Annonce
Fredericia

HTX-elever i opråb om bedre opførsel på nettet: - Det er som at slås uden hænder

Der burde allerede i folkeskolen undervises i, hvordan man opfører og begår sig på de sociale medier. Det mener fra venstre Bastian Jensen, Victor Kortegaard, Jacob Lærkedahl Ørnskov og Magnus Ingemansen. De er alle elever på HTX og støder jævnligt på det, de kalder verbal opkast, når de scroller igennem blandt andet Facebook. Foto: Ludvig Dittmann
Grimt sprog og ufin opførsel på sociale medier. Det er det, fire HTX-elever kalder det, de møder på blandt andet Facebook. Selv tror de, at den dårlige opførsel skyldes, at man på sociale medier kan opføre sig, som det passer en - uden konsekvenser.
Annonce

Fredericia: - En pige i min storebrors klasse blev mobbet med sit udseende.

- Sproget på de sociale er ufiltreret.

- De sociale medier er et nemt sted at svine hinanden til.

- Man kan blive ekskluderet, hvis man siger noget dumt eller ikke er en af de seje.

Ordene kommer fra fire elever fra HTX i Fredericia. 17-årige Victor Kortegaard, 18-årige Magnus Ingemansen, 18-årige Bastian Jensen og 18-årige Jacob Lærkedahl Ørnskov mener ikke, at de unges, de voksnes og børns opførsel på de sociale medier er noget at råbe hurra for.


På de sociale medier kan du jo skrive, hvad du vil. Men det er som at slås uden hænder. Konflikterne vækker interessen, og du kan kaste op verbalt, uden at der kommer noget tilbage. Det bliver en gratis omgang.

Jacob Lærkedahl Ørnskov, HTX-elev


Efterhånden er sproget blevet så hårdt og så ufiltreret, at de fire unge mænd helt er stoppet med at debattere i kommentarspor på blandt andet Facebook. Egentlig primært fordi ingen af dem mener, der er tale om regulær debat.

- Det er bare tomme ord. Hvad er pointen med at sige noget for bare at sige det, spørger Magnus Ingemansen.

Annonce

En gratis omgang opkast

De fire studievenner er enige om, at debatten på Facebook langtfra er hverken saglig eller nuanceret.

- Jeg har ikke lyst til at deltage i debatter, for det virker formålsløst. Det er ikke konstruktivt, men i stedet bliver sådan et kommentarspor hurtigt personligt, siger Victor Kortegaard. Bastian Jensen supplerer.

- Det er jo ikke en reel debat. Der er ingen argumenter, erfaringer eller belæg. Det er bare ligegyldige sætninger. Men alt hvad du siger og alt hvad du gør, det sender et signal til verden. De hårde ord og negativiteten rammer, siger Bastian Jensen.

Magnus Ingemansen, Jacob Lærkedahl Ørnskov, Bastian Jensen og Victor Kortegaard vælger ofte aktivt at lade være med at deltage i debatter på de sociale medier. De mener slet ikke, der er tale om saglige og nuancerede debatter, men derimod følelsesbetonede indlæg, der bedst - ifølge de unge mænd - kan beskrives som "tomme ord". Foto: Ludvig Dittmann

Selv tror de fire studerende, at det grimme sprog og den ufine opførsel på de sociale medier handler om, at der ingen konsekvens er på den anden side af skærmen. Det skrevne ord kan sendes af sted, uden at noget kommer tilbage.

- På de sociale medier kan du jo skrive, hvad du vil. Men det er som at slås uden hænder. Konflikterne vækker interessen, og du kan kaste op verbalt, uden at der kommer noget tilbage. Det bliver en gratis omgang, siger Jacob Lærkedahl Ørnskov.

Annonce

De voksne er værst

De unge mænd mener, at der skulle undervises i det, de selv kender som etik, retorik og argumentation – blot på et mere børnevenligt niveau. Helt basalt handler det, ifølge de fire studerende om, at der undervises i respekt. Det kunne eksempelvis være i dansktimerne, hvor almen dannelse kunne være en del af undervisningen.

- Jo tidligere, man lærer noget, jo bedre hænger det fast, siger Magnus Ingemansen.

Rapport om sociale medier

I Kulturministeriets 2020-rapport om sociale medier fremgår det, at der ved brugen af sociale medier er en række fordele og ulemper. En af ulemperne er blandt andet den hårde tone. 

Hård tone og mobning: Tonen i debatter på sociale medier er ofte grov, hvilket kan være med til at afholde brugerne fra at deltage i debatter på sociale medier. Det kan derfor betyde en svækkelse af demokratiet, når den enkelte ikke tør bruge sin ytringsfrihed af frygt for konsekvenserne. Samtidig bliver sociale medier også ofte brugt i forbindelse med mobning, lyder det i rapporten.

Ifølge rapporten havde 77 procent af befolkningen i 2019 en Facebook-profil. 64 procent af danskerne bruger, ifølge rapporten, Facebook dagligt eller flere gange dagligt.

89 procent af de 35-54-årige Facebook-brugere laver opslag på Facebook. Til sammenligning laver 72 procent af de 19-34-årige Facebook-opslag.

11 procent af Facebookbrugerne skriver kommentarer på andres opslag dagligt eller flere gange dagligt, mens 29 procent gør det ugentligt.

Ingen af de fire kan huske, at de nogensinde er blevet undervist i, hvad der er god og acceptabel opførsel på sociale medier. Jacob Lærkedahl Ørnskov mindes, at der i ny og næ blev talt om i klassen, hvis der havde været uenigheder eller skænderier mellem eleverne. Han erindrer også få fagdage. Men han husker samtidig også, at fagdagens indhold ofte var glemt dagen efter.

De fire studerende har dog alle fået fortalt hjemmefra, at de eksempelvis ikke skulle sende nøgenbilleder online eller skrive provokerende og lignende. Men den generelle læring om sprog og opførsel på de sociale medier, det har været en mangelvare. Og selv er de fire bekymret på næste generations vegne.

- Jeg synes faktisk, de voksne er værst på de sociale medier. De burde netop vide, hvordan man skal opføre sig ordentligt. Det er jo dem, børnene skal lære af, lyder det fra Bastian Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kunderne var klar fra start: Julegavebyt, osetrang og støtte til butikshandlen fyldte på genåbningsdag

Fredericia

To kæledyrsbutikker bliver til én: Maxi Zoo overtager Petworlds placering

Annonce