Annonce
Danmark

Jørgen Lindegaard trækker sig fra omstridt plantage

Erhvervsmanden Jørgen Lindegaard har efter længere tids uro pludseligt valgt at trække sig som formand for den lille Stilde Plantage. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Den tidligere SAS-topchef Jørgen Lindegaard har overraskende trukket sig som formand for Stilde Plantage. Advokater får skylden for fejl, der udløste vrede hos plantagens småaktionærer

Oprør: Balladen om selskabet Stilde Plantage, der ejer en skov på den jyske hede, har taget en dramatisk drejning.

På en generalforsamling mandag aften trak bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard sig pludselig fra sin post, efter at en stribe mindre aktionærer havde fået valgt to medlemmer til bestyrelsen.

Jørgen Lindegaard, der har en lang karriere bag sig som topchef i børsnoterede koncerner som SAS, ISS og GN Store Nord, har over flere år opkøbt aktier i den lille plantagevirksomhed, og han er i dag blandt de største aktionærer sammen med blandt andet Hedeselskabet.

Annonce

Stilde Plantage har ellers været domineret af lokale småaktionærer, hvor aktiebrevene er gået i arv igennem generationer. Derfor har det vakt opsigt, at Jørgen Lindegaard - med adresse i Nordsjælland - er blevet storaktionær i plantagen.

Som tidligere beskrevet i Avisen Danmark er der i de seneste måneder opstået et oprør blandt småaktionærerne, da det kom frem, at bestyrelsen havde forsøgt at slette aktier, også kaldet mortifikation.


For det første skylder jeg ikke nogen forklaring om, hvad jeg investerer i, allermindst til dig. For det andet er det bare en investering, fordi jeg synes, at skove er interessante. Vi er i en tid, hvor det er blevet endnu vigtigere, at der er fokus på vores skove.

Jørgen Lindegaard, storaktionær, tidligere bestyrelsesformand


Forklaringen fra bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard var, at det ikke havde været muligt at opspore aktionærerne, men det viste sig siden, at mange kunne findes med et enkelt opslag på Google eller Krak.

Krævede formandens afgang

Sagen skabte så stor mistillid blandt aktionærerne, at flere krævede Jørgen Lindegaards afgang. Det afviste han med henvisning til, at han slet ikke var på valg i år.

Men efter en fem timer lang generalforsamling på Hovborg Kro endte Jørgen Lindegaard alligevel med at trække sig i mandags. Ifølge avisens oplysninger skete det efter, at småaktionærerne lykkedes med at få indvalgt to medlemmer i bestyrelsen.

Hvorfor trak du dig?

- Det skylder jeg da ikke nogen forklaring på. Det er fuldstændigt min egen afgørelse, hvorvidt jeg stadig ønsker at være medlem af bestyrelsen, og det ønsker jeg ikke. Længere er den ikke, siger Jørgen Lindegaard.

Var det noget, du havde planlagt på forhånd?

- Nej, det havde jeg nu ikke, men man kan aldrig vide, hvordan tingene udvikler det. For mig var det vigtigste at få godkendt regnskabet, for det var vi bagud med. Det er det bedste regnskab i Stildes historie, og skoven er i god stand. Om jeg er formand for bestyrelsen eller ej, det er fuldstændigt lige meget, siger Jørgen Lindegaard.

Annonce

Ophedet debat

Da småaktionærerne fik indvalgt deres to kandidater, Per Henriksen og Stig Dyrholm Bundgaard, valgte resten af bestyrelsen at trække sig. Derfor er det kun Hedeselskabets repræsentant, Michael Glud, der fortsætter sit arbejde i bestyrelsen.

Han bekræfter, at der var en ophedet debat på generalforsamlingen.

Sagen kort

  1. Stilde Plantage blev grundlagt i 1886 og ejes af ca. 300 aktionærer. Bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard og Hedeselskabet er blandt de få storaktionærer.
  2. Af en liste, som selskabet i 2018 lagde i CVR-registret, fremgår 85 aktier, hvor det ifølge et advokatfirma ikke har ”været muligt at opspore ejerne eller disses arvinger”, og derfor skulle de slettes (mortificeres). Det ville øge værdien af de øvrige aktier. Men mange af ejerne er nemme at finde på Krak eller Google.
  3. Vrede småaktionærer har protesteret over forløbet og fik i mandags indvalgt to medlemmer i bestyrelsen. Derefter trak Jørgen Lindegaard sig som formand. 

