Annonce
Fredericia

Ingeborg fra Taulov efterlyser en byttebørs på genbrugspladsen

Hvorfor er det ikke muligt at aflevere sine overskydende byggematerialer på en byttecentral på genbrugspladsen til fri afbenyttelse? Det spørger Ingeborg Hansen om, men en egentlig byttebørs med blandt andet træ- og tagplader kræver en del forarbejde, lyder beskeden fra afdelingschef. Arkivfoto: Søren Gylling
I stedet for at bruge Facebook og privatadressen til at bytte og dele ud af overskydende byggematerialer, burde det foregå på genbrugspladsen. Det mener lokal borger, og afdelingschef deler ønsket om mere genbrug. En egentlig central står dog ikke først for.

Fredericia: For nylig gav Ingeborg Hansen fra Taulov alverdens byggematerialer bort fra hjemmeadressen. I forbindelse med oprydning stod hun tilbage med bordplader, masonit-plader spånplader og diverse trælister.

Interessen for de overskydende byggematerialer var stor, og i løbet af kort tid var overskudslageret gået i nul.

Selvom Ingeborg Hansen nu er glad for, at hun er kommet af med de materialer, hun ikke længere skulle bruge, kunne hun i stedet godt have tænkt sig, at byttecentralen var på genbrugspladsen og ikke på privatadressen.

Annonce

- Det kræver jo lidt at tage billeder, lægge det på Facebook, tage imod beskederne og sortere i, hvem der kom først. Så var det lidt lettere at bruge genbrugspladsen til den slags, for det er jo ikke alle, der gider sætte det på Facebook eller det rend af folk, siger den ældre kvinde til Fredericia Dagblad.

Når det handler om byggeaffald, skal vi være meget varsomme. Menige borgere kan ikke nødvendigvis kende forskel på, hvilke eternitplader, der indeholder asbest og hvilke, der ikke gør. Det kan blive uhensigtsmæssigt, og byggeaffaldet skal styres.

Kim Ankjær Nielsen, afdelingschef i Affald & Genbrug, Fredericia Kommune

Overrasket blev hun dog, da folk fra lokalområdet kunne bruge alt det, hun udbød til gratis afhentning. En mand kom endda med sækkevogn til fods og hentede både bagplader til reoler, en lakeret træplade, to andre plader og en blindramme.

- Det er mit indtryk, at folk gerne tager imod andres overskydende ting, lyder det fra Ingeborg Hansen.

Affald i rette rammer

Den overbevisning deler Kim Ankjær Nielsen, afdelingsleder i Affald & Genbrug i Fredericia Kommune. Han ønsker, som Ingeborg Hansens mere genbrug generelt. Ingeborg Hansen efterlyser en decideret byttecentral på genbrugspladsen, men om det ender sådan, kan Kim Ankjær Nielsen ikke love.

En ting er ambition og ønsker, noget andet er, hvad der på stående fod er muligt. At oprette områder på genbrugspladsen, hvor borgere kan bytte med hinanden – især når det handler om byggematerialer – kræver en del forarbejde.

- Når det handler om byggeaffald, skal vi være meget varsomme. Menige borgere kan ikke nødvendigvis kende forskel på, hvilke eternitplader, der indeholder asbest og hvilke, der ikke gør. Det kan blive uhensigtsmæssigt, og byggeaffaldet skal styres. Det er det samme med træ. Derfor skal byggeaffald have de rette rammer, fortæller Kim Ankjær Nielsen.

Annonce

Flere udfordringer

I dag kan man på genbrugspladsen bytte fliser og klinker, og håbet er også, at der på sigt kan byttes mere end i dag. Både byggematerialer og træ i almindelighed kan dog have skadeligt indhold, hvis det bruges, genbruges eller håndteres forkert.

- Vi skal have fundet en løsning som også fungerer i virkeligheden. Meningen – at vi skal få så meget til genbrug og genanvendelse som muligt – den kan vi alle blive enige om. Det er mere et spørgsmål om, hvordan man undgår utilsigtede ting i bytte-processen, der er udfordringen, lyder det fra afdelingslederen.

Hvornår der kan komme noget konkret på tegnebrættet, kan Kim Ankjær Nielsen ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det er dog planen, at der enten i slutningen af 2022 eller start 2023 skal kigges på muligheden for, at borgere kan bytte hinanden imellem.

- Men det er ikke noget, man bare lige gør. Det skal gøres ordentligt og gerne i fællesskab med borgerne, for de har helt sikkert også en holdning til det, siger afdelingschefen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Plejecenter får ny mavepuster: Kraftig kritik for tredje gang i træk

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fredericia vokser videre i 2022: Ikke langt til næste runde rekord

FC Fredericia For abonnenter

Ingen plads til fejl i kampen om topplaceringerne: Disse tre ting skal FC Fredericia tage med fra Hvidovre-nederlag

Debat

Enhedslisten om sparekatalog: Det er en situation, kommunen er tvunget ud i, men som vi kan og bør gøre oprør imod

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Erhverv

Bestseller får et af Danmarks største lejemål i Taulov: Modekoncern udvider markant

Fredericia For abonnenter

Borgere lyttede og spurgte til mere havn - særligt et emne fyldte

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Erhverv

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Debat

Venstre efter ny kritik af plejecenter: Vi kan ikke sidde og vente på, om indsatsen nytter eller ikke nytter - vi skal vide det

Erhverv For abonnenter

For 30 år siden startede Peter med at vende burgere: Nu ejer han to McDonald's-restauranter i Fredericia og fire i alt

Fredericia

Stærkt trafikeret rundkørsel skal forvandles til et kryds: Derfor er det en god idé

Annonce