Annonce
Trekantområdet

Hjernerystelse tog tid: Tanya Buchreitz tilbage i byrådet efter 15 måneders sygeorlov

Tanya Buchreitz fik i efteråret 2019 en hjernerystelse under leg med sin datter, og hun har været sygemeldt fra sit arbejde som byrådsmedlem lige siden. Først nu er hun tilbage i det politiske arbejde.  Foto: Ludvig Dittmann
I september 2019 fik 37-årige Tanya Buchreitz under leg med sin datter en alvorlig hjernerystelse. Først nu kan hun genoptage sit byrådsarbejde, men hun siger farvel og tak til det politiske arbejde, når året er gået - i hvert fald for en periodes tid eller to.

Kolding: 37-årige Tanya Buchreitz har det godt med, at hun med virkning fra nytår er tilbage i sin stol i Kolding Byråd, som hun blev tvunget til at rejse sig fra for 15 måneder siden på grund af en alvorlig hjernerystelse, som hun pådrog sig under glad leg med sin lille datter.

- Jeg kan mærke, at det er rigtigt for mig at tage det sidste år med i byrådet. Jeg har brug for at gøre perioden færdig, for det er for mærkeligt at få en hjernerystelse, og så er man bare væk, fortæller den unge Venstre-kvinde, som under sin lange politiske sygeorlov er nået frem til den erkendelse, at hun ikke skal genopstille ved kommunalvalget i november 2021.

- Jeg er helt afklaret med, at jeg ikke skal stille op igen. For jeg har jo fundet ud af, at jeg ikke kan så meget som før, når man er sådan én som mig, der vil gøre alting helhjertet. Derfor er det blevet nødvendigt for mig at prioritere, hvad der er det vigtigste i mit liv - og det er mit arbejde og min familie.

Annonce

90 kilometer

Når Tanya Buchreitz så alligevel tager det sidste år med i byrådet i stedet for at overlade det til sin suppleant at passe resten af perioden, så skyldes det, at hun har "brug for at kunne se sig selv i øjnene".

- Ellers vil jeg føle, at jeg svigter dem, som har stemt på mig, og at jeg smutter ud ad bagdøren. Jeg synes, jeg har mere at give, og jeg forestiller mig heller ikke, at jeg er færdig med politik for evigt, når det her år er gået, siger Tanya, der har sikret sig, at både hendes mand Peter, hendes arbejdsplads FGU og børnenes bedsteforældre er med på, at hun gør det, omend Peter - hvis han kunne få lov at bestemme - nok ville sige nej.

- For når mit hoved er, som det er, så kan jeg ikke længere køre med 120 kilometer i timen, som jeg gjorde før.  Nu kan jeg kun køre 90. Jeg kan ikke bilde mig selv ind, at jeg kan gøre det hele igen for fuld skrald, og det betyder, at jeg får brug for mere hjælp og bedre planlægning. For byrådsarbejdet er ikke noget, man bare lige gør ved siden af alt det andet, siger hun.

Annonce

Nærværende

Tiden med følgerne af hjernerystelsen i kombination med coronapandemien har givet Tanya en øjenåbner og en ny forståelse af, at "jeg har altså også nogle børn og et arbejde, der er helt vildt relevant".


Jeg kan faktisk slet ikke holde fingrene fra at engagere mig, for jeg kan ikke være sådan en mor, der bager boller klokken tre hver eftermiddag.

Tanya Buchreitz (V), byrådsmedlem


- Jeg har haft bedre tid til at være der for mine børn og for min arbejdsplads og de sårbare unge, jeg arbejder med. Jeg tænker, at jeg har været mere nærværende, og jeg har været mere glad for at deltage i de ting, jeg har kunnet, fremfor at tænke "puha, skal jeg også afsted i aften". Så den her gang er jeg ikke i tvivl om, at jeg holder en politikpause, erklærer Tanya, som ved forrige valg først besluttede sig for ikke at genopstille, før hun i sidste øjeblik fortrød og derfor landede i byrådet igen.

Annonce

Det kribler

Tanya Buchreitz er dog ikke i tvivl om, at hun - når året er omme - kommer til at savne at være med til at sætte en politisk retning.

Tanya, Peter, Ludvig og Olivia har fundet ud af, at der er rigtig dejligt at være sammen allesammen.  Foto: Ludvig Dittmann

- Jeg kan da godt blive lidt bange for at komme til at kede mig, så jeg tænker, at jeg skal finde nogle ting at engagere mig i. Jeg kan faktisk slet ikke holde fingrene fra at engagere mig, for jeg kan ikke være sådan en mor, der bager boller klokken tre hver eftermiddag. Jeg vil rigtig gerne lægge nogle frivillige timer rundt omkring, siger Tanya, der blandt andet allerede er med i Lokalrådet i Nr. Bjert og Kolding Idræt.

Har du svært ved at slappe af?

- Det synes jeg også, jeg kan. Men jeg er nødt til at have noget at engagere mig i - ellers tror jeg godt, jeg kunne finde på at lægge mig hen på sofaen og se dårlige serier hele dagen. Det kribler bare i mine fingre for at være med til at gøre en forskel og se nogle resultater, siger Tanya, som faktisk ikke har bøvlet med hovedpine og træthed i en pænt stykke tid nu.

- Men jeg ved, at børnene kommer til at mærke det, når jeg pludselig er væk til alt det politiske arbejde igen, så det skal høre op igen om et år. I løbet af det sidste år har vi været mere sammen som familie og sagt til hinanden: Gud, vi kan også lide at være sammen, hvor er det hyggeligt. Den glæde skal vi passe bedre på.

Av-av-av

  • Træthed, dundrende hovedpine og svimmelhed har været de ubehagelige følger af den hjernerystelse, Tanya Buchreitz pådrog sig i september 2019.
  • Uheldet skete, da lille Olivia i lutter glæde stod og hoppede i sin seng og med sit baghoved ramte sin mor. Tanya blev fuldt sygemeldt fra både politik og jobbet som koordinator ved FGU, før hun efter fire uger kunne starte forsigtigt op på FGU.
  • Et tilløb til at genoptage det politiske arbejde som byrådsmedlem for Venstre gik ikke. Efter to udvalgsmøder på samme dag blev hun så dårligt tilpas, at hun måtte gå hjem.
  • Sin formandspost for BlueKolding har hun varetaget under hele forløbet, mens resten har været overladt til  suppleant Ole Martensen.
  • Tanya er gift med Peter, der er fysioterapeut. De har børnene Ludvig på 3 år og Olivia på 6 år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce