vesten. Også her har hans far en fortællende rolle.


Jeg havde den mest livlige fantasi, og Little Big Horn kunne sagtens ligge i Vandel.

Ejnar Sten Hansen


- Min far var tømrer, men han kunne mere end bruge hænderne. Han var god til at fortælle historier. Far samlede os søskende (fire søskende i alt, red.) ved kakkelovnen, og så fortalte han. Nogle gange læste han op, men han kunne også finde på at få os børn med ind i historien. Så var jeg måske lige pludselig pagedreng i en historie om Gøngehøvdingen. Åh, det var en herlig barndom, husker han.

Og interessen for historierne tog han med.

- Når vi legede nede på det område, hvor Vandelgrisen (tog mellem Vejle og Grindsted, red.) havde kørt, var jeg altid ham, der satte legene i gang. Hvem skulle være Napoleon eller Wyatt Earp. Jeg havde den mest livlige fantasi, og Little Big Horn kunne sagtens ligge i Vandel, siger han.

Annonce

Krigs-Ejnar

Ejnar Sten Hansen ryger smøgen færdig, og vi går ind i huset. Herinde hos ham og Gudrun åbner sig en ny verden. I hvert fald i et hjørne af huset. Herinde er der fyldt med samlerobjekter og genstande. Herinde samles på historierne fra krigene.

Sablerne på væggen har han selvfølgelig våbentilladelse til. Og hver sabel fortæller sin egen historie. Foto: Jørgen Flindt

- Det er ikke krigene for krigenes skyld, der fascinerer mig. Jeg er ikke en Rambotype, tværtimod. Jeg var den eneste i familien, der ikke blev jæger, for jeg kan ikke slå et dyr ihjel.  Krige er et helvede. Det er afsavn, sult, nød og frygt. Det er gode og dårlige beslutninger. Krige er også historier, der huskes, men det er bestemt også historier, der glemmes. Historier om folk, der ofrede deres liv, men da de var på den tabende side, blev de glemt og måske endda forhånet, forklarer han.

Hatte og hjelme fra forskellige lande og hære. Og tidspunkter i tiden. Dog alle tilbage i tiden. Der er ingen fra nutiden. Foto: Jørgen Flindt

Pudsige historier fra Ejnar Stens liv

Ejnar Sten Hansen er født i Vandel, men har boet i Skærup siden 1976. Han er udlært tømrer, som han arbejdet med i mange år. Han sluttede dog sin arbejdskarriere af med at være pedel på Smidstrupparken.

Så han samler på genstande fra mange krige. Dog kun fra perioden fra Napoleonskrigene og frem til den kolde krig. Men en enkelt periode fylder alligevel mere. De slesvigske krige. Dem, hvor Danmark vandt mod preusserne i 1848, men i 1864 tabte med et ordentlig brag og mistede alt syd for Kongeåen.

Ejnar Sten Hansen har selv tegnet og malet disse malerier. Motiverne har han fundet i et ugeblad. Foto: Jørgen Flindt

- Far læste gerne op for os børn omkring krigen i 1864. Vi havde også en billedbog med krigen i 1848. Og jeg blev suget ind i historierne. Ja, det må jeg jo sige, at jeg stadig bliver, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce