Annonce
Fredericia

Hjælp på vej til udsatte og hjemløse: Fredericia får en gadesygeplejerske

Det er blandt andet på varmestuen her, at gadesygeplejersken skal have sin daglige gang. Foto: Oliver Agretoft

Udsatte og hjemløse i Fredericia skal efter planen snart kunne blive mødt af en gadesygeplejerske.

Fredericia: Der skal ansættes en gadesygeplejerske til at varetage opsøgende sundhedsarbejde for udsatte og hjemløse i Fredericia.

Det fastslog byrådet i budgetplanen for 2019. Indtil videre er planen, at gadesygeplejersken tiltræder i starten af 2019 og skal fungere i forlængelse af sundhedshuset.

- Den nye gadesygeplejerske skal via de allerede etablerede kanaler, som for eksempel varmestuerne, opsøge de socialt udsatte og hjemløse. De skal guide dem videre i sundhedsvæsnet, da disse borgere har lidt svært ved selv at opsøge det, siger Turan Savas (S), næstformand for Sundhedsudvalget i Fredericia Kommune.

Varmestue-leder hilser initiativet velkommen

Kirkens Korshær i Fredericia hilser initiativet velkommen og tror, at det kan løse mange af de sundhedsmæssige problemer, man oplever hos de socialt udsatte.

- Der er jo stor skævvridning i sundheden hos de socialt udsatte, fordi den her befolkningsgruppe har svært ved at benytte sig af de brede sundhedstilbud, siger Bjarne Dahlmann, leder af Kirkens Korshærs varmestue.

Bjarne Dahlmann tror i høj grad, at skrævvridningen skyldes, at de socialt udsatte borgere ofte har svært ved at kommunikere med sundhedsvæsnet. De føler sig ikke forstået, når de endelig møder op.

- En gadesygeplejerske, som har sin daglige gang på varmestuerne, og som forstår at tale med den her gruppe borgere, kan jo agere bindeled mellem sundhedsvæsnet og de socialt udsatte. Jeg tror, tiltaget kan komme rigtig mange af de her problemstillinger til livs, siger Bjarne Dahlmann.

I nabokommunerne Vejle og Kolding har man også gode erfaringer med gadesygeplejerskerne. Begge kommuner finansierede i de første par år projektet via puljemidler, men grundet tilfredsheden med projekterne har man siden valgt at gøre plads i budgetterne til gadesygeplejerskernes arbejde.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce