Annonce
Fredericia

Ind i varmen: Hjemløse får nyt sted at overnatte denne vinter

I den kommende vinter er der hjælp til de hjemløse, der ellers skulle overnatte på gaden eller andre kolde steder. Kirkens Korshærs Varmestue har fået penge fra Socialstyrelsen til en ordning med nød-overnatning. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Kirkens Korshær har fået midler fra Socialstyrelsen til at oprette en midlertidig ordning med nød-overnatning den kommende vinter.

Fredericia: Fra på mandag 18. november og frem til udgangen af marts kan Kirkens Korshær i Fredericia tilbyde nød-overnatning til hjemløse. Ordningen er stablet på benene ved hjælp af penge fra Socialstyrelsen og hjælp fra Fredericia Kommune, der stiller lokaler til rådighed, fortæller Bjarne Dahlmann, der er daglig leder hos Kirkens Korshærs varmestue.

- Det er fantastisk. Vi har længe ønsket at have et reelt alternativ til overnatning på gaden eller på sofaen hos venner og bekendte. Det her er kun en akut nød-overnatning, men det er alligevel et godt tilbud, som også gør, at vi kan række ud til de pågældende mennesker og tilbyde vores hjælp i øvrigt, siger Bjarne Dahlmann.

Socialstyrelsen har givet 175.000 kroner til projektet, mens kommunen har stillet lokaler i to rækkehuse på Mosegårdsvej i Erritsø til rådighed. En del af styrelsens penge går til at ansætte en person til at tage imod de pågældende og koordinere transport fra varmestuen i Danmarksgade til overnatningen. Og tilbage igen næste morgen, hvor der er mulighed for morgenmad i varmestuen.

Annonce
En kold vinter betyder ikke nødvendigvis, at flere hjemløse fryser. Men de, der fryser, fryser mere.

Bjarne Dahlmann, Varmestuen

Vinteren er kold

Allerede for flere år siden opstod ønsket om at tilbyde hjemløse et lunt og tørt sted at sove i den kolde vinter. Og varmestuen har da også haft en forsøgsordning.

- For to år siden havde vi en meget kold vinter, og alle var bekymrede for, hvordan det skulle gå for dem, der sov på gaden. Derefter søgte vi midlerne, som vi nu kan tilbyde nød-overnatning for, siger Bjarne Dahlmann.

Seneste hjemløsetælling viste, at der er 41 hjemløse i Fredericia - et tal, der ifølge fagfolk altid skal tages med et gran salt, fordi der er så mange usikkerhedsfaktorer i optællingen.

Langtfra alle hjemløse sover på gaden, men klarer sig i stedet med venner og bekendtes hjælp og lever som såkaldt sofa-surfer. Blandt andet derfor tør Bjarne Dahlmann ikke gætte på, hvor mange der vælger at bruge den nye nød-overnatning.

- Og hvis vinteren bliver kold, er det heller ikke nødvendigvis ensbetydende med, at antallet af frysende hjemløse stiger. Men de, der fryser, fryser mere, når det er koldt. Og så er det godt med et tilbud som dette, siger han.

Godt at etablere kontakt

Nød-overnatningen byder på fem sovepladser. For at benytte dem skal man kontakte varmestuen - se hvordan i faktaboksen.

Man skal ikke indskrives, fortæller Bjarne Dahlmann. Men han håber, at kontakten kan bruges til også at snakke med brugeren om andre ting end blot behovet for en varm seng.

- Hjemløse har ofte et komplekst sæt af udfordringer. Mange - men ikke alle - lever med et misbrug eller noget psykisk sygdom. Hvis det her projekt gør, at vi får en tættere kontakt, vil det gøre gøre os klogere på, hvilke udfordringer de og vi har, siger han.

Hvad gør I, hvis ikke fem pladser er nok?

- Så finder vi ud af det.

Daglig leder af Varmestuen i Danmarksgade, Bjarne Dahlmann, glæder sig over den midlertidige ordning. Dels fordi den hjælper nogle ind i varmen og dels fordi den giver mulighed for en ny, god kontakt til de pågældende. Foto: Peter friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Nye statslige job får varm modtagelse - især hvis bosætningen følger med

Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

Fredericia

Regeringen åbner et nyt skattecenter i Fredericia: Skal bremse hvidvask og svindel

Annonce