Annonce
Fredericia

- Ingen gør fejl med vilje: Ny chef tager kritikken til sig efter svær start med ny affaldsordning

Kim Ankjær Nielsen (t.h.) tiltrådte som ny affaldschef i Fredericia Kommune 2. august. Han lytter til både ansatte og borgere for at høste erfaringer til at gøre affaldsordningen endnu bedre. Foto: Michael Svenningsen
1. juli blev en ny affaldsordning skubbet i søen, og 2. august tiltrådte ny affaldschef. Han ser tilbage på et forløb med udfordringer, som kalder på endnu bedre kommunikation med borgerne. Der skal lyttes og rettes til, men allerede nu har fredericianerne taget den grønne sortering til sig.

Fredericia: Det skal være super-enkelt at sortere sit affald. Ellers går det galt, og folk dropper sorteringen. Så klart lyder budskabet fra Fredericia Kommunes nye affaldschef Kim Ankjær Nielsen.

Kim Ankjær Nielsen er hentet fra Kolding Kommune. Han er uddannet adfærdsbiolog, og netop den kompetence spiller ind, når der skal laves medspil til borgerne på affaldsområdet.

Fra sit genbrugsindrettede kontor i det nye genbrugscenter på Ndr. Kobbelvej har han direkte udsigt til sorteringsområdet på pladsen. Så han har første parket til at se, hvis der er noget, der ikke fungerer.

Annonce

Men han overvåger hverken ansatte eller borgere. Til gengæld vil han meget gerne høre fra begge parter, hvis der er noget i den lokale affaldsordning, der kan gøres smartere.

Det betyder også, at han lytter nøje til de kritikere, der har været på banen over, at der i dag kun er én beholderstørrelse til husstandene. 240 liters-beholderen har man fået, uanset hvor meget eller hvor lidt affald man har.

Beholderen har den størrelse, den har, fordi det er svært at gøre den mindre.

- Mange spørger, hvorfor de ikke bare kan få en, der er mindre, men når man skal have delt affaldet op til mad- og restaffald, så skal den have en vis størrelse. Allerede nu er der kritik af, at poserne med madaffald kan sætte sig fast, fordi rummet er smalt. Men det kommer selvfølgelig med i den mini-evaluering, vi laver til nytår, siger Kim Ankjær Nielsen.

Mange spørger, hvorfor de ikke bare kan få en, der er mindre, men når man skal have delt affaldet op til mad- og restaffald, så skal den have en vis størrelse. Allerede nu er der kritik af, at poserne med madaffald kan sætte sig fast, fordi rummet er smalt. Men det kommer selvfølgelig med i den mini-evaluering, vi laver til nytår.

Affaldschef Kim Ankjær Nielsen

Han konstaterer, at det allerede går fint med at få sorteret.

- Vi er allerede oppe på, at madaffaldet udgør 21 pct. af affaldsmængden. Det er et meget flot resultat, vurderer Kim Ankjær Nielsen.

I kølvandet på svær start

2. august havde Kim Ankjær Nielsen første arbejdsdag. Det var en måned efter, at den nye affaldsordning blev en realitet fra 1. juli, og han forstår godt, at det har givet ridser i forholdet mellem kommune og borgere.

- Alt nyt er per definition svært, og jeg kan konstatere, at der er en kommunikation, som ikke har fungeret optimalt, og det skal vi have rettet op på. Det er helt afgørende, at borgerne ved, hvad de skal gøre, og at vi gør det, vi har lovet, siger Kim Nielsen, som privat skal få en affaldsbeholder til restaffald til at række til familiens behov med et blebarn.

Papir presses til baller, som kan sættes på lager og afvente de mest optimale priser. Det samme gælder de øvrige genbrugsmaterialer, som skal gennem det nye genbrugscenter. Foto: Michael Svenningsen

Så han kan fint sætte sig ind i frustrationer, hvis affaldsbeholderen ikke bliver hentet, når man troede det, eller andre problemstillinger. Men han håber, at frustrationerne kan klares i en tone, hvor der er respekt fra begge sider.

