x
Annonce
Kultur

Isen, vandet, skoven: Den tredje store bog om Vejles natur er snart klar

Poul Porskær Poulsen på vej ud af Vejle Stadsarkiv, hvor han har hentet en del af de billeder, der er i den nye bog. Den ventes udgivet i anden halvdel af april. Foto: Mette Mørk
Der kom en, der kom to, og nu er den tredje store coffee table-bog fyldt med Vejle-egnen på trapperne. Denne gang er Grejsdalen rygraden i fortællingen.

Vejle: Først kom bogen om Vejle Fjord. Stor, tung og tyk.

Så kom fortællingerne om Vejle Ådal. Også den er en bog med et par kilos dunk i, når den væltes på et bord.

Nu nærmer sig tiden for endnu en vægtig beskrivelse af naturen omkring og i Vejle. Denne gang er Grejsdalen den røde tråd i fortællingen. Den udvidede version vel at mærke.

Måske mange ved ordet Grejsdalen tænker slugten nordpå ud af byen. Men det er kun den halve sandhed.

I virkeligheden begynder Grejsdalen ved Fårup Søs østende. Man kan endda følge et tilløb til Grejsdalen næsten helt op til Jelling by.

Annonce
Det er helt vildt, hvad der er sket. Tænk sig, at der har ligget et tre kilometer tykt islag her omkring, og at der er dannet tunneldale inde under isen, som er en del af landskabet i dag.

Poul Porskær Poulsen

Er leveret til trykkeren

- Bog og billeder er afleveret på trykkeriet. Vi har en masse store, flotte fotos og tekster om mange emner mellem Jelling, Fårup Sø og nedstrøms til Vejle. Vi har endda ekstra fotos i baghånden, hvis det skulle blive nødvendigt, siger tovholder på bogprojektet Poul Porskær Poulsen.

Tidligere gymnasielærer Anders Grosen fortæller om geologi og landskabsdannelse, og det er ifølge Poul Porskær helt vildt, hvad der er sket.

- Tænk sig, at der har ligget et tre kilometer tykt islag her omkring, og at der er dannet tunneldale inde under isen, som er en del af landskabet i dag. Det er en ret spændende historie, siger han.

Mange har bidraget

Der er adskillige andre forfattere, som bidrager med tekster fra hver deres område.

Naturvejleder ved Økolariet, Steen Hedrup, fortæller om områdets dyr og planter. Der er flere godbidder i det afsnit, fordi naturen er så varieret med slugter, skove, kildekalk og vand, der pibler frem rundt omkring.

Så er der et Jelling-afsnit, hvor kulturhistoriker og naturvejleder Gert Hougaard Rasmussen fortæller om monumentområde, frilægning, kirken og seminariet.

Andre af bogens sider handler om Hopballe, Brandbjerg, Lerbæk, Højgård, de mange vandmøller langs Grejs Å og industriudviklingen i nedre Grejsdal. Man kommer også omkring Grejs klipper, Wittrup og hammerværket.

Historikeren Poul Ulrik Jensen har skrevet om de godser og herregårde, der ligger i området.

Fiskeri i sø og å tager Tore Teglbjærg sig af.

Tidligere journalist ved Vejle Amts Folkeblad Vibeke Kruse fortæller om personer, der har gjort sig bemærket, og om egnens udflugtssteder.

Kunst og kirker klarer den tidligere leder af Vejle Kunstmuseum Nina Damsgaard.

Infrastruktur i form af veje og baner beskrives af jernbanehistorikeren Vigand Rasmussen.

Beskrivelsen vil nå helt ind i Vejle by med emner som oversvømmelser og Haveforeningen Nordly.

Historikeren Poul Porskær Poulsen er med i produktionen af mange bøger. Den seneste er netop afleveret på trykkeriet. Det er en bog om Grejsdalen i forlængelse af de to tidligere og Vejle Fjord og Vejle Ådal. Foto: Mette Mørk

Så kommer der ikke flere

Bogen ventes at blive på cirka 350 sider, og prisen kommer til at ligge omkring de 350 kroner.

Bogen indeholder mange fotos, som Britta Egebjerg har taget. Men der er også fotos fra gamle dage hentet i Stadsarkivet.

Arbejdet blev sat i gang sidste vinter, og forfatterne har afleveret deres bidrag omkring 1. oktober. Siden er tiden gået med at pusle bogen sammen og justere - det vil typisk sige forkorte - teksterne.

- Vi forventer, at bogen udgives i anden halvdel af april. Hvis det skal være senere, skal vi vente til efteråret. Vi vidste ikke fra starten, at det skulle blive til tre bøger. Vi startede bare med den om Vejle Fjord i efteråret 2015. Så kom Vejle Ådal i efteråret 2017. Men efter den her så skal vi heller ikke have flere, fastslår Poul Porskær.

Hele Grejsdalen bliver emnet for en bog, der udkommer om cirka to en halv måned. Her er et glimt fra Øvre Grejsdal, der ligger lige øst for Fårup Sø. Broen er en del af stisystemet i det store eng- og moseområde omkring åens start. Arkivfoto: Westy Esbensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce