Annonce
Fredericia

Jelling sendt til tælling: Kongesæde i Erritsø "gamlere" end Gorm

Forskningschef og arkæolog ved VejleMuseerne, Mads Ravn (t.v.), og arkæolog og museumsinspektør ved VejleMuseerne, Christian Juel (t.h.), ved udgravningerne af en kongsgård i Erritsø i efteråret 2016. Fæstningsanlægget tilhørende en konge lå godt og strategisk ved ruter og ved Lillebælt og er ældre end den senere officielle, første danske kongeresidens i Jelling, viser det sig. I dag suser bilerne på motorvejene ved Fredericia forbi. Arkivfoto: Mads Hansen

Længe ventede analyser foreligger nu. Befæstet borg tilhørende fyrste er fra 750-800 tallet, mens Jelling er dateret til omkring 900.

Fredericia: Nu er kulstof 14-analyser fra laboratoriet klar, og de viser, at det store befæstede anlæg i Erritsø ved Fredericia - hvor Energinet.dk i dag ligger ud til motorvejen - er endog særdeles gammelt.

Fra mellem år 750 og 800 i den tidlige vikingetid, mens Danmarks officielle vugge i Jelling er dateret 900.

Så selvom Jelling med sine runesten, gravhøje og kirkested endte som residens for rigets først kendte konge, Gorm den Gamle, må det danske monarkis historie nu tænkes videre tilbage i tiden.

Det bekræfter arkæolog og museumsinspektør ved VejleMuseerne, Christian Juel, over for Fredericia Dagblad.

Kun få steder i landet ser vi lignende spor efter så omfattende byggerier fra den tid. I Lejre ved Roskilde og ved Tissø på Vestsjælland, og der véd vi, der har boet konger.

Christian Juel, arkæolog og museumsinspektør, VejleMuseerne

Få hele historien live

- Historierne om Jelling-dynastiet og den mulige sammenhæng med udgravningerne ved Fredericia skaber nye perspektiver på den tidligste kongemagt i Danmark.Sådan lyder oplægget til et foredrag for alle interesserede om de seneste opdagelser i Erritsø. De to arkæologer, som har stået for de seneste udgravninger ved Jelling og Erritsø, Charlotta Lindblom og Christian Juel fra VejleMuseerne, fortæller den 19. april klokken 19 på museet Kongernes Jelling.

Helt nye dateringer viser, at den store kongsborg i Erritsø fra vikingetiden er op mod 200 år ældre end den første kongeresidens i Jelling, der husede Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Fæstningsanlægget i Erritsø er fra år 750-800, mens Jelling kan tidsfæstes til 900. Så danmarkshistorien nuanceres med kulstof 14-analyser foretaget af arkæologerne. Arkivfoto

Trækul er beviset

VejleMuseerne varetager det arkæologiske arbejde i Fredericia og andre kommuner i det gamle Vejle Amt og har siden 2006 gravet på den store, højtbeliggende grund for enden af Tonne Kjærsvej, hvor statens el- og gastransmissionsselskab troner.

I efteråret 2016 blev fund af trækul i den cirka 120 gange 120 meter lange voldgrav sendt til tidstjek.

Voldgraven var to meter bred og to-tre meter dyb. Bag den lå en to-tre tre meter høj palisade. Inde i anlægget ses rester af en vikingehal på 20 gange 10 meter, måske i to etager, samt spor af andre huse, stalde og værksteder. Metaldetektorer har bragt bronzegenstande og støbeaffald frem. Det tyder på produktion af våben, smykker og redskaber inden for befæstningen.

Forskningschef og arkæolog ved VejleMuseerne, Mads Ravn, i udgravningen sidste efterår på Energinet.dk's grund i Erritsø. Her lå et enormt fæstningsanlæg tilhørende en konge. Med voldgrav og palisader, med vikingehal og bygninger, værksteder og stalde. Dateringer viser, at komplekset er ældre end anlægget i Jelling. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce

Har været enormt

Der er ikke bare tale om en beskyttet landsby eller et stort landbrug eller endda et regionalt høvdingebo.

- Nej, kun få steder i landet ser vi lignende spor efter så omfattende byggerier fra den tid, fortæller Christian Juel.

- I Lejre ved Roskilde og ved Tissø på Vestsjælland véd vi, der har boet konger. Måske har kongen ikke ligefrem boet i Erritsø, men det har været en administration for ham, et brohoved, et befæstet anlæg, som han har besøgt som rejsende hersker over Danmark.

- Et så stort anlægsarbejde med voldgrav og palisade har krævet en mand, der havde adgang til betydelige ressourcer, påpeger han.

- Og fæstningen i Erritsø ligger - har vi kunnet rekonstruere ved at se bort fra vor tid byggeri - med udsyn til Lillebælt, så man har kunnet opdage udefrakommende fra både nord og syd. Samtidig er anlægget placeret strategisk på den østvest forbindelse, der i dag udgøres af Kolding Landevej.

Det var også dengang en vigtig færdselsåre.

Annonce

Historien nuanceres nu

Men det handlede ikke kun om at kunne se. Også om at blive set.

Fæstningen i Erritsø er en enorm magtmanifestation, forklarer Christian Juel.

- Vi kan ikke med et navn fortælle, hvem der har været konge før Gorm den Gamle, må han dog tilføje:

- Men kilder fra Frankerriget i det nuværende Tyskland og Frankrig fortæller om besøg af danske konger før Gorm den gamle. Så vi kan nuancere og måske udlede, at de konger kan have været fra eksempelvis Erritsø og altså fra før Jelling.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia faldt igen med et ordentligt rabalder, da oprykningspladserne var indenfor rækkevidde: Derfor er det næppe tilfældigt

Alarm 112

Røgdykkere bjærger lig fra voldsom villabrand: Naboer måtte evakueres

Annonce