- Der var en meget kritisk stemning, og der sad nogle af dem, der havde oplevet at få deres aktier slettet ved en fejl. De var oprørte, og det forstår jeg godt. Det ville jeg også have været, siger Michael Glud, der til daglig er skovbrugschef i Hededanmark.

Han beklager sagen med de slettede aktier, men forklarer, at processen med at rydde op i aktierne havde et fornuftigt formål. Bestyrelsen har oplevet, at færre og færre mødte op til generalforsamlingerne, og det kunne senere gøre det umuligt at træffe beslutninger med det nødvendige flertal. Han afviser, at oprydningen handlede om, at de tilbageværende aktier dermed ville få en større værdi.

- Jeg forstår godt, at folk har været utilfredse, men vi (bestyrelsen, red.) er blevet tillagt en række motiver, som er helt forkerte. Der er ingen bund i de konspirationsteorier om, hvorfor vi har gjort det, siger Michael Glud.

Annonce

- Skødesløst og lemfældigt

Opgaven med at rydde op i aktierne blev tilbage i 2018 overladt til det store Esbjerg-advokatfirma Dahl, men det arbejde endte med at køre af sporet.

- Vi må erkende, at den proces ikke er gennemført ordentligt, og det er fuldt ud bestyrelsens ansvar. Jeg vil ikke pege fingre ad nogen, men at opsøge de manglende aktionærer har været foretaget meget skødesløst og lemfældigt, siger Michael Glud.

Stilde Plantage blev grundlagt på den jyske hede i 1886, og aktierne er typisk gået i arv igennem generationer. Arkivfoto: Jens Bertelsen

Jørgen Lindegaard valgte på generalforsamlingen flere gange at undskylde for processen, men peger direkte på advokatfirmaet.

- Vi havde fået juridisk rådgivning, som ikke viste sig at være holdbar, så vi ikke havde været omhyggelige nok ved gennemgangen af listerne, siger Jørgen Lindegaard.

Advokatfirmaet Dahl afviser at kommentere sit kundeforhold med Stilde Plantage.

- Vi har jo tavshedspligt, også i sager, hvor vi synes, at vi bliver uberettiget klandret for noget, oplyser Dan B. Larsen, partner i advokatfirmaet Dahl.

Annonce

Aktier blev genoplivet

Da kritikken fra aktionærerne voksede, valgte bestyrelsen i august at lade et andet advokatfirma overtage sagen, og her var vurderingen ikke til at tage fejl af:

- Den advokat fortæller os, at det er ruskende galt. Det, vi har gjort, det må vi ikke, siger Michael Glud.

Derfor havde den gamle bestyrelse forsøgt at få Erhvervsstyrelsen til at annullere sletningen af aktier, og det er lykkedes, forklarer Michael Glud.

- Erhvervsstyrelsen har i går (tirsdag, red.) bekræftet, at det er på plads, og at de aktier, der var slettet, er blevet genoplivet. Alt er bragt tilbage som før, at processen blev sat i gang, siger han.

Han understreger, at ingen aktionærer har tabt penge på forløbet. Det har endda vist sig, at det slet ikke er nødvendigt at slette aktier for at sikre, at generalforsamlinger fortsat er beslutningsdygtige. Juristerne har forklaret Michael Glud, at man godt kan sætte aktier på hold, hvis man umiddelbart ikke kan finde ejerne. Hvis ejerne siden dukker op, får de bare deres stemmeret tilbage.

Annonce

- Skove er interessante

Nu skal bestyrelsen indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor to ledige pladser i bestyrelsen kan blive udfyldt. Jørgen Lindegaard oplyser, at han nu vil bruge sin tid på andre investeringer end den, han har foretaget i Stilde Plantage.

Har det betydning for de aktier, du ejer i plantagen?

- Overhovedet ikke. Dem er jeg glad for, og jeg køber også gerne flere.

Men hvad er planen med dem? Det er jo det, som mange undrer sig over, hvad du vil ...?

- Hvad jeg vil? For det første skylder jeg ikke nogen forklaring om, hvad jeg investerer i, allermindst til dig. For det andet er det bare en investering, fordi jeg synes, at skove er interessante. Vi er i en tid, hvor det er blevet endnu vigtigere, at der er fokus på vores skove, siger Jørgen Lindegaard.

Ifølge CVR-registret ejer han 5-10 procent af aktierne i plantagen, mens Hedeselskabet sidder på 10-15 procent. Jørgen Lindegaard ejer sine aktier igennem sit investeringsselskab JL Rungsted Invest, der har en egenkapital på 48 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Fredericia

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Lad os sige farvel til konventionerne

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Annonce