Fredericia: For nylig gav Ingeborg Hansen fra Taulov alverdens byggematerialer bort fra hjemmeadressen. I forbindelse med oprydning stod hun tilbage med bordplader, masonit-plader spånplader og diverse trælister.
Interessen for de overskydende byggematerialer var stor, og i løbet af kort tid var overskudslageret gået i nul.
Selvom Ingeborg Hansen nu er glad for, at hun er kommet af med de materialer, hun ikke længere skulle bruge, kunne hun i stedet godt have tænkt sig, at byttecentralen var på genbrugspladsen og ikke på privatadressen.
- Det kræver jo lidt at tage billeder, lægge det på Facebook, tage imod beskederne og sortere i, hvem der kom først. Så var det lidt lettere at bruge genbrugspladsen til den slags, for det er jo ikke alle, der gider sætte det på Facebook eller det rend af folk, siger den ældre kvinde til Fredericia Dagblad.
Kim Ankjær Nielsen, afdelingschef i Affald & Genbrug, Fredericia KommuneNår det handler om byggeaffald, skal vi være meget varsomme. Menige borgere kan ikke nødvendigvis kende forskel på, hvilke eternitplader, der indeholder asbest og hvilke, der ikke gør. Det kan blive uhensigtsmæssigt, og byggeaffaldet skal styres.
Overrasket blev hun dog, da folk fra lokalområdet kunne bruge alt det, hun udbød til gratis afhentning. En mand kom endda med sækkevogn til fods og hentede både bagplader til reoler, en lakeret træplade, to andre plader og en blindramme.
- Det er mit indtryk, at folk gerne tager imod andres overskydende ting, lyder det fra Ingeborg Hansen.
Affald i rette rammer
Den overbevisning deler Kim Ankjær Nielsen, afdelingsleder i Affald & Genbrug i Fredericia Kommune. Han ønsker, som Ingeborg Hansens mere genbrug generelt. Ingeborg Hansen efterlyser en decideret byttecentral på genbrugspladsen, men om det ender sådan, kan Kim Ankjær Nielsen ikke love.
En ting er ambition og ønsker, noget andet er, hvad der på stående fod er muligt. At oprette områder på genbrugspladsen, hvor borgere kan bytte med hinanden – især når det handler om byggematerialer – kræver en del forarbejde.
- Når det handler om byggeaffald, skal vi være meget varsomme. Menige borgere kan ikke nødvendigvis kende forskel på, hvilke eternitplader, der indeholder asbest og hvilke, der ikke gør. Det kan blive uhensigtsmæssigt, og byggeaffaldet skal styres. Det er det samme med træ. Derfor skal byggeaffald have de rette rammer, fortæller Kim Ankjær Nielsen.
Flere udfordringer
I dag kan man på genbrugspladsen bytte fliser og klinker, og håbet er også, at der på sigt kan byttes mere end i dag. Både byggematerialer og træ i almindelighed kan dog have skadeligt indhold, hvis det bruges, genbruges eller håndteres forkert.
- Vi skal have fundet en løsning som også fungerer i virkeligheden. Meningen – at vi skal få så meget til genbrug og genanvendelse som muligt – den kan vi alle blive enige om. Det er mere et spørgsmål om, hvordan man undgår utilsigtede ting i bytte-processen, der er udfordringen, lyder det fra afdelingslederen.
Hvornår der kan komme noget konkret på tegnebrættet, kan Kim Ankjær Nielsen ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det er dog planen, at der enten i slutningen af 2022 eller start 2023 skal kigges på muligheden for, at borgere kan bytte hinanden imellem.
- Men det er ikke noget, man bare lige gør. Det skal gøres ordentligt og gerne i fællesskab med borgerne, for de har helt sikkert også en holdning til det, siger afdelingschefen.