Annonce
Erhverv

Hjemvendt grænsehandel skabte markant vækst i danske butikker i 2020: Kan skabe tusindvis af jobs i Danmark

I gennemsnit er den danske dagligvarehandel steget med 0,2 procent i gennemsnit per år fra 2009 til 2019, men fra 2019 til 2020 var springet markant større. Her steg omsætningen nemlig med fem procent, og det var den hjemtagne grænsehandel en af hovedårsagerne til ifølge en ny rapport. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Ifølge en ny analyse er danskernes samlede grænsehandel nu over 10 milliarder kroner. 5,5 af disse bruges på dagligvarer, men under coronarestriktionerne i 2020 vendte en stor del af handlen hjem til danske butikker. Hjemvendt grænsehandel kan ifølge rapporten skabe tusindvis af jobs og øget omsætning i milliardklassen i Danmark. I 2020 steg omsætningen i den danske dagligvarehandel med fem procent.

Handel: Der bliver brugt milliarder af danske kroner på grænsehandel hvert år. Og det kan skabe tusindvis af arbejdspladser og sikre skattepenge i statskassen, hvis denne handel tages hjem til Danmark.

Det konkluderer en ny rapport udarbejdet under coronakrisen, for da grænsen til Tyskland sidste forår blev lukket ned, gav det en unik mulighed for at finde ud af, hvad det vil betyde, hvis grænsehandlen med slik, sodavand, øl og andre grænsevarer bliver hjemtaget til Danmark.


Udfordringen er, at der er en lavere moms i Tyskland og et lavere lønniveau, uanset om man fjerner alle afgifter i Danmark. Vi må ikke være naive og tro, at man fjerner al grænsehandel ved at fjerne nogle afgifter.

Karsten Lauritzen, tidligere skatteminister og nuværende gruppeformand for Venstres folketingsgruppe


Rapporten er udarbejdet af Boston Consulting Group for Fonden af 1. oktober 1959, som er stiftet af De Samvirkende Købmænd og Coop, og med udgangspunkt i, hvor meget omsætningen i danske dagligvarebutikker øgedes under coronanedlukningen, fokuserer rapporten på, hvilke effekter hjemtaget grænsehandel vil have for det danske samfund.

Dels vil det ifølge analysen øge den årlige omsætning i dagligvarehandlen med 5,5 milliarder kroner, hvilket svarer til 4,2 procent af dagligvarehandlens samlede omsætning i 2019. Det vil medføre omkring 4800 fuldtids- og deltidsjobs i Danmark, ligesom rapporten også peger på, at det vil give staten og kommunerne en merindtægt på mindst to milliarder kroner i skatter og afgifter hvert år.

Annonce

Over ti milliarder

Udover grænsehandlen med dagligvarer skønner Skatteministeriet ifølge analysen, at grænsehandlen med udvalgsvarer de seneste år har ligget på cirka 3,2 milliarder kroner, og at vi de kommende år risikerer en grænsehandel med tobaksvarer på cirka 1,7 milliarder kroner om året som følge af den vedtagne tobakshandlingsplan med stigende priser på cigaretter.

Det får John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd og formand for Fonden af 1. oktober 1959, til at påpege, at den samlede grænsehandel nu er over ti milliarder kroner.

Annonce

Intet forslag fra V

Rapporten blev præsenteret mandag på et online pressemøde, hvor John Wagner blandt andet interviewede tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, der i dag er gruppeformand for Venstres folketingsgruppe.

Her spurgte De Samvirkende Købmænds direktør den tidligere minister, om ikke der var grund til at kigge på afgifterne på nogle af de varer, som lokker danskerne til grænsehandlen.

- Vi har i Venstre ikke noget konkret forslag om en særlig indsats eller særlig afgiftssænkelse på grænsefølsomme varer, men vi må også kigge på rapporten, og det er fuldstændig rigtigt, at der er nogle ting, som er drivende, og det er sukker og chokolade for eksempel. Udfordringen er, at der er en lavere moms i Tyskland og et lavere lønniveau, uanset om man fjerner alle afgifter i Danmark, sagde Karsten Lauritzen.

- Vi må ikke være naive og tro, at man fjerner al grænsehandel ved at fjerne nogle afgifter, sagde han.

Annonce

Stigning på fem procent

I rapporten er 2020 inddelt i tre forskellige perioder efter nedlukningen i marts. Den første periode var fra uge 12 -24, hvor grænsen til Tyskland var helt lukket, og her steg omsætningen af nydelsesmidler fra 2019 til 2020 med 12,4 procent.

I gennemsnit er den danske dagligvarehandel steget med 0,2 procent i gennemsnit per år fra 2009 til 2019, men fra 2019 til 2020 var springet markant større. Her steg omsætningen nemlig med fem procent, og det var den hjemtagne grænsehandel en af hovedårsagerne til ifølge rapporten, mens lukkede barer, caféer og restauranter er den anden hovedårsag.

Administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner (i blå jakke) peger i forbindelse med den nye rapport på, at danskernes samlede grænsehandel er over ti milliarder kroner. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Formodet serietyv på spil hos lokale arbejdspladser: Virksomhed fik besøg i frokostpausen

Kolding

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Annonce