Annonce
Kultur

Islænding har bragt en del af vulkanøen med sig til Fredericia

Den islandske kunstner Kristin Björk Hilmarsdottir bor i en arkitekttegnet, skifferklædt villa lige ned til Vejle Fjord. Huset på Trelde er fyldt med Kristin Björk Hilmarsdottirs kunst, som hun finder inspiration til i naturen. Stammerne her kan for eksempel drejes rundt af beskueren. Kristin Björk Hilmarsdottir har eget atelier og galleri i kælderen. Foto: Peter Leth-Larsen
Kunstner og kunstpædagog Kristin Björk Hilmarsdottir, 54, har boet i Danmark siden 1982. Fra 2015 i et unikt hus i Trelde ud til Vejle Fjord. Sammen med blandt andet et halvt ton forunderlige sten fra hjemlandet.
Annonce

Skibsruter og flyforbindelser Island-Danmark har i tidens løb fragtet både en udstoppet ravn, et halvt ton særprægede sten, og 54-årige Kristin Björk Hilmarsdottir selv frem og tilbage.

Hun er kunstner og samler. Mange af de materialer, Kristin Björk Hilmarsdottir bruger, og ting, der betyder noget for hende, er hentet i hjemlandet. Et par eksempler:

Stenene, som blandt andet stammer fra vulkaner, udgør således en hel installation uden for på grunden på Trelde ved Fredericia. Kristin og hendes mands selvbyggede villa ligger ned til Vejle Fjord. En norsk kunstnerkollega bosat i Kristins barndomsby Hjalteyrei i nordlandet har skabt et værk af en udtørret klumpfisk, og i indkørslen ses noget af en hvals rygsøjle.

Alt her i huset har en historie, og meget er genbrug og loppefund.

Kristin Björk Hilmarsdottir

Annonce

Forbereder udstilling

Både som kunstner og i rummene i hjemmet anvender Kristin Björk Hilmarsdottir mixed media, som det hedder. For eksempel tekstil, akrylmaleri, naturens materialer, loppefund og rariteter.

I atelieret i kælderen i boligen - der intet gør ud af sig udadtil, men åbner sig bagtil - forbereder Kristin Björk Hilmarsdottir og de to andre kunstnere, Tina Kolding og Ulla Blæsbjerg, lige nu en udstillingen Haf - hav på islandsk. Den skal op i en nedlagt sildefabrik i Hjalteyrei i 2021 og består af malerier, stofkunst, installationer med både fiskeskind, strandsand, tang, en dronefilm på ipad, keramik og andet.

Annonce

En særlig ravn...

I det store køkken-alrum mødes man af blandt andet af den føromtalte ravn, som Kristin Björk Hilmarsdottir med velvilje fra kabinepersonalet fik fløjet hjem fra Island.

- De placerede den ude i cockpittet.

Ravnen med sin mystik og forbindelse til livet før og efter døden minder Kristin om tabet af sin mor. Men på den gode måde.

Der er kunst af hende selv og af andre overalt, ligesom Kristin Björk Hilmarsdottir samler ting med en historie. Gerne loppefund. Klumpfisken her er lavet af en norsk kunstner, der bor i Kristins hjemby i det nordlige Island. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

...og en gammel stige

Uden sammenligning i øvrigt står der også en gammel stige i rummet. Den fandt hun og ægtefællen, Hans Christian Nielsen, da de byggede i 2015.

- Der lå et gammelt sommerhus her.

Stigen pynter mod de hvide vægge, som når højt op, og forbinder fortid og nutid. Kan man måske endda kravle ind i en fremtid?

Så er der også også en gammel melskovl fra et bageri.

- Den bruger vi som brødkurv. Alt her i huset har en historie, og meget er genbrug og loppefund, fortæller Kristin Björk Hilmarsdottir.

Ravnen er fra Island. Den minder hende - på godt og ondt - om morens død. Fuglen har i myterne forbindelse til livet og til døden. Foto: Peter Leth-Larsen
Kristin Björk Hilmarsdottir og to andre kunstnere forbereder lige nu en udstilling, der skal op i Island i 2021. Materialerne er blandt andet naturens egne. Her strandsand i glasbeholder. Det giver en særlig profil, og sammen med planterne skifter sandet også farve med tiden. Bagved Kristin ses et større værk i tekstil. Foto: Peter Leth-Larsen
Kunst over det hele. Foto: Peter Leth-Larsen
Huset på Trelde Næsvej ved Fredericia er fra 2015 og beklædt med spansk skiffer. Foto: Peter Leth-Larsen
Et af Kristins første værker - et selvportræt i tekstil - ses på væggen. Foto: Peter Leth-Larsen
Et par af de mange, mange sten, Kristin Björk Hilmarsdottir har fået fra et museum i Island. Faktisk et halvt ton. Mange af dem vulkanske. Foto: Peter Leth-Larsen
Loppefund, antikviteter og andre rariteter præger hjemmet. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Covid-19: Smittetal stiger mere i Fredericia end i nabokommuner

Fredericia

Nyt trænings- og legeområde undervejs: Ombygning af sundhedshuset rykker udenfor

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Udland

Få overblikket: Mindst 100 mennesker har mistet livet ved voldsom eksplosion i Beirut

Annonce