Annonce
Læserbrev

Husk at tænde baglygterne på din bil

I Region Midtjylland har 66 pct. af bilisterne mødt en bil med slukkede baglygter i mørkt eller tåget vejr, og i Region Syddanmark er tallet 71 pct., viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. På landsplan er tallet 63 pct.

Læserbrev: I vintermånederne er det ofte mørkt, når mange af os kører til og fra arbejde, eller når vi henter eller bringer børnene i institutionen og til fritidsaktiviteter.

Samtidig er der også mange dage, hvor det regner, og sigtbarheden er nedsat.

Derfor er det ekstra vigtigt, at man på denne årstid husker at få tændt lyset på sin bil. Men det er der desværre mange, der glemmer.

I Region Midtjylland har 66 pct. af bilisterne mødt en bil med slukkede baglygter i mørkt eller tåget vejr, og i Region Syddanmark er tallet 71 pct., viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

På landsplan er tallet 63 pct.

De slukkede baglygter er noget, der både kan skabe farlige situationer, og som irriterer mange i trafikken.

Hvorfor er problemet opstået? Problematikken handler om, at reglerne for EU-typegodkendelse af biler løbende er blevet ændret.

De nyeste tekniske regler på området kræver, at lygtetænding sker automatisk. Reglerne gælder dog ikke bagudrettet.

Der er derfor biler, som er konstrueret efter de gamle regler, hvor der ikke er krav om, at deres lygter tændes automatisk.

Nogle bilister kan derfor uforvarende komme til at køre rundt uden lys bagpå, fordi de glemmer eller ikke ved, at de selv skal tænde baglygterne på netop den bil, de kører i.

Derfor har vi sat gang i en oplysningskampagne, som skal sætte fokus på problemet, og vi håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden de bevæger sig ud i vintermørket.

Et godt råd er at tænde for nærlyset. Så er man sikker på, at der både er nærlys foran på bilen og lys i baglygterne.

Hvis man ejer en bil, som ikke automatisk tænder baglygterne, enten når man starter bilen, eller når det bliver mørkt, så kan man spørge et værksted, om bilen kan indstilles sådan, at baglygterne altid tænder, når man starter motoren.

Og husk også at du med mellemrum bør tjekke, at alle pærer i dine billygter virker. Så får vi alle en mere sikker køretur i de mørke vintermåneder.

Annonce
Benny Engelbrecht. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dodo & The Dodos i Eksercerhuset i 2020

Læserbrev

Landmand fra Vejle: Fødevare-produktionen er i fare

Læserbrev: Mange går naturligt nok op i miljøet og klimaet, men hvem bekymrer sig egentlig om, hvem der skal stå for den fremtidige fødevare-produktion? Jeg har været mælkeproducent i 40 år. De første syv år følte jeg mig "fri". Men så opdagede man tre døde hummere i Kattegat, og en helt uberettiget heksejagt er derefter gået ind på mit erhverv, i stedet for at man nogensinde har taget rensningsanlæggenes udledninger alvorligt. I dag plager overregulering og bureaukrati landmændene med det sikre resultat, at vi i en verden med en hastigt voksende befolkning kommer til at mangle fødevare-producenter i fremtiden. Politikerne har formået at skræmme en halv generation af unge landmænd væk ved at italesætte miljøproblemer, der ikke findes, samt fup-og-fidus-økologien som det eneste saliggørende. Jeg har nok plantet 40.000 træer i min levetid samt dyrket arealer, der dagligt optager masser af CO2 - planteavl gavner nemlig i dén grad klimaregnskabet. Hvor mange har gjort en tilsvarende indsats? I hvert fald ikke de virkelighedsfjerne politikere og bureaukrater, som med garanti aldrig selv har haft jord under neglene, og som senest har beskudt os med nye meningsløse krav om efterafgrøder, der ødelægger både indtjening og humør hos mig og mine kolleger, og som intet batter. At være landmand er et fantastisk job og livsstil, hvis vi får lov til at passe vores arbejde. Men det kræver, at vi ikke svines til af medier og meningsdannere, men bare en gang imellem får at vide, at vi faktisk er gode til det, vi laver. Dét kunne give energi til at yde en endnu bedre indsats, så du også fremadrettet har mad på bordet.

Annonce