Annonce
Danmark

Jørgen bor alene i Danmarks mindste øsamfund: - Jeg vil klare mig selv, så længe jeg kan

- I de tre vintermåneder, når passagerbåden ikke sejler, er der så stille herovre, at man kan høre roen, fortæller Hirsholms eneste beboer, Jørgen Nielsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Avisen besøger Hirsholmene i Kattegat, hvor 78-årige Jørgen Nielsen er vært for et par kulinarisk forkælede måger.

Annonce

HIRSHOLMENE: Rufus, Julius og Jørgen. Tre vigtige navne i mødet med eneboeren på Kattegat-øen Hirsholm.

De to første er måger. Dem vender vi tilbage til.

Jørgen Nielsen byder avisen velkommen på bådebroen, da passagerfartøjet Seadog lægger til efter tre kvarters sejlads fra Frederikshavn. Skrigene fra de utallige måger er infernalsk.

- Det er mange år siden, jeg har vænnet mig til det, siger Jørgen Nielsen, da vi efter en kort slentretur sidder på hans terrasse. Også her. Massivt mågeskrig.

Frokost-servering for sildemågen Julius. Livretten er et kogt, pillet hønseæg svøbt i bacon. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Bemærk ringmærkningen på Rufus. Jørgen Nielsen får meldinger fra zoologer om, at nu har "hans" måger været i fx Portugal eller Skotland. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

To af mågerne er Danmarks måske mest forkælede.

Svartbagen Rufus kan Jørgen Nielsen kende på det sorte ringmærke påsat for zoologisk forskning. Ved frokosttid får den på Jørgen Nielsens plæne serveret sin livret: Kogt hønseæg med skal.

Den yngre sildemåge Julius med den blå ring labber også frokosten i sig: Pillet hønseæg svøbt i bacon.

FAKTA: Hirsholmene - fredet øsamfund med kun een indbygger

Øgruppen Hirsholmene i Kattegat seks km nordøst for Frederikshavn omfatter otte øer og holme. Kun øen Hirsholm er beboet. Øens areal er 0,15 kvadratkilometer.

Hirsholmene administreres af Skov- og Naturstyrelsen, der også ejer alle 19 bygninger mm.

Øgruppen har været fredet siden 1938.

Hirsholms folketal toppede omkring 1875 med ca. 200 indbyggere.

Hirsholm har en af Europas største kolonier af hættemåger. Og omkring halvdelen af Danmarks ynglende fugle af arten tejst findes på øerne.

Hunde og katte er forbudt på Hirsholmene, og der må ikke plukkes vilde blomster.

Passagerfartøjet Seadog betjener Hirsholmene marts-december. T/r fra 135 kr. Bookning nødvendig. Max. 12 pass.

Der er ingen postsejlads eller postbetjening. Post skal hentes eller afleveres i Frederikshavn. sosn

Til ringmærkningsdagen, som er udnævnt til Julius’ fødselsdag, opgraderes mågens menu til mørbradbøf, sovs og kartoffelmos dekoreret med et Dannebrogsflag:

- Nu skal du ikke komme og sige, at vi har økuller her!

Hirsholmenes beboer, Jørgen Nielsen, viser avisen sin samling af bl. a. kranier fra fugle og pattedyr. I midten af bakken ses et strandfund - en gammel pistol. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Så har vi set det med - en mumificeret måge. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

En bakke til oldebørn

Jørgen Nielsen rejser sig og går ind i huset efter noget.

- Se her, siger han og fremviser en bakke fyldt med fund fra Hirsholms natur. Bl. a. kranier af sæl, mallemuk, and, marsvin og en mumificeret sildemåge:

- Natur og fiskeri har altid været min store interesse. Samlingen her får mine oldebørn til deres skole.

Udkik fra terrassen til eneboer Jørgen Nielsens lille paradis - midt i en af Europas største kolonier af hættemåger. (Vær glad for, at der ikke er lyd på billedet ...) Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Jørgen Nielsen bor til leje hos Skov -og Naturstyrelsen i en del af Lodsgården. Bygningen blev opført af stenhuggeren Carl Gustav Bovin i 1875 og senere anvendt til bolig for lodser. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Hirsholmene-kik fra fyrtårnet med Lodsgården til venstre i billedet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Jeg er aldrig utryg

Den 78-årige Frederikshavn-fødte Jørgen Nielsens historie med Hirsholmene går tilbage til drengeårene. Hans onkel Theofil stod for postsejladsen, og det blev til hyppige besøg på øen.

I et par år var Jørgen Nielsen også udstationeret fyrpasser på Hirsholm. Efter en karriere i Flyvevåbnet afrundet som oversergent gik han på efterløn i 2004 og flyttede sammen med sin kone, Bubi, til Hirsholm som fastboende.

- Hun var også meget glad for roen, atmosfæren, det hele herovre. Vi havde ti gode år sammen her på øen. Det var hårdt at miste hende.

Selvom Jørgen Nielsen blev helt alene på øen i 2014, har han ikke et sekund overvejet at flytte til fastlandet. I hvert fald ikke før det på grund af helbred bliver strengt nødvendigt:

- Jeg er aldrig utryg. Jeg har altid mobilen på mig, og jeg kan jo ligeså godt falde om her som et andet sted.

- Jeg vil klare mig selv, så længe jeg kan, siger Hirsholmenes eneboer, Jørgen Nielsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Man kan høre roen

For Jørgen Nielsen er nærheden til naturen, garnfiskeri og roen store livskvaliteter.

- I de tre vintermåneder, når passagerbåden ikke sejler, er der så stille herovre, at man kan høre roen, fortæller Jørgen Nielsen - og tænker med glæde tilbage på klare nætter, hvor han har siddet sammen med sin kone og stirret op i stjernehimlen.

Annonce

- Der blev der sat’me stille!

Før Hirsholm vinterlukker i tre måneder, skal Jørgen Nielsen samle forråd. Tre dybfrysere fyldes op med alt godt fra Fakta på fastlandet. Og så kan det ske, at Jørgen Nielsen får gevinst i sine garn eller, at en ven kommer forbi med en frisk fangst.

Anløbsbroen på Hirsholmene. Jørgen Nielsens motorbåd, Bubin, ses til venstre. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Jeg har nok at se til, både sommer og vinter. Male, slå græs, klippe hæk, nusse blomster, reparere trillebør og passe båd. Snakke med alle turisterne. Og så er jeg jo også min egen hjemmegående husmor og hjemmehjælper. Jeg vil klare mig selv, så længe jeg kan, lyder det med stærk overbevisning.

En gang spurgte Jørgen Nielsen - sådan lidt i spøg - forvaltningen ovre i Frederikshavn efter muligheden for hjemmehjælp:

- Der blev der sat’me stille i den anden ende af røret!

Annonce

Elvis og lyserød champagne på grav

Jørgen Nielsen har tre børn, børnebørn og oldebørn, som kommer på besøg på øen. Han bliver også inviteret til fastlandet, bl. a. til jul. Men sidste år valgte Jørgen Nielsen at være alene på Hirsholm. Og nytår holder han altid alene på øen:


- Du kan godt hilse og sige, at jeg keder mig ikke.

Jørgen Nielsen, 78-årig eneboer på Hirsholmene


- Jeg går hen til min kones grav med en flaske af hendes yndlingsdrik, lyserød champagne. Så nipper jeg lidt og hælder resten ud over graven. Jeg er ikke så vild med den drik. Imens spiller jeg hendes idol, Elvis Presley.

Jørgen Nielsen mistede sin hustru, Bubi i 2014. Siden har han boet helt alene på Hirsholm. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Selvom Jørgen Nielsen har et aldersrelateret problem han aktuelt kalder ”fejl 78”, er han med på moderne kommunikation til bl. a. familien. Han har mobil, iPad og bruger mail og Facetime.

Hirsholms livsglade eneboer får de sidste ord:

- Du kan godt hilse og sige, at jeg keder mig ikke.

Jørgen Nielsen holder meget af en forfriskning på sin terrasse - helst rom og cola. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce