Annonce
Fredericia

Idrætten trives men er udfordret på ledere og medlemmer

Fredericia Cycle Club har etableret en pumptrack-bane i Madsby, og den bruges flittigt. Men det er frivillige i foreningen, som skal holde den ved lige, ligesom de også vedligeholder MTB-sporet i Hannerup. Den frivillige indsats er en af udfordringerne for foreninger i forhold til den uorganiserede idræt, fremgik det på idrættens vælgermøde i T.Hansen Loungen tirsdag aften. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Der er langt op til politikernes ambition om, at halvdelen af fredericianerne i 2020 er medlemmer af en idrætsforening, men måske dyrker de idræt uden medlemsskab.

Annonce

Fredericia: For fire år siden mødtes politikere og idrætsfolk til vælgermøde arrangeret af Samvirkende Idrætsforeninger i Fredericia, og tirsdag aften så de igen hinanden i øjnene. Og selv om alt ikke er godt, så var udgangspunktet bedre end i 2013.

- Siden vi sås sidst, er Fredericia rykket fra tæt på bunden til nummer 68, og det er fint, sagde formand for SIF Christoffer Svendsen med henvisning til en analyse fra Dansk Idrætsforbunds af kommunernes indsats på idrætsområdet.

Undersøgelsen matcher ikke helt den medlemsundersøgelse, som SIF selv har gennemført.

- Men vi kan se, at det, der udfordrer klubberne, er at fastholde eller rekruttere nye medlemmer og tiltrække ledere og instruktører. Især er udfordringen at fastholde de unge mellem 13 og 24 år, sagde Christoffer Svendsen.

Idræt og fremtiden

Der er 84 idrætsforeninger organiseret i SIF.Der er samlet 16.515 medlemmer.

Knap halvdelen er under 25 år, 14 pct. er 60 år eller ældre.

26. pct. af foreningerne har oplevet en medlemsfremgang i de seneste 25 år, mens tre pct. har oplevet tilbagegang.

64 pct. af idrætsforeningerne i Fredericia Kommune ser generelt positivt på fremtiden, og 70 pct. er enten tilfredse med eller meget tilfredse med deres generelle økonomi.

Den største udfordring de næste fem år er at fastholde eller rekruttere flere medlemmer, mener man i 73 pct. af klubberne.

Omkring 60 pct. menerm at de udfordres, hvad angår rekruttering af frivillige ledere og trænere.

Otte ud af 10 foreninger ser det som sværest at fastholde de 13- til 24-årige.

Annonce

Rød tråd med idræt

Dermed var bolden givet op til en livlig debat om idrætslivet, der spændte fra uorganiseret idræt til aktiviteter i rammer af folkeskolen og besværlige administrative regler.

Aftenens syv politikere var enige om, at idræt og sport er en vigtig fællesskabsparameter for alle aldre, og der var løfter om, at det kan gøres endnu bedre og lettere administrativt.

- Vi tror på en rød tråd fra skole til idræt og vil gerne fremme, at skolerne får mere ud af idræt, sagde Venstres Peder Tind, og Lars Ejby Pedersen (S) fastholdt byrådets ambition, om at halvdelen af kommunens indbyggere dyrker idræt i 2020.

- Det vil jeg gerne tage et valg på, slog han fast, men pointerede samtidig, at idrætten måske ikke dyrkes i organiserede rammer.

Annonce

Flere brugere end medlemmer

Dermed ramte han et centralt punkt, som klubberne også oplever konsekvensen af. Blandt andet Fredericia Cycle Club, som lægger spor ud til mountainbikeruter i Hannerup og har etableret pumptrackbane i Madsby. Faciliteterne benyttes af langt flere end klubbens medlemmer.

- Der er 3000, som kører mountainbike i Fredericia, og det er fint, men vi er frivillige i klubben, som bruger kræfter på at holde spor og bane ved lige. Kan man forestille sig, at vi kan få hjælp fra kommunen til det, lød det fra cykelklubbens repræsentant.

Det mente panelet, at der bør kunne findes en løsning på, ligesom man også var indstillet på at se på muligheder for åbne medlemsskaber.

Annonce

Årlige dialogmøder

Politikerne var enige om, at der ligger en udfordring i den uorganiserede idræt.

- Vi vil hellere end gerne foreningerne, men vi er nødt til at være nysgerrige på de nye fællesskaber. Min nabo tager til gymnastik på stranden om tirsdagen, fordi det er der, det passer hende, sagde Lars Ejby.

Lars Olsen (SF) mente også, at det er vigtigt at finde et fællesskab mellem organiseret og uorganiseret idræt, ligsom David Gulløv (K) foreslog, at der ses på tilskudsordningen, og Cecilie Roed Schultz (Enhedslisten) pegede på, at man i dag kan have et løst medlemsskab, der giver adgang til de Orange Haller.

Debatten viste, at der er nok at tale om, og derfor blev det også modtaget med klapsalver fra både sal og politikere, da SIF-formanden konkluderede, at der ikke skal gå fire år, før parterne mødes igen. De bør mødes til et årligt dialogmøde om idrætten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Sidste kapitel om teaterkonkurs på vej: Billetkøbere og andre kreditorer må vinke farvel til næsten 60 mio. kr.

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce