Annonce
Fredericia

I front for sund by: Fredericia-politikere vil tabe sig og kvitte smøgerne

Turan Savas er en af de politikere, der går forrest med et personligt mål i Sund By-projektet. - Mit mål er at holde op med at ryge, siger socialdemokraten, som tirsdag var til sundhedsmøde i thansen.dk lounge på Monjasa Park. Foto: Klaus Madsen

- Jeg vil stoppe med at ryge, erklærer socialdemokraten Turan Savas i en ny video om sundhed i Fredericia. Fem politikere fra sundhedsudvalget har sat personlige mål, efter Fredericia er blevet medlem af WHO Healthy Cities Network.

Fredericia: Fem byrådspolitikere har sat helt personlige sundhedsmål, efter Fredericia er blevet medlem af WHO Healthy Cities Network.

Det fortalte medlemmerne af sundhedsudvalget i en video, som blev vist ved et kick off-møde for Fredericia Sund By i T.hansen.dk lounge tirsdag.

Susanne Bjerregaard Mørck (S): Jeg har et mål om, at jeg det næste år skal tabe 20 kilo.

Turan Savas (S): Mit mål er at holde op med at ryge.

Peder Tind (V): Jeg vil tabe et par kilo, og et par timers søvn mere vil være super.

Annette Hyre-Jensen (S): Lige nu er jeg nok det, der hedder stærkt overvægtig. Mit mål er at blive normalvægtig.

Susanne Eilersen (DF): Jeg har valgt, at jeg altid tager trappen i stedet for elevatoren.

Annonce

Ti nye mikropartnere i Sund By

Fredericia er en del af netværket WHO Healthy Cities. København, Horsens, Frederiksberg og Lolland Kommune er også i netværket af europæiske byer.

Målet er, at Fredericia bliver røgfrit, at borgerne er i bevægelse, spiser sundt og trives. Der arbejdes også for fællesskabet, bæredygtighed og en by i sund udvikling. Ved et kick off-møde tirsdag blev 10 mikropartnere offentliggjort:

Hjerteforeningen, Ullerup Bæk Skolen, Nr. Allé, elevrådet, Kirstinebjergskolen, Idrætsbørnehaven Tagfat, Fredericia Produktionsskole, STU Fredericia, Axeltorvs Apotek, Naturdagplejen, Boligkontoret Fredericia, Genoptræningscentret.

Kick off-møde for Fredericia Sund By i sponsorlokalerne på stadion i Fredericia. Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe samlede deltagerne til et gruppefoto til sidst. Foto: Klaus Madsen

Videoen er på vej ud på Fredericia Kommunes Facebook-side. Men de små 100 tilmeldte ved netværksmødet tirsdag fik altså et smugkig. Turan Savas deltog også i mødet, og til Fredericia Dagblad forklarede han nærmere.

- Jeg har været ryger i mange år, også storryger. Jeg har prøvet at holde op, men jeg har røget igen de seneste to år. Jeg kunne ikke styre stofskiftet, så jeg begyndte at ryge igen, fortalte socialdemokraten.

Han havde rygepause i tre år, men tog 20 kilo på i den periode. Motion er svært at passe ind som byrådsmedlem, der passer et civilt job om dagen og politiske møder om aftenen. Desuden er der en anden udfordring.

- Når man ikke ryger, får man så meget tid. Hvad skal man så lave? Så putter man noget andet i munden. Selvom det måske kun er frugt, er der også meget sukker i. Og så gik jeg altid op to gange i en buffet, siger han.

Han vil gerne været et godt eksempel for sine to sønner på 14 og 18 år. Den ældste er ryger.

- Jeg kunne bedre påtale det, hvis jeg ikke selv røg, siger Turan Savas.

Med den nye video bliver hans mål mere bindende.

- Hver gang, jeg tænder en smøg, tænker jeg på, det snart er den sidste. Det kommer hele tiden nærmere, og jeg forbereder mig på det, siger Turan Savas, som endnu ikke har sat dato på rygestoppet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

Annonce