- Vi oplever heldigvis, at borgerne i stor udstrækning har forståelse for, at ingen gør fejl med vilje, når de kontakter os, siger Kim Ankjær Nielsen.

Han tiltrådte netop, som nye udfordringer mødte borgerne på affaldsområdet. Håndtagene på de nye beholdere viste sig at knække på stribe.

- Det skyldtes en helt enkel fejl, som er blevet rettet. Det er en ærgerlig ting, men fejl kan ske, og så skal vi videre. Vi har bedt borgerne give besked om ødelagte spande, så vi får et overblik over defekte håndtag. Renovatøren er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der er et alternativ til at skifte hele beholderen, siger Kim Ankjær Nielsen.

Annonce

Næste step: Lejerne

På et stort whiteboard på hans bæredygtige kontor er stregerne sat til, at næste etape af affaldsudrulningen kommer til at gå godt. Til november skal boligforeninger og etageboliger  kobles på de nye sorteringsregler.

- Man har fjernet lejernes mulighed for at sortere grønt affald i dag. Det har blandt vores læsere givet bekymring for, at det bliver svært at vænne folk til, at de fremover skal sortere madaffald fra?

- Det allervigtigste i affaldsordninger er, at man ændrer så lidt som muligt. Her har vi været nødt til at fjerne de grønne beholdere, fordi den ordning er forsvundet. Vi er klar over, at vi til efteråret skal have lejerne med på, at de også skal sortere madaffald, og derfor skal vi have fundet nemme løsninger sammen med boligforeningerne og udlejerne. Den opgave er vi i gang med, og her bliver viceværterne vores vigtigste samarbejdspartnere, siger Kim Ankjær Nielsen.

Spørgsmål fra læserne

Britt Eriksen: Hvor stor en procentdel af kommunens borgere er lejere eller bor i boligområder med fælles affaldssystem? Udskiftning af udbyder har betydet, at i etagebyggeri er beholder til grønt affald fjernet. Grønt affald skal indtil videre smides til restaffald, men der er ikke stillet øget kapacitet til rådighed eller øget tømning.

Ove Kristiansen: I min egen afdeling 403 har nyordningen foreløbig betydet, at vi ikke kan sortere grønt/madaffald. Vi har nu kun én container. Da Fredericia skiftede til det nye system, faldt afdelingen helt ud af afhentningsplanen, så vi ikke fik hentet affald de første 14 dage. Det er forunderligt, at det ikke er lykkedes at lave en bedre plan i lyset af, hvor lang tid kommunen har haft til at planlægge det. Og at vi har fået en direkte forringelse er vildt. Ikke mindst i lyset af, hvor lang tid man ved det tager at 'oplære' borgerne i at sortere på nye måder. På et eller andet tidspunkt, må vi gå ud fra, at også vi skal til at sortere som kommunens øvrige borgere. Men det bliver op ad bakke, for vi har allerede vænnet os til, at det hele bare skal i samme pose og senere i samme container.

Når lejerne skal med på de nye sorteringskriterier, kan det betyde ekstra eller større beholdere i miljøskurene eller i baggården til madaffaldet. Det skal der findes løsninger på.

- Vi er i dialog med de store boligforeninger, og vi vil invitere til dialogmøder, så vi kan drøfte åbent, hvilke udfordringer de ser, og finde løsninger ud fra det, lyder det pragmatisk fra affaldschefen.

Annonce

Genbrugsplads rettes til

Den tilgang gælder også på genbrugssorteringen, hvor Fredericia har fået lov at fortsætte med løsningen med sortering i plastposer. Det skal være gennemskueligt og enkelt.

- Her skal vi også være tydelige i vores kommunikation, og man skal ikke være nervøse for, at vi lader sække stå, hvis folk har glemt at sætte et klistermærke på. Selvfølgelig gør vi ikke det, lover Kim Ankjær Nielsen.

