Annonce
Fredericia

Idrætscenter efterlader sig økonomisk hul: Brugte langt flere millioner end budgetteret

Der er flere årsager til, at det kommunalt ejede Fredericia Idrætscenter brugte 4,3 millioner kroner mere end budgetteret i 2018. Op til udarbejdelsen af kommunens 2020-budget skal alle sten vendes, og en løsning findes. Uheldige nedbrud, reparationer og indtægtstab ligger blandt andet bag det økonomiske hul. For eksempel blev det dyrt at renovere og udbygge den store Hal 1. Arkivfoto: Mette Mørk
Fredericia Idrætscenter kæmpede med store ekstraudgifter sidste år. Dyr, ny hal en af årsagerne. Politikere varsler, at der må gøres noget.

Fredericia: Der skal ske noget med Fredericia Idrætscenter. FIC har i 2018 brugt 4,3 millioner kroner ud over sit budget på 15,9 millioner kroner.

- Vi er nødt til at se på udfordringerne som et helt særskilt punkt i de kommende budgetforhandlinger for kommunens budget i 2020.

Sådan siger formanden for Fredericia Kommunes kultur- og idrætsudvalg, Lars Ejby Pedersen (S).

Han kalder overskridelsen i det kommunalt ejede store sports- og eventkompleks på Vestre Ringvej for anseelig.

Ender hos byrådet

Bortset fra merforbruget i Fredericia Idrætscenter i 2018 vurderer Fredericia Kommune, at økonomien i FIC's øvrige drift - og på kultur- og idrætsområdet i kommunen generelt - er i balance.

I sidste ende er det som sagt op til byrådet at fylde hullet og gøre noget mere langsigtet ved situationen, når budgettet for 2020 lægges senere på året her i 2019.

Kun FIC overskred

Inden næste budget, der skal være på plads i efteråret 2019, vil kommunen desuden ansætte en ny direktør for Fredericia Idrætscenter. Den hidtidige, Bent Bjerre Jørgensen, gik af på pension i 2018.

Fredericia Kommunes budget- og analyseafdeling forklarer over for Fredericia Dagblad, hvordan merforbruget fremkommer i et samlet 2018-regnskab for hele kultur- og fritidsudvalget.

Det afslører ellers et mindreforbrug på 7,1 millioner kroner på grund af opsparing og opbremsning i aktivitetsniveauet i de øvrige lokale, kommunale kulturinstitutioner. Opbremsningen er til dels en konsekvens af aftaler mellem kommuner og regering om loft over drift og anlæg. For eksempel holder en renovering af Fredericia Vold og et politisk ønsket fæstningscenter i kø.

Ny hal blev dyrere

FIC tabte i 2018 penge på grund af reparationer og tekniske udskiftninger i FIC's svømmehal og badeland.

Et tab af indtægter måtte også noteres i idrætscentrets café i forbindelse med ophør af en forpagtningsaftale. Der skulle for eksempel laves noget om i køkkenet.

Det lykkedes heller ikke at indhente alle gevinster af effektiviseringer og forventede stigninger i lejeindtægter i 2018, og så blev det dyrere at ombygge og totalrenovere den store Hal 1, hvor de nyoprykkede håndboldherrer fra FHK har hjemmebane.

Varmeudgifterne blev ekstra høje i forbindelse med byggearbejdet på grund af utætheder, oplyser Lars Ejby Pedersen for eksempel.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce