Annonce
Kolding

Ingen jubel over kommunens 2019-regnskab

Med en hård opbremsning i udgifterne i sensommeren 2019 lykkedes det et flertal i Kolding Byråd at lande et regnskab, der økonomisk set er tilfredsstillende, og genoprette udviklingen i kommunens økonomi. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Selvom Kolding Kommunes 2019-regnskab betegnes som tilfredsstillende, så er der ingen glæde at spore over det hos byrådets politikere. Og udfordringer venter forude, fremgik af gruppeformændenes bemærkninger, før regnskabet blev vedtaget tirsdag aften.
Annonce

Kolding. Selvom det lykkedes Koldings politikere at nå i mål med et regnskab for 2019, der økonomisk set betegnes som tilfredsstillende, så var der ingen glæde at spore, da byrådet i enighed tirsdag aften godkendte regnskabet.

På byrådets møde, som for anden gang blev afviklet på Skype med alle politikerne siddende hjemme bag computerskærmene i deres stuer, var der tværtimod udbredt bekymring for de udfordringer, der venter forude.

Borgmester Jørn Pedersen (V) indledte med at fastslå, at budgettet for 2019 knapt var vedtaget, før tallene begyndte at skride voldsomt først på børne- og uddannelsesområdet, så på socialområdet til og til sidst arbejdsmarkedsområdet.

- Men vi gik fra truende 100 millioner i muligt underskud på vores driftsudgifter til et overskud på 47 millioner. Og vi arbejdede os væk fra en truende dummebøde på over 30 millioner, fordi et ansvarligt flertal lavede en øjeblikkelig opbremsning, sagde borgmesteren, der var den første til at udtrykke bekymring for fremtiden.

- For holder det så, og svarer forventningerne til økonomistyringen på områderne? Samlet set ja, for de fleste har mindre forbrug lige nu, men ikke på arbejdsmarkedsområdet, hvor Covid 19 også har en effekt, sagde han.

Tal fra 2019-regnskabet

  • Kolding Kommune havde indtægter for 5,765 milliarder kroner fra skatter, tilskud m.v.
  • Indtægterne fra jordsalg blev 54,4 millioner kroner.
  • Der var driftsudgifter for 5,487 mia. kr., og dermed et overskud på driftsbudgettet på 47 mio. kr.
  • Anlægsudgifter for 282 millioner kroner.
  • Kasseforbruget landede på 65,5 mio. kr.
Annonce

Bitter bemærkning

SF's Hans Holmer "manede til besindighed, hvis nogen går rundt i den vildfarelse og tror", at nu er skuden rettet op, og alt er godt igen.

- Vi har store økonomiske udfordringer i sigte. Heldigvis landede 2019 ok, men 2020 og de kommende år bliver udfordrende. Blandt andet på arbejdsmarkedsområdet er der udsigt til et stort hul i kassen, forudså han.

Enhedslistens Benny Dall mente, at byrådsflertallet gik i panik med sin hestekur i 2019, men stemte dog for regnskabet "med en meget bitter bemærkning":

- For straksopbremsningen har medført, at der blev lagt et 2020-budget med voldsomme, voldsomme nedskæringer og nedlæggelse af 165 kommunale arbejdspladser. Så vi kigger ind i skrappe og svære forhandlinger om 2021-budgettet, sagde han, der sammen med SF og løsgænger Hanne Dam ikke stod bag genopretningsplanen.

Annonce

Lover ikke godt

Radikale Jesper Elkjær nøjedes med at konstatere, at opbremsningen i 2019 var rigtig godt gået af alle, og at det for De Radikale er vigtigt at have styr på økonomien. Også Dansk Folkepartis Søren Rasmussen var tilfreds med, at "der nu igen er ro på økonomien".

- Og nu må vi så afvente regeringens og Folketingets forhandlinger om udligningsreformen og kompensation til kommunerne for coronakrisen. Men det lover ikke godt, lød den dystre forudsigelse.

Annonce

Utilfredshed

Socialdemokraternes gruppeformand Poul Erik Jensen kaldte 2019 for "et forfærdeligt år med direktørfyringer og udgifter, der løb løbsk".

- Det har skabt utryghed blandt medarbejderne og utilfredshed blandt borgerne. Lad os håbe på, at det ikke sker igen. For teknisk set står vi godt nok med et tilfredsstillende regnskab, men det har været et utilfredsstillende forløb, vi har været igennem, sagde han.

Og det kunne Venstres gruppeformand Jakob Ville kun nikke ja til.

- 2019 var et år, vi ikke drømmer tilbage til. Men et flertal tog ansvar og vedtog en genopretningsplan med den ønskede effekt. Nu må vi så se, hvad coronakrisen bringer af udfordinger, sagde Ville.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Partier afviser regeringens forslag om krav om mundbind i det offentlige rum: - Det kom som en tyv om natten

Annonce