Annonce
Fredericia

Historisk dag i kirkerne: Trinitatis Kirke åbnede med forventningsfulde kirkegængere

Kristi himmelfartsdag åbnede Trinitatis Kirke for første gang i to måneder til gudstjeneste. Adskillige bænke var spærret af, så ingen sad for tæt, og korshærspræst Merete Ørskov brugte ikke prædikestolen. Foto: Mette Mørk
Kirken var klar med håndsprit, bænke var spærret af, og kirkegængerne måtte tøjle trangen til at synge med.

Fredericia: Allerede i indgangen blev kirkegængerne i Trinitatis Kirke mødt af håndsprit og meddelelser om at passe på hinanden og af besked om, at der ingen fælles salmesang blev til gudstjenesten Kristi himmelfartsdag.

I kirkerummet var adskillige bænke spærret af, og kirkegængerne satte sig også spredt rundt i kirken, som i dagens anledning havde et maksimalt antal gæster på 60 personer, men så mange var langtfra dukket op, så de fleste sad alene eller to og to.

Det gjaldt blandt andre mor og datter Conny og Malene Andersen, som begge havde savnet at komme en tur i kirke. De kommer normalvis ikke afsted hver søndag, men kan godt lide kirkens ro, og de følte sig begge helt trygge ved at tage til gudstjeneste.

- Jeg har savnet kirken. Jeg kommer ikke i kirke hver søndag, men jeg kan godt lide at gå herind, når jeg kommer forbi på en cykletur og bare sætte mig et øjeblik, fortalte Conny Andersen.

- Efterhånden er kirken det eneste sted, hvor der ikke bliver talt ned til andre mennesker, og alle er ligeværdige. Det er det eneste sted i samfundet, hvor det handler om etik og moral og ikke omsætning. Det er et oprigtigt sted for mig, fortalte Malene Andersen, der normalt bor i Aarhus.

Annonce

Sangen betyder meget for mig. Det gør mig glad. Der er noget åndeligt og særligt ved kirkens lyd. Der er et andet nærvær.

Malene Andersen, kirkegænger

Fællessang var savnet

Da det kræver større afstand i kirken, hvis der skal synges salmer, var det udeladt til dagens gudstjeneste. I stedet sang to korsangere - normalt er der mellem otte og 20 i koret. Bænkene tættest på koret var også spærret af - altsammen for at undgå at sprede eventuel coronasmitte.

Så fællessangen var savnet.

- Sangen betyder meget for mig. Det gør mig glad. Der er noget åndeligt og særligt ved kirkens lyd. Der er et andet nærvær, forklarede Malene Andersen.

Kontakt med menigheden

Kirkegængerne har dog ikke helt måttet undvære præsternes ord de seneste to måneder. Prædikener er løbende blevet optaget på video og lagt ud på internettet, så kirkegængerne har kunnet få præsternes ord med sig. Det har blandt andre Helle Rask benyttet sig af.

- Det har fungeret fint, men det er rart at komme ind i kirken, fortalte hun.

Også korshærspræst Merete Ørskov, som stod for dagens gudstjeneste, havde på forhånd set frem til den historiske dag.

- Jeg har glædet mig helt vildt til i dag. Vi har lavet videogudstjenester, og jeg har haft andagt i varmestuen hver fredag. Det er dejligt at opleve, at så mange ser med. På den måde har jeg haft meget kontakt med menigheden, og jeg har også haft kontakt med mange på messenger, fortalte Merete Ørskov umiddelbart inden gudstjenesten, som hun indledte med at kalde en historisk dag.

Der første gang, kirkerne har været lukket i så lang en periode.

For første gang i to måneder var døren til Trinitatis Kirke torsdag åben for offentligheden. Kirkene blev i denne uge åbnet efter to måneders lukning. Foto: Mette Mørk
Der var maksimalt plads til 60 i kirken. Der var dog rigeligt med pladser til torsadgens gudstjeneste. Foto: Mette Mørk
Conny (til venstre) og Malene Andersen havde glædet sig til at komme i kirke igen. De har savnet kirkens ro og nærvær. Foto: Mette Mørk
Normalt består koret af otte til 20 sangere, men torsdag nøjedes Trinitatis Kirke med to, som skulle synge hele kirken op. Kirkegængerne måtte ikke synge med på salmerne, da det kræver yderligere afstandskrav ifølge myndighedernes retningslinjer. Foto: Mette Mørk
Hænder blev automatisk sprittet af. Foto: Mette Mørk
Korshærspræst Merete Ørskov havde på forhånd glædet sig meget til igen at kunne holde gudstjeneste for menigheden. Foto: Mette Mørk
For at sikre afstand mellem kirkegængerne var mange bænke spærret af. Foto: Mette Mørk
Selvom kirkegængerne ikke måtte synge med, fik de alligevel udleveret et ark med sangene, så de kunne læse med. Foto: Mette Mørk
Trinitatis Kirke genåbnede Kristi himmelfartsdag. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvælstof endte i Erritsø Bæk efter brand: Omfanget er endnu ukendt

Fredericia For abonnenter

Mystik om søndagens brand i båd - område er lukket af

Annonce