Annonce
Kultur

Hollandsk og dansk kompagniskab skal drive Fredericia Musicalteater tilbage på landkortet

Ole Justesen (t.h.) er talmanden med operafortid, mens Ferry Hogeboom får det kunsteriske ansvar for at løfte Fredericia tilbage på musicalscenen. Ole Justesen var i fem år administrerende direktør for Fredericia Teater, så han er på hjemmebane også sprogligt. Begge dele vil Ferry Hogeboom læne sig op ad, når han rykker til Fredericia til august. Foto: Søren Gylling
41-årige hollandske Ferry Hogeboom bliver teaterdirektør for Fredericia Musicalteater, mens 54-årige Ole Justesen fra Sorø sætter sig i stolen som administrerende direktør. De to skal i samarbejde få Fredericia tilbage i positionen som Danmarks musicalby nummer et efter konkursen, der sendte byens teaterambitioner til tælling i 2020.

Musical: Det bliver den 41-årige hollænder Ferry Hogeboom, som skal styre Fredericia tilbage på sporet som Danmarks musicalby. Det skal han sikre i samarbejde med den nye administrationschef 54-årige Ole Justesen.

Makkerparret blev præsenteret i den lille teatersal i teaterbygningen i Fredericia mandag eftermiddag af bestyrelsesformand Grete Højgaard.

- Vi troede, at vi kunne have besat stillingerne på et par uger, men Slots- og Kulturstyrelsen gjorde os klogere. Siden har vi været igennem en meget grundig proces, hvor vi har oplevet interesse fra både national og international side, sagde Grete Højgaard, som styrelsen forsynede med en kunstnerisk vejleder i form af teaterdirektør Kasper Wilton fra Folketeatret i København.

Annonce

Tilliden skal genopbygges

I feltet af ansøgere pegede pilen på den dansk-hollandske konstellation. Ferry Hogeboom, som bliver Fredericia Musicalteaters teaterdirektør. Han skal i tæt samarbejde med administrerende direktør Ole Justesen lægge planerne for teatrets fremtidige visioner.

- Der er store forventninger til os. Vi ved, at manges øjne hviler på os i forhold til teatrets historik, så vi skal ud at genopbygge tilliden til os fra både publikums og samarbejdspartneres side, siger Ole Justesen, som med jobbet vender retur til Fredericia.


Der er store forventninger til os. Vi ved, at manges øjne hviler på os i forhold til teatrets historik, så vi skal ud at genopbygge tilliden til os fra både publikums og samarbejdspartneres side.

Administrerende direktør Ole Justesen, Fredericia Musicalteater


Han var administrationschef for Fredericia Teater fra 2003 til 2008, og siden har teatret  udviklet sig til en millionforretning og et teater med international bevågenhed.

- Du bliver administrerende direktør og får det økonomiske ansvar. Det tidligere teaters konkurs kom efter publikum svigtede to gange i træk i samme sæson. Det kan man vel ikke gardere sig imod?

- Det er rigtigt, men man kan sikre sig ved at være konservativ, når man budgetterer. Risikerer man noget med den ene forestilling, så skal man være sikker på, at det kan hentes hjem med den anden. Vi skal hele tiden være på vagt og bruge pengene med omtanke. Min far er fra Vestjylland og lærte mig, at man ikke skal bruge pengene, før man har dem, og det har jeg taget med mig, siger Ole Justesen.

- Der er allerede nu solgt en del billetter til den nye opsætning af Shu-bi-dua. Er du tilfreds?

- Jeg synes, at det er gået fint, når man tager coronasituationen i betragtning. Ingen ved hvordan situationen ser ud til november, når der er premiere, men jeg håber og forventer, at restriktionerne til den tid er væk, siger Ole Justesen.

Det samme håber hans hollandske direktørkollega.

- Men vi ved det ikke, og vi ved ikke, hvad covid-sitationen har gjort ved os. Hvad tør vi overhovedet, siger Ferry Hogeboom, som tiltræder i jobbet 1. august.

Annonce

Kæmpe ære at få lov

Ferry Hogeboom er som Ole Justesen fuldt klar over, at forventningerne er kæmpestore til det nye musicalteater og dermed også til ham.

- Det er både branchen, publikum og politikere, som vil vurdere os. Vi skal ud at præstere, for vi har meget at leve op til. Fredericia Teater er noget, man talte om, og for mig er det en kæmpe ære at få lov til at genstarte musicalteatret og få det tilbage til nye højder og udvikle genren med nye musicals med nye greb og ny musik, siger Ferry Hogeboom.

Fredericia Musicalteaters bestyrelse præsenterer den kommende teaterchef og økonomichef, der bliver Ole Justesen og hollænderen Ferry Hogeboom. Foto: Søren Gylling

Han er selv uddannet musicalperformer og driver sammen med to partnere en teatervirksomhed i Holland, der producerer musicals  og tilbyder musicalundervisning som en pendant til Det Danske Musicalakadami i Fredericia.

Via musicalakademiet stødte han på Fredericia Teater og har siden fulgt det fra sidelinjen med den tiltagende succes.

- Fredericia Teater ramte et kæmpe publikum med de store Disney-opsætninger. Vil Disney også være en del af dit musicalunivers?

- Det kan jeg hverken sige ja eller nej til. Om det er Disney eller andre, der står bag, så er produktionen af musicals en kunstform i sig selv. En bred vifte af elementer skal kombineres i det håndværk, det er at skabe magisk historiefortælling. Og musicals er for mig magi. Det er en genre, der udvikler sig konstant, og der skal vi være med på højeste niveau. Det glæder jeg mig til sammen med de mange dygtige folk, som er i Fredericia, siger Ferry Hogeboom.

