Annonce
Debat

Hvorfor tester vi ikke vores spildevand for corona-virus?

Anni Matthiesen. Pressefoto

Læserbrev: Gennem de seneste måneder har jeg utallige gange stillet sundhedsminister Magnus Heunicke et ret simpelt spørgsmål: Hvorfor tester vi ikke vores spildevand for corona-virus?

Desværre har jeg alt for mange gange måttet lægge øre til, at det ikke er relevant for os her i Danmark - på trods af at man bruger metoden med stor succes i en række andre europæiske lande.

For et par uger siden måtte vi så forstå, at det alligevel ikke var hele sandheden. Nu lød svaret derimod, at Statens Serum Institut har haft for travlt til at undersøge, om det var en god idé at anvende spildevandstest til opsporing af corona.

Dén forklaring undrer mig dog. For vi må formode, at Statens Serum Institut det seneste år har brugt de fleste af sine vågne timer på at bekæmpe corona.

Så når Eurofins fra Brørup i Vejen Kommune henvender sig til landets myndigheder, fordi de kan spore corona-smitte i vores spildevand - faktisk op til hele tre dage inden vi får symptomer - så forventer jeg, at der bliver lyttet.

Men det var desværre bare ikke tilfældet, da Eurofins tilbage i august 2020 inviterede sundhedsministeren på besøg til en snak om metoden. For invitationen blev afvist.

Og det har den været indtil for ganske nylig, hvor vi pludselig måtte forstå, at Bornholm skal være en form for forsøgskanin med metoden i regeringens genåbningsplan, på trods af at eksperter udtaler, at teknologien allerede har bevist sit værd - og bare skal rulles ud i hele landet.


Spildevandstest er en meget billigere metode end persontest, og den tillader os at følge smitten tæt - både lokalt, regionalt og nationalt.

Anni Matthiesen


Spildevandstest er en meget billigere metode end persontest, og den tillader os at følge smitten tæt - både lokalt, regionalt og nationalt.

Og så tester den samtidig også alle dem, der ikke selv lader sig teste, så vi ikke skal bekymre os om, hvorvidt statsministen vil tvangsteste, som hun ellers lagde op til tirsdag 2. marts.

Gennem hele coronakrisen har vi oplevet statsministeren fortælle, at hendes mange vidtrækkende beslutninger på danskernes vegne er funderet i myndigheders og eksperters anbefalinger - også selvom det ikke altid har vist sig at være sandheden.

Det er desværre heller ikke tilfældet med spildevandstests. Så hvad er det for nogle eksperter, som landets statsminister spørger til råds?

Vi tager endnu et samråd og håber på at få svar!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kære Julie - tak fordi du gav mig væk

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Fredericia

Efter kritisk rapport: Fem satsninger får støtte fra brandingpuljen

Annonce