De mange genbrugsposer lander i sorteringsanlægget på Ndr. Kobbelvej. Det blev indviet i påsken, og det er ved at finde sin form.

- Der er blevet tænkt nyt på anlægget, og som med alt nyt er der elementer, der forløber anderledes i praksis end på tegnebrættet. Det er vi ved at finde løsninger på nu, siger Kim Ankjær Nielsen.

Det betyder også, at der bliver flyttet lidt rundt på containerne på pladsen, så det passer til behovet. I coronatiden er mængden af pap og emballage eksempelvis steget med 15-20 procent.

- Pladsen er, som den er, og der skal hverken bygges om eller ud. Men vi er hele tiden optaget af, at vi får de bedste løsninger, som passer til borgernes behov og er mest effektive og billigst. Fredericianerne er rigtig gode til at sortere og har været det i mange år, så det skal der holdes fast i, siger Kim Ankjær Nielsen, som slår fast, at prisen på affaldsordninger ikke kan sammenlignes mellem kommuner.

- Det er som at sammenligne æbler med pærer. Hvis man skal gøre det, så skal ordningerne være fuldstændig ens, men det er de ikke, konstaterer han.

Sådan bliver fredericianernes affald omsat fra køkkenvask til mark. Og allerede nu udgør madaffaldet 21 pct. af affaldsmængden. Grafik: Affald og Genbrug

Fredericianerne har taget ordning til sig

1. juli gik Fredericia Kommune over til sortering af rest- og madaffald. Det er et krav til alle kommuner, men en del kommuner venter med at indføre ordningen, så længe det er muligt.

Fredericia er frontløbere, og fredericianerne har taget ordningen til sig, viser tallene.

Restaffaldet køres til forbrænding på Energnists anlæg i Kolding. Madaffaldet køres til forarbejdning i Holsted, hvor det omdannes til en suppeagtig substans - pulp- der ender i biogasanlæg og bliver til energi og gødning.

Der blev i juli kørt 34 transporter restaffald til forbrænding hos Energnist i Kolding.

Der blev kørt 7 transporter med madaffald til forarbejdning i Holsted.

Samlet betyder det, at 84 pct. af affaldet blev brændt, og 16 pct. blev videreforarbejdet.

I august steg andelen af madaffald, der endte i Holsted. Madaffald udgjort de 21 pct. af affaldsmængden, hvilket viser, at fredericianerne får sorteret endnu bedre end måneden før.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia spillede langt under niveau i Køge

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Andet nederlag i træk i 1. division: FC Fredericia brændte for meget og faldt med et brag i Køge

Fredericia For abonnenter

Ventelisten vokser: Borgerlige vil have private til at bygge plejehjem

Erhverv

Stor energikoncern satser på ladestandere til elbiler: Opkøber en tredjedel af nystartet virksomhed

Fredericia

Pizzeria sat til salg: Helbredsproblemer tvinger Ugur til afsked efter 21 år bag disken

Kolding

Lyt: Videoovervågning af hjemmeplejen - Er der en lummerfætter i Kolding?

Fredericia For abonnenter

Analyse: Kommer 8. budget i træk i hus med alle stemmer? Man fristes til at sige næppe, for meget er på spil

FC Fredericia

Derfor startede FC Fredericias topscorer på bænken med HB Køge

Fredericia

Læser I med, mænd? Mikkel er på vej med en gågadebutik for jer

Fredericia For abonnenter

Charlotte valgte corona-job med hjertet: Hun har stukket i hundredvis af overarme

FC Fredericia

Se videoanalysen: FC Fredericia er stort set sikker på top-6: Så få point skal der til, før sæsonens mål er opnået

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Fredericia HK

Skamfuldt og respektløst: Derfor drømmer FHK-streg ikke allerede om Gudmundur Gudmundsson

Annonce