- Statens Kunstfond skal vurdere teatret igen i 2023 i forhold til at være på finansloven. Er du nervøs for, om det kan lykkes?

- Man plejer at sige, at man skal bruge tre år for at være fuldt oppe i omdrejninger, så vi er under pres. Men vi smøger ærmerne op og kaster os ud i det, og vi skal nå det, siger Ferry Hogeboom.

Nye direktører på plads

Fra Voorburg til Fredericia

41-årige Ferry Hogeboom har studeret business administration sideløbende med sin karriere som musicalperformer, og er BA i Communications og MA i International Communication Science.

Han har årelang erfaring fra arbejdet med musicals i Holland, hvor han fortsat bor, indtil han til sommer flytter til Fredericia. Det musikalske og kreative har været en stor del af hans liv, fra han som barn spillede trompet og dansede på højt niveau.

I 2007 startede han med to forretningspartnere NME Holding, en teatervirksomhed, der producerer musicals, afholder teaterevents og tilbyder professionel musicalundervisning gennem The Dutch Academy of Performing Arts.

20 års relevant erfaring – også fra Fredericia

Ole Justesen er initiativtager og medstifter af Den Ny Opera i Esbjerg. Han er 54 år og har mere end 20 års erfaring inden for området musikteater og er uddannet operasanger fra Vestjysk Musikkonservatorium og den tyske Musikhochschule Freiburg. I årene efter konservatorietiden arbejdede han både som del af ledelsen af Den Ny Opera og som operasolist her og hos Den Jyske Opera.

Fra 2003 til 2008 var Ole Justesen administrator på det daværende Fredericia Teater, så han kender både bygningen og byen og har glædet sig til igen at komme til Fredericia. Herefter blev han direktør for Tivoli Artists, som han i 2009 købte af Tivoli i en fusion med Crescendi Artists, hvor han indtil nu har været Managing Director

Bestyrelsen for Fredericia Musicalteater er sikker på, at den med det dansk-hollandske makkerpar har gjort et perfekt match.

- Vi havde et bredt udvalg af ansøgere fra både Danmark, USA og altså Holland. Vi har haft en håndfuld til samtale, og det har været en virkelig spændende proces. Men vi føler os på sikker grund med det team, vi nu får, hvor vi har en erfaren mand i stolen på det administrative område, og en kunstnerisk chef, der kan udvikle og forny genren. Det bliver rigtig godt, siger medlem af bestyrelsen Christian Jørgensen (V), der er byrådsmedlem i Fredericia.

Fra konkurs til musicalteater

Fredericia Musicalteater præsenterede mandag de nye chefer, som får henholdsvis det kunstneriske og økonomiske ansvar.

Fredericia Musicalteater er opstået i kølvandet på, at Fredericia Teater i 2020 gik konkurs. Konkursen blev en realitet efter teatret kom ud af 2019 med blodrøde tal på baggrund af publikums svigt af musicalopsætningerne i København i 2020.

Siden konkursen har Folketingets partier sagt ja til fortsat at bevilge 8,7 mio. kroner årligt til det nye musicalteaters drift. Det er bevilget frem til 2024, men i 2023 skal teatret til eksamen og vurderes, om man lever op til kravene til et paragraf 5-teater og dermed støtte via finansloven.

Det tidligere Fredericia Teater nåede netop at komme på finansloven som paragraf 5-teater, før teatret gik konkurs i marts 2020. Konkursen betød, at billetkøbere landet over måtte se deres billetter være værdiløse og kreditorerne vinkede farvel til millioner.

Et sagsanlæg mod daværende teaterchef Søren Møller blev afgjort med et forlig på 1,5 mio. kroner, som blev dækket af ledelsesforsikringen.

Fredericia Kommune yder en direkte støtte på 11 mio. kroner til musicalteatret og betaler samtidig huslejen i bygningerne i Fredericia midtby.

Formand for Fredericia Musicalteaters bestyrelse Grete Højgaard (nr. 2 fra venstre) præsenterede det nye team - Ferry Hogeboom og Ole Justesen. Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) glædede sig på kommunens vegne til, at man med de to i spidsen får sikret Fredericias position som musicalby nummer et i Danmark. Foto: Søren Gylling
Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia er ude af pokalturneringen: Derfor er der ingen grund til at glæde sig over det denne gang

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Udspil fra regeringen: Fredericia Sundhedshus skal rumme nærhospital

FC Fredericia For abonnenter

Kampen minut for minut: Sådan røg FC Fredericia ud af pokalturneringen

Fredericia

Thansen vil være mere familievenlig: Nye butikslokaler plads til flere varer og bedre kundeoplevelse

FC Fredericia

Basses basse var ikke nok for FC Fredericia: Klubben røg ud i pokalmørket efter sen scoring af Hvidovre

FC Fredericia

Hvis FC Fredericia vinder tirsdag aften, skal klubben prøve noget, den aldrig har prøvet før

Kultur For abonnenter

Lydmord: Musikalsk grænseoverskridende koncert

Kultur For abonnenter

Nyt drama på TV 2: 'Overleverne' er velment brevkasse-tv

Fredericia

- Lige nu ligger vi vandret for at gøre butikken klar: Lingeributik indretter herrehjørne i nye lokaler

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Fredericia

Hvilke kandidater kan knockoute fodgængere? Dagbladet tjekkede valgplakater

Fredericia For abonnenter

1800 studerende og 300 ansatte skal have deres hverdag i et campus i Kanalbyen - men hvad med trafikken?

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

Annonce