Annonce
Fredericia

Indskifter i million-musical: Oliver pukler som en klokker

Allerede da han var dreng, drømte Oliver Lundqvist om at spille klokkeren Quasimodo. Nu er han tilbage i rollen, som såkaldt alternerende, når Fredericia Teater genopsætter millionmusicalen. Her er han på vej ind til prøve i Eksercerhuset på den gamle Bülows Kaserne. Foto: Peter Friis Autzen
Oliver Lundqvist er alternerende i rollen som Quasimodo, når Fredericia Teater om kort tid genopsætter "Klokkeren fra Notre Dame".
Annonce

Fredericia: - Det er en drømmerolle. Simpelthen. Men det er også hårdt. Jeg er øm i hele kroppen efter prøverne i går.

25-årige Oliver Lundqvist er en glad mand. Når Fredericia Teater fra 4. oktober genopfører "Klokkeren fra Notre Dame", er han med på scenen. Seks ud af otte ugentlige forestillinger er han en del af ensemblet - altså de mindre roller, der spilles, synges og danses rundt om hovedpersonerne. Men de sidste to ud af otte er han i hovedrollen som klokkeren Quasimodo.

Oliver er såkaldt alternerende Quasimodo.

- Det er et ord, som udenlandske teatre bruger meget, men som Fredericia Teater er ret alene om at bruge herhjemme, siger han.

Funktionen har til formål at have en afløser klar i det tilfælde, at en hovedrolleindehaver bliver syg. Men i modsætning til andre indskifter-funktioner har den alternerende også planlagte forestillinger i rollen.

- Det er med til at holde det hele friskt. Jeg kan opleve rollen og sætte mit præg på den - og samtidig være klar, hvis behovet opstår. En god indskifter er vigtig - det kender man jo også fra andre sammenhænge. Fodbold, for eksempel.

Quasimodo er så smukt, så smukt et menneske. Når jeg spiller ham, smitter han lidt af på mig. Det er helt vildt givende.

Oliver Lundqvist, musicalskuespiller

Annonce

Utaknemmlig taknemmelig

Oliver Lundqvist har før været alternerende på hovedrolleindehaver Lars Mølsted. Det var han i "Klokkeren fra Notre Dame", da den gik på teatret første gang for tre år siden. Og igen i rollen som Ramses i "Prinsen af Egypten".

Står du så og håber lidt, at Lars Mølsted bliver syg?

- Nej, selvfølgelig ikke. Lars er fantastisk i rollen. Og jeg er jo med i forestillingen uanset hvad. Jeg snakker meget med Lars om rollen, og jeg lærer meget af ham og af at følge med i hans prøver, siger Oliver.

I det otte uger lange prøveprogram, må de alternerende nøjes med meget mindre prøve-fokus end hovedrolleindehaverne. Men der er alligevel masser af arbejde i processen.

- Jeg øver hele tiden. Jeg synger hele tiden. Det er fysisk hårdt. Og derhjemme kommer jeg til at tage alt for lange brusebade, fordi jeg står og synger, griner Oliver.

- Jeg er taknemmelig for rollen. Funktionen som alternerende kan måske virke utaknemmelig, og selvfølgelig ville jeg gerne kunne sætte mit præg yderligere på rollen og forestillingen. Men det hele er så sindsygt givende, at jeg ikke kan være utaknemmelig ret længe ad gangen.

Annonce

Drømte om rollen som barn

Allerede da han var dreng, drømte Oliver Lundqvist om at spille "Klokkeren fra Notre Dame".

Disneys tegnefilm-version havde premiere i 1996, hvor Oliver var to år.

- Det var min yndlingsfilm, da jeg var dreng. Og jeg kan huske, at jeg en dag - mens jeg gik på Musicalakademiet - sagde til Søren Møller (teaterchef på Fredericia Teater, red.), at jeg ville spille Quasimodo, hvis han en dag ville lave "Klokkeren fra Notre Dame". På det tidspunkt var det ikke aktuelt endnu, men da projektet senere blev lanceret, valgte han mig til at være alternerende. Det var min første rolle efter at være færdig på akademiet, siger Oliver.

Hvad er der så særligt ved rollen som Quasimodo?

- Han er så smukt, så smukt et menneske. Alle vi andre har jo oplevet næsten alt før: Vi har set havet, vi har oplevet Føtex, vi kender følelsen af at glide på en bowlingbane. Men det gør Quasimodo ikke. Han ved kun det, han har set oppe fra sit tårn, og det Frollo har fortalt ham. Det betyder, at han oplever alt for allerførste gang - så han oplever det virkelig. Når jeg spiller ham, smitter dét lidt af på mig. Det sidder fysisk i mig bagefter. Jeg tror, at man bliver et lidt større menneske af det. Det er helt vildt givende.

Det otte uger lange prøveprogram har hovedfopkus på hovedrolleindehaverne. Men også de alternerende kommer til. Her ses Oliver Lundqvist som klokkeren og Katrine Jenne, der er alternerende som sigøjnerpigen Esmeralda. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Velforberedt indskifter

Mange af de omkring 25 medvirkende på scenen i "Klokkeren fra Notre Dame" er trænet til at springe ind som erstatning for andre roller i tilfælde af sygdom.

Nogle af dem er på scenen i forvejen og skal derfor erstattes af en tredje, hvis de selv skal aktiveres som indskifter. Dén kabale breder sig hurtigt som ringe i vandet, og derfor er der brug for to ting.

- For det første kommunikerer vi meget om de her ting. Vi har alle et telefonnummer, som vi melder ind til i tilfælde af sygdom. Eller hvis vi har stemmeproblemer eller andre udfordringer. Så går beskeden videre til dem, der har brug for at vide det. Det gør, at jeg allerede ved middagstid ved, om jeg skal - eller måske skal - springe ind som Quasimodo om aftenen. Så man får altså lige lidt tid til at vænne sig til tanken, siger Oliver.

For det andet er der brug for nogle få indskiftere, som normalt står helt uden for forestillingen. De er såkaldt off stage swings. Det er skuespillere, der normalt slet ikke er med i forestillingen, men som med kort varsel kan springe ind og udfylde en af de ensemble-roller, der bliver ledig, når "indskifter-kabalen" skal lægges.

- Dem er der fire af på Klokkeren. De skal have en helt masse roller og funktioner på rygraden. Det er enormt krævende og kæmpe, kæmpe arbejde. De er sgu seje, lyder det fra Oliver.

Musikken i "Klokkeren fra Notre Dame" er krævende og kompliceret. Nogle steder synges der otte-stemmigt. Det kræver overblik i nodehæftet. Foto: Peter Friis Autzen
Den første, lange del af prøveprogrammet er henlagt til Eksercerhuset, hvor scenen er tegnet op med streger på gulvet. Her står Martin Skriver klar til at øve i den alternerende rolle som soldaten Phoebus de Martin, mens Nina Juul fejer gulvet. Foto: Peter Friis Autzen
Det er tidligt om morgenen, og de medvirkende får en hurtig kop kaffe inden dagens prøver. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fredericia

Fem nye smittede med corona

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Annonce