Annonce
Fredericia

Incidenstallet stiger fortsat: Styringsgruppe følger udviklingen tæt

Stigende smitte i Hannerup Sogn vækker bekymring. I sidste uge var medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed ude og stemme dørklokker i hele sognet - her Korskærparken. Siden er smittetallet fortsat steget. Arkivfoto: Søren Gylling
Efter et lille fald stiger antallet af nye smittetilfælde igen. Styregruppen for nedlukning, som byrådet nedsatte mandag aften, følger udviklingen tæt.

Fredericia: - Vi holder øje med udviklingen lige nu. Men vi har ikke planer om nedlukning lige nu. Men jeg kan ikke love, at vi ikke bliver nødt til at lukke ned om to - tre - fire dage.

Sådan lyder meldingen fra viceborgmester Susanne Eilersen (DF), som er med i den nye styregruppe for lokal nedlukning, efter de nyeste coronatal viser, at incidenstallene for Fredericia Kommune og for Hannerup sogn igen er steget.

Klare kriterier

I forbindelse med genåbningen trådte der i sidste uge nye regler i kraft med klare kriterier for, hvornår man kan lukke en kommune eller et sogn ned.

Hele kommunen skal lukke ned, hvis incidenstallet er 200 eller mere. Det vil sige, hvis der er 200 smittede per 100.000 borgere i løbet af syv dage. De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at incidenstallet for Fredericia Kommune nu ligger på 160,2.

Et sogn skal lukkes ned, hvis det opfylder tre parametre: Incidenstal på 400 eller derover, 20 eller flere smittetilfælde de sidste syv dage og en positivprocent på 2 eller mere.

Med et incidenstal på 349, 33 nye smittede og en positivprocent på 1,6 er tallene i Hannerup Sogn også steget, og sognet lever op til et af de tre kriterier og nærmer sig de to øvrige kriterier.

Annonce

Flere lader sig teste

Tirsdag i sidste uge gik 19 medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed fra dør til dør i hele Hannerup Sogn for at få borgerne til at lade sige teste. Borgmester Steen Wrist (S) opfordrede i sidste uge borgere i hele kommunen til at lade sig teste.

Siden er incidenstallet steget fra 117,2 tirsdag i sidste uge til 160,2 - og det er fortsat Hannerup Sogn, der er det sogn i Fredericia Kommune, hvor der er registret flest nye smittetilfælde.

Mandag aften nedsatte Fredericia Byråd en styregruppe, som har fået mandat til med kort varsel at lukke et lokalområde eller kommunen uden at indkalde hele byrådet. I styregruppen for lokal nedlukning sidder kommunens direktion, borgmester Steen Wrist og viceborgmester Susanne Eilersen. Styregruppen har tirsdag eftermiddag ikke udsigt til nedlukning nogen steder i Fredericia Kommune.

-  Vi holder øje med udviklingen lige nu, og vi har daglig kontakt med Sundhedsstyrelsen. Der bliver ikke gjort noget nu her, hvilket er anbefalingen fra styrelsen, siger Susanne Eilersen, der tilføjer:

- Man skal også lige tage højde for, at mange borgere har fulgt opfordringen om at lade sig teste. Jo flere der lader sig teste, jo flere nye smittetilfælde finder vi, for så finder vi også de raske smittebærere.

Annonce

Borgerne kan løse det

Byrådet bemyndigede styregruppen til at træffe hurtige beslutninger om eventuel lokal nedlukning, for at en nedlukning kan ske med kort varsel. Styregruppen tager Sundhedsstyrelsen med på råd, inden den tager så drastisk en beslutning ifølge Susanne Eilersen.

Kriterier for lokal nedlukning

12. april vedtog et flertal af Folketingets partier en ny model for nedlukning af lokalsamfund, som er et vigtigt redskab i coronaværktøjskassen for genåbning af samfundet.

Modellen giver klare kriterier for, hvornår et byråd kan, og hvornår det skal lukke enten hele kommunen eller et lokalområde.

Hele kommunen skal lukke ned, hvis incidenstallet er 200 eller mere. Det vil sige, hvis der er 200 smittede per 100.000 borgere i løbet af syv dage.

Byrådet skal lukke skoler, uddannelsessteder samt aktiviteter og institutioner indenfor kultur-, idræts-, fritids- og foreningsområdet, hvis sognet opfylder tre parametre: incidenstal på 400 eller derover, 20 eller flere smittetilfælde de sidste syv dage og en positivprocent på 2 eller mere.


Borgerne kan i sidste ende være med til at trække det i den rigtige retning. Især nu hvor vi genåbner mere. Så jeg kan kun opfordre til, at vi alle gør, hvad vi kan. Bruger mundbind, lader os teste, spritter af - og holder afstand.

Susanne Eilersen, viceborgmester


- Vi ønsker jo ikke en lokal nedlukning, men hvis vi nærmer os de grænseværdier, der er sat for nedlukning af kommunen eller et lokalområde, så kan vi blive nødt til at lukke kommunen eller et sogn eller måske dele af det. Hvis vi overstiger grænseværdierne, så skal vi lukke ned - så er det helt ude af kommunens hænder, siger viceborgmesteren, der også er formand for sundhedsudvalget, og fortsætter:

-  Borgerne kan i sidste ende være med til at trække det i den rigtige retning. Især nu hvor vi genåbner mere onsdag, kan det skride lidt mere. Så jeg kan kun opfordre til, at vi alle gør, hvad vi kan. Bruger mundbind, lader os teste, spritter af - og holder afstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce