Annonce
Fredericia

Ind i varmen: Hjemløse får nyt sted at overnatte denne vinter

I den kommende vinter er der hjælp til de hjemløse, der ellers skulle overnatte på gaden eller andre kolde steder. Kirkens Korshærs Varmestue har fået penge fra Socialstyrelsen til en ordning med nød-overnatning. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Kirkens Korshær har fået midler fra Socialstyrelsen til at oprette en midlertidig ordning med nød-overnatning den kommende vinter.
Annonce

Fredericia: Fra på mandag 18. november og frem til udgangen af marts kan Kirkens Korshær i Fredericia tilbyde nød-overnatning til hjemløse. Ordningen er stablet på benene ved hjælp af penge fra Socialstyrelsen og hjælp fra Fredericia Kommune, der stiller lokaler til rådighed, fortæller Bjarne Dahlmann, der er daglig leder hos Kirkens Korshærs varmestue.

- Det er fantastisk. Vi har længe ønsket at have et reelt alternativ til overnatning på gaden eller på sofaen hos venner og bekendte. Det her er kun en akut nød-overnatning, men det er alligevel et godt tilbud, som også gør, at vi kan række ud til de pågældende mennesker og tilbyde vores hjælp i øvrigt, siger Bjarne Dahlmann.

Socialstyrelsen har givet 175.000 kroner til projektet, mens kommunen har stillet lokaler i to rækkehuse på Mosegårdsvej i Erritsø til rådighed. En del af styrelsens penge går til at ansætte en person til at tage imod de pågældende og koordinere transport fra varmestuen i Danmarksgade til overnatningen. Og tilbage igen næste morgen, hvor der er mulighed for morgenmad i varmestuen.

En kold vinter betyder ikke nødvendigvis, at flere hjemløse fryser. Men de, der fryser, fryser mere.

Bjarne Dahlmann, Varmestuen

Annonce

Vinteren er kold

Allerede for flere år siden opstod ønsket om at tilbyde hjemløse et lunt og tørt sted at sove i den kolde vinter. Og varmestuen har da også haft en forsøgsordning.

- For to år siden havde vi en meget kold vinter, og alle var bekymrede for, hvordan det skulle gå for dem, der sov på gaden. Derefter søgte vi midlerne, som vi nu kan tilbyde nød-overnatning for, siger Bjarne Dahlmann.

Seneste hjemløsetælling viste, at der er 41 hjemløse i Fredericia - et tal, der ifølge fagfolk altid skal tages med et gran salt, fordi der er så mange usikkerhedsfaktorer i optællingen.

Langtfra alle hjemløse sover på gaden, men klarer sig i stedet med venner og bekendtes hjælp og lever som såkaldt sofa-surfer. Blandt andet derfor tør Bjarne Dahlmann ikke gætte på, hvor mange der vælger at bruge den nye nød-overnatning.

- Og hvis vinteren bliver kold, er det heller ikke nødvendigvis ensbetydende med, at antallet af frysende hjemløse stiger. Men de, der fryser, fryser mere, når det er koldt. Og så er det godt med et tilbud som dette, siger han.

Annonce

Godt at etablere kontakt

Nød-overnatningen byder på fem sovepladser. For at benytte dem skal man kontakte varmestuen - se hvordan i faktaboksen.

Man skal ikke indskrives, fortæller Bjarne Dahlmann. Men han håber, at kontakten kan bruges til også at snakke med brugeren om andre ting end blot behovet for en varm seng.

- Hjemløse har ofte et komplekst sæt af udfordringer. Mange - men ikke alle - lever med et misbrug eller noget psykisk sygdom. Hvis det her projekt gør, at vi får en tættere kontakt, vil det gøre gøre os klogere på, hvilke udfordringer de og vi har, siger han.

Hvad gør I, hvis ikke fem pladser er nok?

- Så finder vi ud af det.

Daglig leder af Varmestuen i Danmarksgade, Bjarne Dahlmann, glæder sig over den midlertidige ordning. Dels fordi den hjælper nogle ind i varmen og dels fordi den giver mulighed for en ny, god kontakt til de pågældende. Foto: Peter friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce