Annonce
Fredericia

I front for sund by: Fredericia-politikere vil tabe sig og kvitte smøgerne

Turan Savas er en af de politikere, der går forrest med et personligt mål i Sund By-projektet. - Mit mål er at holde op med at ryge, siger socialdemokraten, som tirsdag var til sundhedsmøde i thansen.dk lounge på Monjasa Park. Foto: Klaus Madsen

- Jeg vil stoppe med at ryge, erklærer socialdemokraten Turan Savas i en ny video om sundhed i Fredericia. Fem politikere fra sundhedsudvalget har sat personlige mål, efter Fredericia er blevet medlem af WHO Healthy Cities Network.

Annonce

Fredericia: Fem byrådspolitikere har sat helt personlige sundhedsmål, efter Fredericia er blevet medlem af WHO Healthy Cities Network.

Det fortalte medlemmerne af sundhedsudvalget i en video, som blev vist ved et kick off-møde for Fredericia Sund By i T.hansen.dk lounge tirsdag.

Susanne Bjerregaard Mørck (S): Jeg har et mål om, at jeg det næste år skal tabe 20 kilo.

Turan Savas (S): Mit mål er at holde op med at ryge.

Peder Tind (V): Jeg vil tabe et par kilo, og et par timers søvn mere vil være super.

Annette Hyre-Jensen (S): Lige nu er jeg nok det, der hedder stærkt overvægtig. Mit mål er at blive normalvægtig.

Susanne Eilersen (DF): Jeg har valgt, at jeg altid tager trappen i stedet for elevatoren.

Ti nye mikropartnere i Sund By

Fredericia er en del af netværket WHO Healthy Cities. København, Horsens, Frederiksberg og Lolland Kommune er også i netværket af europæiske byer.

Målet er, at Fredericia bliver røgfrit, at borgerne er i bevægelse, spiser sundt og trives. Der arbejdes også for fællesskabet, bæredygtighed og en by i sund udvikling. Ved et kick off-møde tirsdag blev 10 mikropartnere offentliggjort:

Hjerteforeningen, Ullerup Bæk Skolen, Nr. Allé, elevrådet, Kirstinebjergskolen, Idrætsbørnehaven Tagfat, Fredericia Produktionsskole, STU Fredericia, Axeltorvs Apotek, Naturdagplejen, Boligkontoret Fredericia, Genoptræningscentret.

Kick off-møde for Fredericia Sund By i sponsorlokalerne på stadion i Fredericia. Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe samlede deltagerne til et gruppefoto til sidst. Foto: Klaus Madsen

Videoen er på vej ud på Fredericia Kommunes Facebook-side. Men de små 100 tilmeldte ved netværksmødet tirsdag fik altså et smugkig. Turan Savas deltog også i mødet, og til Fredericia Dagblad forklarede han nærmere.

- Jeg har været ryger i mange år, også storryger. Jeg har prøvet at holde op, men jeg har røget igen de seneste to år. Jeg kunne ikke styre stofskiftet, så jeg begyndte at ryge igen, fortalte socialdemokraten.

Han havde rygepause i tre år, men tog 20 kilo på i den periode. Motion er svært at passe ind som byrådsmedlem, der passer et civilt job om dagen og politiske møder om aftenen. Desuden er der en anden udfordring.

- Når man ikke ryger, får man så meget tid. Hvad skal man så lave? Så putter man noget andet i munden. Selvom det måske kun er frugt, er der også meget sukker i. Og så gik jeg altid op to gange i en buffet, siger han.

Han vil gerne været et godt eksempel for sine to sønner på 14 og 18 år. Den ældste er ryger.

- Jeg kunne bedre påtale det, hvis jeg ikke selv røg, siger Turan Savas.

Med den nye video bliver hans mål mere bindende.

- Hver gang, jeg tænder en smøg, tænker jeg på, det snart er den sidste. Det kommer hele tiden nærmere, og jeg forbereder mig på det, siger Turan Savas, som endnu ikke har sat dato på rygestoppet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Trods lavt smittetal i Fredericia: Koncert-aflysning er 'det rigtige at gøre'

Annonce