Annonce
Børkop

I gartneriet spirer januar stille og roligt: Biodynamiske grøntsager i 30 år

Endrik Maat er gartneren bag Rødmose. Og han oplever mere spiren end normalt. Den lune januar kan mærkes i drivhusene. Foto: Jørgen Flindt
2019 var et fantastisk flot år for det økologiske og biodynamiske gartneri Rødmose, så indehaver Endrik Maat bruger januar måned til at puste ud. Men helt dovne kan han nu ikke. Det spirer lystigt inde i de store drivhuse.

Tiufkær: Kattene lister rundt i det store drivhus. De er ansat som musejægere, men de ser ikke ud til at have voldsomt travlt. Drivhuset vil aldrig blive varmet op kunstigt, men selv i januar giver solen varme. Her er rimelig lunt.

Travlt har Endrik Maat heller ikke. Det er årets første måned, og det er den måned på året, hvor der er mest stille hos Gartneriet Rødmose, men helt stille er der ikke. Løg og hvidløg står i sirlige rækker. Det samme gør sølvbedene, der er godt på vej.

- Det er en lun vinter, så alt er lidt forud sin vante gang. Ikke meget, men jeg kan godt mærke, at der ikke har været meget frost, siger Endrik Maat.

Den 58-årige hollandskfødte mand har boet i Danmark siden starten af 1980'erne, og for 30 år siden overtog han Gartneriet Rødmose. Her havde man dyrket biodynamiske grøntsager siden 1950'erne, og det gør man stadigvæk. Men noget har dog ændret sig. Nemlig folks bevidsthed om økologi og biodynamik.

- Da jeg startede, var jeg vist bare ham landsbytossen, der dyrkede de der biodynamiske ting. Men det har ændret sig gennem årene, hvor biodynamiske og økologiske varer er blevet meget mere populært. Sidste år var det klart bedste år, jeg har haft her på Rødmose. Jeg kan godt mærke, at økologi, bæredygtighed og hele debatten om klima er noget, der betyder noget i flere og flere folks bevidsthed, siger han.

Annonce

Biodynamisk siden 1958

Gartneriet på Rødmosevej mellem Tiufkær og Ny Højen er fra 1958, da ægteparret Åse og Peder Poulsen købte ejendommen.

De dyrkede grøntsager ud fra biodynamiske principper om, at alt er økologisk og dyrkes ud fra, at jorden, naturen og så videre er i balance og ikke tilføres noget udefra.

Da der dengang kun var en enkelt kunde i København, der gik op i de tanker, havde de biodynamiske dyrkningsmetoder ikke ligefrem et stort marked i starten. Men det voksede sig med tiden, og i 1978 forpagtede parret drivhusene ud, og et nyt marked begyndte at vokse sig større, nemlig torvehandel.

I 1982 blev der stiftet en støtteforening bag, og den er der stadig. Uden den frivillige hjælp vil Rødmose ikke kunne klare sig på den måde, den gør.

Men med hjælp fra støtteforeningen er der langsomt, men sikkert, skabt en større og større base for salg af de biodynamiske grøntsager, der dyrkes ved Rødmosevej. Endrik og Anette Maat overtog forpagtningen i 1990, og i 1995 købte de stedet, men fem år senere blev parret skilt, og siden har Endrik været alene om at eje Gartneriet Rødmose.

Man kan købe Rødmoses produkter hver lørdag på Nørretorvet i Vejle. Det er i tidsrummet 9 til 14.30. Vejboden ved gården på Rødmosevej 131 er altid åben.

Langt hovedparten af sortimentet er dyrket ved Rødmosevej, men dog er det ikke muligt at dyrke alt. Der er biodynamiske varer, som købes via engros.

Torvehandel hitter

Kunder har han nok af. Langt det meste sælges en gang om ugen, når der er torvehandel på Nørretorv i Vejle.

- Det er det, jeg er god til. Enhver, der dyrker biodynamisk grøntsager, finder sit eget særpræg. Og jeg har fundet ud af, at mit særpræg er, at jeg er glad for torvehandel. Engang tog vi ud til forskellige markeder, men nu er det kun i Vejle om lørdagen. Det er der et stort kundegrundlag til, for folk kender Rødmose nu, og de ved, hvad Rødmose står for, siger han.

Får vildt travlt

Det er jorden og planterne, der er omdrejningspunktet her på gården på Rødmosevej. Og det er hele året rundt, men til tider går det meget mere stærkt end nu denne januar.

- Lige nu har jeg ikke så travlt, så der bliver der også ordnet andre ting som regnskaber, og med hjælp fra de fantastiske frivillige hjælpere, som Rødmose heldigvis har, har vi fået lagt nogle fliser her forrest i drivhuset, siger han.

1. februar skal der sås tomater og selleri. Årstiderne skifter stille og roligt.

- 1. april har jeg travlt, 1. maj er her rigtig travlt, men fra 1. juni og frem til 1. oktober ligger jeg vandret, så det er rart med sådan en januar til at puste lidt ud i, siger Endrik Maat, der både er indehaver og eneste ansat på gartneriet.

Derudover er der frivillige, som hjælper til.

- Jeg er dem en kæmpe tak skyldig, og uden dem kunne det ikke lade sig gøre. Men jeg må sige, det må ikke gå mere stærkt end sidste år, for ellers skal jeg begynde at overveje, om der skal ansættes en, siger han.

Det lyder positivt, men det er ikke så nemt endda, for firmaet kører efter en tankegang om, at jorden giver det, den giver.

- Man skal ikke tænke det som en forretning. Jeg skal selvfølgelig også tjene penge, men udgangspunktet er, at det bærer det, det kan bære. Det må ikke vokse sig for stort, siger han.

Løgene nyder det lune vejr og er godt er på vej. Foto: Jørgen Flindt

Vokser uden stress

Og derfor går livet sin stille gang på Rødmosevej. Biodynamiske tanker er lig med, at alt er økologisk ind til benet, og alt er tænkt som en helhed. Det er de gårdens få høns, køer og heste, der sørger for en naturlig gødning. Og kommer der lus på salatbladene, må det være sig sådan. Mariehønsene skal nok dukke op og spise lusene, og sådan kører livet i sin egen cyklus.

Og Endrik Maat er manden i midten. Ham, der skaber, former og holder øje.

- Alt er skabt i en helhed på det samme sted, og det betyder, at alt vokser uden at få stress. Det tager den tid, det tager, og det kan smages. Mine varer er dyrere end i supermarkedet, men det vil kunderne gerne betale for, for de ved, at de får noget, der er skabt i harmoni, siger manden, der har været branchen i mange år og som regner med at fortsætte mange år endnu.

- Sådan et gartneri er sin helt egen levende væsen, og det er det, der gør det spændende. I starten var jeg mere urolig for, hvad der mon kunne opstå undervejs. Nu er jeg mere rolig. Jeg ved, hvad der virker, og hvad der ikke virker, siger Endrik Maat og smiler.

Kattene dovner stadig. Det er januar, og solen skinner.

Det er et til tider travlt liv at være biodymisk gartner, men Endrik Maat bruger januar til at puste mere ud, inden sæsonen for alvor atter buldrer derudad. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Drabet i Korskærparken: 11 anholdt - ni er nu løsladt

112

Udvalgsformand efter skuddrab: - Det er meget trist, og alle er meget berørte

Leder For abonnenter

Dagens leder: Godt med nye arbejdspladser - men I må også gerne flytte til Fredericia

Annonce