Annonce
Danmark

I røg og sprit på værtshuset: - Vi er jo lidt som en familie her

Andersens Bodega
De fungerer som dagligstuer, banker og væresteder. Og onsdag er der atter røg og glade dage på landets værtshuse. Avisen Danmark fik rundstykker og skarpe på Andersens Bodega i Odense sammen med “Striks”, “Happy Harboe” og alle de andre stamgæster.

Manden åbner døren og træder ind på baren i en og samme bevægelse, som har han ingen tid at spilde.

- Velkommen tilbage til livet, gjalder han.

Coronaskægget skjuler ikke smilet. Livet, må man forstå, leves her. Bag de grønne markiser, indrammet af trævægge, indhyllet i røg og omgivet af folk, der ved, hvem man er. Det er Andersens Bodega - et brunt værtshus i Odense, hvor folk kalder hinanden for “familie” uden at blinke.

Annonce

Rundstykker, kaffe og Fernet Branca deles ud, for i dag er speciel.

Onsdag den 21. april er store genåbningsdag for landets caféer, restauranter og værtshuse. I bytte for en negativ coronatest eller dokumentation af to vaccinestik har danskerne fået en del af deres frihed tilbage. Nu kan vi få serveret vores måltid af en tjener, fremfor et Wolt-bud, betale 40 kroner for en kaffe med lunet mælkeskum eller mødes med vennerne på en bar.

Men for nogen betyder denne fase af genåbningen ekstra meget. For nogen er bodegaerne, bulerne, beverdingerne, de brune stuer - kært barn har mange navne - mere end et sporadisk samlingspunkt. Det er deres dagligstuer, banker og væresteder.

Et sådan sted er Andersens Bodega. Barmutter May-Britt Andersen har været vågen, siden før solen stod op i ren og skær forventningsglæde. Hun har haft det som et barn på juleaftens morgen, fortæller hun.

- Vi er jo lidt som en familie her. Vi kender alle sammen hinanden.

Ture til Bakken og bankdrift

I 24 år har hun og manden John drevet det lille værtshus, som ligger et stenkast fra Albani bryggerierne i hjertet af Odense.

De har arrangeret årlige ture til Bakken, faciliteret runde fødselsdage og været bank for stamkunderne. Hver uge har de faste betalt mindre beløb til individuelle opsparinger, som May-Britt har siddet på. To gange om året - typisk omkring jul og sommer - har hun udbetalt pengene. På den måde er penge til julegaver og ferier ikke blevet drukket eller spillet op.

- Men efter Danske Banks forrige hvidvaskningsskandale indførte de en helvedes masse regler for den slags, så vi kan desværre overskue det længere.

Og det er ikke det eneste bureakrati, som May-Britt er træt af. For med i genåbningsplanen følger også kravet om, at bargæsterne reserverer bord mindst en halv time i forvejen.

- Hvilke værtshuse har et bookingsystem? Og hvilke bargæster ved, præcis hvor længe de vil sidde og drikke øl?

Ingen på Andersens Bodega kan svare på hendes spørgsmål. Men frustrationen er lidt ligesom den bitter, hun hælder op i shotsglassene: Den bliver hurtigt skyllet ned.


Hvis du ser lidt trist ud, så er det her også stedet, hvor folk prikker til dig. Hvad er der galt, spørger de så. Ofte med en kæk bemærkning oveni. Dårlige nyheder fra lægen, dødsfald i familien - den slags bearbejder vi her.

- Jimmy Harboe Nielsen ("Happy Harboe") , stamgæst på Andersens Bodega


Annonce

Stamgæsterne

Baglæns ind ad døren triller John Graff. Den 60-årige stamgæst kørte lastbil i mange år, men på grund af åreforkalkning fik han amputeret sit ene ben 2018. Nu kører han kun rullestol.

- Godt nytår! Skal vi have noget at drikke, spørger han ud i lokalet.

John Graff er kommet på forskellige værtshuse, siden han var 16. Men han kan godt lide Andersens Bodega, “fordi det ikke er noget indspist lort”.

- Her er plads til alle, siger han.

Også “Striks” - en 51-årig førtidspensionist med hang til ludomani. Han har taget en buket blomster med, som han afleverer til Maybrit med samme målrettethed, som postbudet leverer brevet ved døren. Så bestiller han med største selvfølgelig en Pepsi Max til sig selv og en pilsner til journalisten.

- Jeg har savnet mit sociale liv, siger “Striks”.

Han er døbt Christian Løve Christiansen, men fordi hans far var vicepolitidirektør i Odense, er han blevet kaldt “Striks” i 30 år. I dag er det kun “Striks” mor, der kalder “Striks” for Christian.

- Jeg er kommet her hver dag i et kvart århundrede, siger “Striks” og skæver over på den enarmede tyveknægt med væmmelse i blikket.

- Når man først er faldet til, så er det ligesom en familie, hvor man hjælper hinanden.

