Annonce
GAMLE DAGE

Intern krig i stort parti: Et rygte, der opstod aftenen før valgdagen, reddede politiker fra nederlag - så han vandt med kun 28 stemmers overvægt

Til trods for hans radikale anskuelser lykkedes det Venstremanden Frederik Ferdinand Falkenstjerne (1854-1896), højskoleforstander, præst og politiker, at vinde over partifællen Thomas Nielsen. Arkiv: Vigand Rasmussen

I de sidste årtier af 1800-tallet huserede en voldsom politisk storm hen over Danmark. Det unge folkestyre, der var født i 1848 med Grundloven af 1849 som dåbsattest kom hurtigt i puberteten, hvor de folkevalgte kæmpede om magten.

Kampen stod mellem Højre, som repræsenterede borgerskabet og godsejerne, og Venstre, der var bøndernes parti tilsat en del skolelærere. Højre havde sat sig tungt på regeringsmagten, idet man lukrerede på, at man efter 1866 havde flertallet i Landstinget, mens Venstre havde flest folketingsmedlemmer. Højre brugte alle midler til at blive ved magten, da man blandt andet mente, at venstremændene ikke ville magte at kunne styre landet.

Når det lykkedes Højre at blive på taburetterne helt frem til 1901 trods mindre og mindre opbakning fra vælgerne, skyldtes det også, at Venstre lå i idelig krig med sig selv, især i form af en krig mellem en moderat fløj og en radikal ditto. Sidstnævnte udkrystalliserede sig i 1905 i partiet Det radikale Venstre. Men allerede længe inden da havde fløjene hver deres aviser, således også i Vejle.

Annonce

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

I 1890'erne spidsede modsætningerne til. Den moderate del af Venstre søgte sammen med moderate folk i Højre at nå frem til dyre reformer, som for venstrefolkenes vedkommende skulle fjerne penge fra regeringens projekt med Københavns befæstning. Et af værktøjerne var en stor og dyr jernbanepakke, som blev vedtaget i 1894, samme år som det lykkedes at få konseilspræsident Estrup til at gå af.

Samarbejdet med dele af Højre var den radikale del af Venstre ikke helt med på, og kampen blev ført ud i medierne, som dengang først og fremmest var den trykte avis.

Det betød, at Vejle som så mange andre provinsbyer i en årrække havde fire lokale aviser. En Højreavis, en socialdemokratisk og to venstreaviser.

Venstremanden Thomas Nielsen havde ifølge Vejle Amts Dagblad været konge over Vejle med dertil hørende landområde. Men efter at være blevet genvalgt til Folketinget i 1887, gik han kort efter over i Landstinget, og hans efterfølger i Vejlekredsen blev Frederik Falkenstjerne.

Han var født i 1854 i Vejle, hvor faderen var gæstgiver. Unge Frederik blev student fra Herlufsholm i 1872. Otte år efter blev han cand.theol. og oprettede en højskole i København, men den samlede for få elever og i 1887 måtte han give op. Det var så samme år, han stillede op i Vejle som Thomas Nielsens efterfølger. Ved suppleringsvalget i Vejlekredsen var hans modstander ingen ringere end Højres lokale førstemand, fuldmægtig Birch. Alligevel vandt Falkenstjerne sikkert. Birch forsøgte igen i 1890, men med samme resultat.

Men nu brød uenigheden frem i Venstre. Her bevægede Falkenstjerne sig til Thomas Nielsens store fortrydelse væk fra forhandlingslinjen, og Nielsen gik i krig med Falkenstjerne med artikler i Vejle Amts Folkeblad, som jo var Nielsens avis. Han skrev lange harmdirrende indlæg, hvor han blandt andet var vred over Falkenstjernes støtte til en statslig bevilling til den store litteraturhistoriker med mere Georg Brandes. Bevillingen var på 2.000 kroner, og Falkenstjerne anså Brandes for at "være en af vore betydeligste Forfattere".

Derfor støttede VAF ved næste valg varmt en anden venstremand, nemlig direktør Elmquist fra Aalborg. Han havde haft et nært samarbejde med Nielsen og oprettelsen af Husmandskreditforeningen, og han var tillige ihærdig tilhænger af forhandlingspolitikken.

Nu stemte de på Falkenstjene til trods for hans radikale anskuelser.

Valget fandt sted den 20. april, og kampen mellem de to venstremænd var tæt. Valgmøderne havde været præget af en masse afbrydelser fra de forsamlede vælgere, hvor ”adskillige, mest yngre Socialister fra Vejle og flere Læs fra Jelling” ikke holdt sig tilbage ifølge VAF, der også noterede sig, at ”det ligefrem myldrede med Virtuoser i Afbrydelseskunsten.”

Men det afgørende for valget blev, da der aftenen før selve valgdagen løb det rygte gennem venstrekredse, at højrefolkene ville stemme på Elmquist, og det fik en del moderate venstrevælgere til at mene, at så måtte direktøren jo være højremand. Så nu stemte de på Falkenstjene til trods for hans radikale anskuelser. Efter alt at dømme reddede det sandsynligvis Falkenstjerne fra et nederlag, da han kun vandt med 28 stemmers overvægt.

Det fik radikale kredse i partiet til at mene, at nu var kongen over Vejle, Thomas Nielsen, svækket og svigtet af mange af sine gamle venner.

Det var nok noget voldsomt udtrykt af en skribent i Aalborg Amtstidende midt i kampens hede, hvor Thomas Nielsen stod som en forsigtig kontinuitetens mand. Han stod dog fast på, at det frembrusende Socialdemokrati var Venstres egentlige modstander, ”som vi maa bekæmpe af al vor Evne.” som han betroede VAFs redaktør Chr. Søndergaard.

Det var i det miljø, at Falkenstjerne i juli 1892 begyndte at udgive en ny venstreavis med navnet Vejle Amts Dagblad.

Fortsættes.


Kilder: Vejle Amts Årbog 1996. - WikiVejle. - Aalborg Amtstidende 1892. - Lex.dk. - Vagn Nygaard (red.): På frihedens side. 1990.


Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat For abonnenter

Interessant udvikling: Danmark er efterhånden meget synligt syd for grænsen

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce