Annonce
Fredericia

I svælget med vatpinden og sig 'aaah': Kommunen uddanner eget pode-personale

Hanne Kirkegaard tester sin kollega Käthe Gram (54). Siden i tirsdags har Fredericia Kommune været i gang med at uddanne sit eget podningspersonale, der skal kunne pode medarbejdere i blandt andet den kommunale plejesektor. I princippet kunne de også teste den gængse fredericianer, men der er ikke ressourcer til at få analyseret så store mængder prøver. Foto: Søren Gylling
I fremtiden bliver det en kollega, der poder medarbejdere i kommunens plejesektor. Uddannelsen af internt pode-personale er i fuld gang. Kommunen forventer, at der testes over 1100 medarbejdere den kommende uge.
Annonce

Fredericia: - Ja, så åbner du munden og siger aaaaah.

- Aaaaaah.

På Ulleruphus går coronapodningerne nærmest på samlebånd. Den røde løber er lagt ud og store skilte viser vejen for kommunens plejepersonale, der alle har retning mod det samme – en coronatest. Sådan har det været siden tirsdag, hvor Fredericia Kommune gik i luften med at få testet alt plejepersonalet hver 14. dag.


Alle, vi har mødt ind til videre, er glade og positive. Vi er endnu ikke stødt på nogen, der ikke har ønsket at blive testet.

Bibi Laursen, social- og sundhedsassistent og snart uddannet corona-poder


Sådan skal det være, indtil Styrelsen for Patientsikkerhed siger, at hver 6. uge er tilstrækkeligt.

Lige nu er Fredericia Kommune så hårdt ramt af coronavirus, at kommunen placerer sig i en træls top af kommuner med et højt incidenstal.

Fredag foregik podningen af kommunale plejemedarbejdere på Ulleruphus. Den røde løber var rullet ud, og der var både sprit og godt humør i spandevis. Foto: Søren Gylling

- Alle, vi har mødt ind til videre, er glade og positive. Vi er endnu ikke stødt på nogen, der ikke har ønsket at blive testet, fortæller Bibi Laursen, der er tovholder for arbejdsmiljø i hele plejen, er uddannet social- og sundhedsassistent og normalt har sin daglige gang i Plejens Administration i Danmarksgade.

I disse dage er hun trukket i kittel, visir, gummihandsker og mundbind. Udstyret med en vatpind og en lille flaske med en stregkode i bunden er hun klar til at pode kollegaernes svælg.

Annonce

1100 medarbejdere testes

Bibi Laursen er en af de 10-12 medarbejdere i kommunens plejesektor, der i fremtiden kan kalde sig uddannet corona-poder. Ideen med at uddanne eget podningspersonale er at frigive nogle ressourcer fra regionen. Det er regionens medarbejdere, der uddanner kommunens plejepersonale til at kunne udføre coronatests.

Som det er lige nu, da Fredericia Kommune er i rød zone på grund af højt smittetal, skal plejepersonalet testes hver 14. dag. Det er først, når Styrelsen for Patientsikkerhed siger til, at intervallet kan stige til hver 6. uge. Foto: Søren Gylling

Det er planen, at de nye corona-podere kun skal teste de raske kollegaer, og altså ikke hr og fru Danmark. Men det handler også om ressourcer.

- Vi ville sagtens kunne uddanne mange flere, men flaskehalsen er i analyseafdelingen. De vil ikke kunne følge med, fortæller Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør på voksen- og ældreområdet.

Forventningen er, at der kan sendes 2-300 tests om dagen fra Fredericia mod Testcenter Danmark. De kommende dage skal over 1100 medarbejdere testes i Fredericia.

Derfor uddanner kommunen eget pode-personale

Uddannelsen af de 10-12 kommunale medarbejdere i plejesektoren beror på et vedvarende ønske om at inddæmme smitte af corona i Fredericia.

At tests nu kan udføres lokalt i Fredericia betyder, at smitten kan holdes nede, og smittekæder kan stoppes.

Der har endnu ikke været tilfælde af coronasmitte på kommunens plejehjem, og planen er at fortsætte den positive udvikling.

- At vi ikke har haft nogen smittede på plejehjemmene handler om lige dele hårdt arbejde og held, lyder det fra Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet.

Der mandes ligeledes op på hygiejne-personalefronten. Inden længe holdes der samtaler på det jobopslag, hvor kommunen søger en ekstra hygiejnesygeplejerske.

Test af kommunens eget plejepersonale foregår primært på byens plejecentre, og det foregår som udgangspunkt i personalets egen arbejdstid.

Det er medarbejdere fra Region Syddanmark, der uddanner kommunens egne medarbejdere til at kunne pode.

På Ulleruphus denne dag er det udover Bibi Laursen, sygeplejerske Hanne Kirkegaard samt social- og sundhedshjælperen Cathe Jensen, der fører vatpindene i kollegaernes svælg.

Annonce

En podning to go

Og selve pode-uddannelsen er ikke svær, hvis man spørger Bibi Laursen. Udførelsen kommer hurtigt til at ligge i håndelaget. Ind i svælget, omkring drøblen og podning i begge sider.

- Efter en tre-fire tests sad det i hånden, siger Bibi Laursen.

En af dem, der fredag tog en coronatest-on-the-go, var Marie Gregersen (56), social- og sundhedshjælper på Madsbyhus.

- Det gik rigtig fint. Ingen problemer i det, lyder det næsten frejdigt.

Humøret i det lille tilstødende lokale på Ulleruphus er højt. Der grines og smalltalkes i en jævn strøm.

- Og så er folk gode til at sige ”aaaah”, siger Bibi Laursen.

En af kollegaerne kvitterer podningen i svælget med et ”tak, det var du god til”.

Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet, blev også podet for coronavirus. Denne fredag var der tre medarbejdere, der var i gang med at blive oplært i, hvordan man poder for covid-19. Det er regionens medarbejdere, der oplærer kommunens folk, så de på sigt kan blive selvkørende. Foto: Søren Gylling

Udover medarbejderne i plejesektoren bliver andre medarbejdergrupper også tilbudt tests. Det drejer sig blandt andet om medarbejdere på misbrugsområdet og på handicapområdet, hvor borgergruppen er sårbar.

Podepersonalet er godt pakket ind. Kitlen skiftes hver time, mundbindet skiftes, når det er fugtigt, og visiret bliver pudset og sprittet af. Her er det Marie Gregersen (56), der normalt er aftenvagt på Madsbyhus, der bliver testet for corona. Foto: Søren Gylling
Fredericia Kommune har endnu ikke haft et eneste tilfælde af coronasmitte på kommunens plejehjem. Den udvikling skulle gerne fortsætte, og uddannelsen af internt testpersonale er også for at kunne fortsætte med at inddæmme smitten, holde smitten nede og bryde eventuelle smittekæder. Plejepersonalet skal testes hver 14. dag, som smittesituationen er nu. Foto: Søren Gylling
Det tager omkring 72 timer, før der ligger svar på coronatesten, der bliver foretaget denne fredag på Ulleruphus. Det er kun plejepersonalet, der bliver testet, og det skal de hver 14. dag. Fredericia Kommune forventer at sende 2-300 tests af sted om dagen i den kommende tid - alene tests fra medarbejdere. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fredericia

Fem nye smittede med corona

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Annonce