Han nævner, at de gav ham 61 ruller toiletpapir, da han fyldte rundt. At barpersonalet på et tidspunkt lavede revyer, hvor de parodierede stamgæsterne - og May-Britt spillede ham. Samt at barmutters mand John, som også er taxichauffør, var flink til at køre ham rundt til ting, efter at han var blevet kørt ned af en bil i 2013.

Ved siden af “Striks” i baren sidder Lillian Åse Poulsen på 75. Hun siger ikke så meget, men nyder stemningen og de kolde flaskeøl. Hårdt presset af journalisten forklarer hun sit forhold til “familien” på Andersens Bodega.

- Værtshuset for mig betyder bare, at jeg kommer ud blandt andre mennesker.

Annonce

Dansk kulturarv eller plage?

På den måde er der mange, der bruger de brune bodegastuer i Danmark. Der findes ikke præcise opgørelser over antallet af værtshuse, men baseret på en rundspørge var der i 2019 godt 25 millioner besøg på et værtshus. Det opgør Horesta, der jævnligt undersøger, hvor meget danskerne drikker og spiser ude. Alligevel er bodegaerne ifølge mange truede. (Anti-)rygelov, gentrifikation, stigende huslejer, sundhedsfanatisme, strammere miljøkrav og klager fra tilflyttere, der gerne vil bo inde midt i de pulserende byer, men ikke synes, det skal pulsere lige præcis i deres ejendom, har længe gjort det svært at være værtshusejer- og forpagter.

Også selvom der til sammenligning “kun” var 13 millioner besøg på vin-og cocktailbarer og 13 millioner besøg på diskoteker i 2019.

For “Happy Harboe” er det efterhånden nogle år siden, at han gjorde diskoternes dansegulve farlige. Til gengæld bidrager han godt til værtshusstatistikkerne. Før corona kom han gerne på Andersens Bodega et par gange om ugen.

Onsdag har også han blomster med til May-Britt. Med et smil, der synes permanent, og et blik, der fremstår evigt ubekymret, ruller han cigaretter til sig selv og fortæller røverhistorier.

- Det er derfor, vi kalder ham “Happy”, forklarer May-Britt.

- Fordi han altid er glad.

“Happy Harboes” rigtige navn er Jimmy Harboe Nielsen. Og i år kan han fejre 10 års jubilæum som stamgæst på Andersens.

- Noget af det aller-, allersjoveste, siger han og peger op på et skilt over baren.

- Var dengang hvor vi vandt danmarksmesterskaberne i Tuborg Classic.

På det grønne skilt står der rigtig nok, at Andersens Bodega er “Danmarksmester i Tuborg Classic” i 2013.

Konkurrencen gik ud på, hvilket værtshus der kunne skabe mest vækst i omsætningen af deres Tuborg Classic i løbet af november måned. Og ifølge “Happy Harboe” var det både sjovt, dyrt og hårdt for leveren.

- Jeg har aldrig drukket så meget før, siger han.

- Vi solgte kraftedme 60 kasser Tuborg Classic om ugen, bryder May-Britt ind.

- Pengemæssigt har det nok kostet mig 5.000 kroner, lyder det fra “Happy Harboe”.

Men de vandt. Tuborg måtte sponsorere 10.000 kroner til en fest med livemusik og en buffet af både vådt og varmt.

- Det var en af de rigtig sjove aftner. Der kan jeg sgu ikke huske, hvordan jeg kom ud gennem døren, siger “Happy Harboe”.

Annonce

Hemmeligheden

Men sammenholdet på Andersens Bodega handler om andet og mere end bare fest. Ifølge “Happy Harboe” er det også en institution og en familie for dem, der måske ikke har nogen derhjemme. Det har han ikke selv.

- Hvis du ser lidt trist ud, så er det her også stedet, hvor folk prikker til dig. Hvad er der galt, spørger de så. Ofte med en kæk bemærkning oveni. Dårlige nyheder fra lægen, dødsfald i familien - den slags bearbejder vi her.

Han spiler øjnene op og kigger på mig, som om han skal til at fortælle en dyb hemmelighed.

- Men først og fremmest, siger han og lader Kim Larsen-sangen på anlægget fylde tomrummet ud.

- Så hygger vi os.

Hvad åbner ellers?

Ud over cafeer, restauranter og værtshuse genåbner en række andre områder onsdag:

  • Store indkøbscentre og stormagasiner kan genåbne for almindelig handel.
  • Tilskuere får lov til at vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, i 1. og 2. division samt ved A-landskampe for herrer og kvinder.
  • Daghøjskoler, inklusive seniorhøjskoler, kan åbne.
  • 5.-8.-klasses elever får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang.
  • Studerende på landets videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fremmøde.
  • Forsamlingsloftet hæves, så det fra 21. april er muligt at samles ti personer indendørs og 50 personer udendørs.
  • Anbefalingerne om, at indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger højst må vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang, lempes.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce