Annonce
Erhverv

Hvad er vigtigst? Penge, tilfredse forældre eller at have det sjovt?

8. klasse på Ullerupbækskolen besøgte tirsdag Rema 1000, hvor købmand Jesper Thing fortalte om sin vej til jobbet. Uddannelsesvejleder Lasse Hauge satte de unge i gang med at tænke over, hvilke jobs der bliver brug for i fremtiden. Foto: Dorte Brandsen

8. klasse på Ullerupbækskolen besøgte tirsdag en række virksomheder for at blive klogere på, hvor mulighederne ligger på fremtidens arbejdsmarked.

Fredericia: Hvordan bliver fremtidens arbejdsmarked? Hvis man er 15 år i dag og kan se frem til at arbejde frem til, man er i 70'erne - hvad er det så klogt at uddanne sig til?

Allerede i 8. klasse bliver nutidens danske folkeskoleelever bedt om at overveje, hvad de vil beskæftige sig med i deres voksenliv. Tirsdag havde 8. klasseseleverne på Ullerupbækskolen på Nørre Allé besøg af en uddannelsesvejleder fra IBC, Lasse Hauge, som tog eleverne med ud på en række virksomhedsbesøg. Inden da satte han tankerne i gang om, hvad fremtidens arbejdsmarked kræver.

- Internethandlen er i mega vækst. Når I skal tænke i job, vil mange uddannelser blive påvirket af internethandel, sagde Lasse Hauge blandt andet og illustrerede det ved at spørge ind til elevernes egne shoppingvaner.

Eleverne blev blandt andet bedt om at overveje, hvorfra de indkøbte produkter kommer fra, og hvordan de bliver transporteret hjem i stuen til slutforbrugeren. I den kæde ligger der mange job, var meddelelsen fra Lasse Hauge - især for unge i Fredericia omegn med tanke på de mange logistik-, shipping- og transportvirksomheder, som holder til i Taulov.

Annonce

Internethandlen er i mega vækst. Når I skal tænke i job, vil mange uddannelser blive påvirket af internethandel.

Lasse Hauge, uddannelsesvejleder IBC
8. klasse fulgte opmærksomt med i hvilke færdigheder en arbejdsgiver hos Rema 1000 gerne vil have hos sine ansatte. Foto: Dorte Brandsen

På valg hver dag

- Hvis man bestiller en pakke fra eksempelvis Zalando i Tyskland, så kan der være spedition, shipping, logistik og it-systemer involveret. Der skal flyttes ting fra A til B, forklarede Lasse Hauge.

En af de job, som kommer til at forandre sig meget i fremtiden, er butiksjob, forklarede uddannelsesvejlederen. Derfor gik turen blandt andet andet forbi Rema 1000 på Venusvej, hvor købmand Jesper Thing tog imod og fortalte både om sin egen vej fra folkeskolen til jobbet i detailhandlen og om, hvad det kræver at arbejde i en butik i dag. Det er nemlig langt mere end at sætte varer på hylderne eller sidde ved kassen, sagde han til de opmærksomme 8. klasseselever.

- Man skal blandt andet disponere butikkens indkøb af varer. Hvor meget sødmælk og tun skal vi bruge i morgen? Vi er på valg hver eneste dag, for dankortet er forbrugernes stemmeseddel, sagde Jesper Thing blandt andet om forbrugernes indkøbsvaner.

Selv var han ikke specielt vild med at gå i skole, fordi han med egne ord "havde krudt i røven", så han arbejdede først to år hos McDonalds, hvor han avancerede og fandt ud af, han godt kunne lide at have ansvar. Han gik i lære i Bilka og prøvede også kræfter med et job hos Fleggaard og en kort periode som ejendomsmæglerelev, inden han landede på sin rette hylde som købmand hos Rema 1000.

Vigtige valg

Jesper Thing havde blandt andet følgende råd til de unge:

- I skal stille jer selv spørgsmålet om, hvad der er vigtigst for jer, når I skal ud og have et job. Er det pengene? At gøre jeres forældre tilfredse? At I synes, det er sjovt?

Uddannelsesvejleder Lasse Hauge rådede desuden de unge til at tænke over, hvilke jobs der eksisterer, når de unge bliver gamle - altså hvilke jobs vil forsvinde i de kommende år, og hvilke vil bestå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet undersøger graffiti-hærværk med muligt racistisk budskab

Annonce