Annonce
Fredericia

Hvad sker der med al vores plastik: Vi fandt svaret

Den genanvendelige plastik presses sammen og sættes på lagerpladsen, indtil pris og mængder passer til afhentning. Lige nu bliver det fredericianske plastik kørt til Tyskland. Tidligere blev det udskibet til Kina. Foto: Søren Gylling
En af dagbladets læsere, Jørn Jespersgaard, har spurgt, hvad kommunen stiller op med plastikaffaldet. Det ryger enten til Tyskland eller brændes, hvis det er beskidt. Nye regler betyder, at der kun sorteres i hårdt og blødt.

Fredericia: Hvad sker der med affald og plast efter indsamling og sortering? Det spørger Jørn Jespersgaard via "Byen Spørger" på Fredericia Dagblads hjemmeside frdb.dk.

Svaret er enkelt ifølge specialkonsulent ved Affald og Genbrug Poul Møller.

- Vi samler det ind, presser det sammen og sender det videre til forarbejdning i Tyskland, forklarer han.

Annonce

Det er, som ordningen er i dag, men Poul Møller håber, at det bliver muligt at kunne sende plastik til forædling i Danmark.

- Det vil alt andet lige give bedre mening, at det kan behandles i Danmark, siger han.

Tidligere blev det genanvendelige plastik sendt meget længere væk, forklarer formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

- Vi udskibede det til Kina i en periode, fordi det gav mest mening, forklarer han.


Hvad sker der med affald og plast efter indsamling og sortering?

Jørn Jespersgaard til "Byen spørger"


Fra kommunens side er det et spørgsmål om at levere plastik videre til købere på det private marked, som står for den videre håndtering.

- Vi må principielt ikke sortere det, som vi gør i dag. Vi må kun sortere i blød og hård plast, og så er det op til private virksomheder at sortere det videre, forklarer Poul Møller.

Og lige nu er det tyske marked det foretrukne.

Grov sortering

Plastbægre, dunke og poser kan enten afleveres på genbrugspladsen eller lægges i de klare sække, som en gang om måneden samles ind.

- Det bliver samlet på genbrugscentret. Vi sorterer groft og får blandt andet fjernet beskidt plast, hvis det ved en fejl er røget med i sækken, siger Poul Møller.

Det beskidte plast hører til poserne med restaffald. Og dermed ryger den del af plastaffaldet til forbrænding.

- Men forbrændingsanlæggene bliver presset på den front. Hvis de skal nedskære deres CO2-bidrag med 70 procent, så er de nødt til at droppe at afbrænde plastik. Det bliver en udfordring, forudser Poul Møller.

Vibeke Hviid og Christian Bro (S) håber, at Fredericia kan genindføre nogle af de sorterings-kategorier, der i første omgang er forsvundet i forbindelse med nye standarder. Foto: Peter Friis Autzen

Christian Bro er ud over sin politiske position i Fredericia medlem af bestyrelsen for Energnist, som modtager plastik til forbrænding.

- Plastik er en god kilde i et affaldsforbrændingsanlæg, fordi det gør, at affaldet kan forbrændes ved lavere temperaturer. Det er korrekt, at vi skal skære vores CO2-bidrag ned efter de krav, der gælder nu, men måske bliver vi overhalet indenom af den nye teknik med at udvinde CO2 - det såkaldte carbon-capture. Så vil vi kunne udnytte CO2 i stedet til fremstillingen af brændstoffer i en Power to X-teknologi, siger han.

Gode råd til en hverdag med mindre plastik

Tag med hjemmefra: Medbring en mulepose til indkøb i stedet for nye plastikposer, fyld en drikkedunk i stedet for at købe vand på flaske, og tag din termokop med, når du skal have kaffe to go.

Vask med omtanke: Fyld vaskemaskinen op, brug flydende sæbe i stedet for vaskepulver, og vask ved lavere temperatur. Det slider mindre på tøjet, og færre plastikfibre fra akryl, nylon og polyester bliver skyllet ud med spildevandet.

Køb hellere stort end småt: Vælg fx en stor shampoo eller håndsæbe, så du kun skal købe halvt så mange. De kan også fyldes op.

Opbevar mad i glas og genbrugsbøtter: Skær ned på fryseposer og husholdningsfilm – og brug i stedet skåle, glas eller gamle skyrbøtter, som du kan vaske af og bruge igen og igen. Kig efter ”glas og gaffel-symbolet”. Der findes også alternativer til husholdningsfilm, fx madpapir af bivoks.

Undgå at købe engangsprodukter: EU vedtog sidste år et direktiv, der forbyder engangsbestik og -tallerkener, plastiksugerør og en række andre produkter. Køb tallerkner af pap til skovturen – eller billige plastiktallerkener,  som du kan tage med hjem fra skovturen, vaske og bruge igen og igen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Alarm 112 For abonnenter

Mand kan slippe for fængsel: Tog kvælertag på sin kone

FC Fredericia

Smalkost i FC Fredericia: Klubben tager serie 2- og ungdomsspillere med i pokalkamp

Annonce