Annonce
Fredericia

Jeppe var en del af Monjasas pionerånd i Dubai: Er nu vendt hjem til Trelde

Jeppe Hjort Ebbesen vendte under coronakrisen hjem til Danmark efter at have arbejdet 13 år i Dubai for bunkervirksomheden Monjasa. Foto: Søren Gylling
Annonce

Fredericia: - Dubai er spændende. Fredagsbrunch og store biler er også sjovt. Men efterhånden som man bliver ældre, tænker man over, hvad der giver værdi. Fredericia er der, hvor jeg kommer fra. Der er strand og Lillebælt. Den natur, vi har her, betyder noget. I Dubai er der kun ørken og sletter.

Sådan opsummerer Jeppe Hjort Ebbesen, 39 år, der er trading director hos bunkervirksomheden Monjasa, sin beslutning om at vende hjem til Fredericia efter 13 års bopæl i Dubai, hvor han var med til at etablere Monjasas første kontor i udlandet.

Jeppe Hjort Ebbesen har både taget sin shippinguddannelse og sin bunkeruddannelse hos Monjasa og var med allerede i 2005, da Monjasa havde kontor i Kolding og kun bestod af en håndfuld ansatte.

I 2007 fløj han til Dubai for at arbejde på kontoret, der var blevet etableret året før. Planen var, at han skulle være der et eller to år. Men årene løb hurtigt på. Kombinationen af oplevelserne i den ekstravagante by og arbejdet på det lille, internationale kontor, der voksede sig stort i løbet af få år, var udviklende for den unge dansker, der hurtigt fik lært at stå på egne ben og klare sig selv.

- På godt og ondt var det en kæmpe øjenåbner. Jeg havde ikke mit netværk i form af familie og venner at læne mig op ad, men jeg voksede med det. Jeg kom derned og skulle selv finde ud af at få mig etableret, husker han.

Annonce

Ungt Dubai

Dengang var Dubai også anderledes end i dag. Byens struktur var knap så veludviklet som i dag, hvor der er 3,3 millioner indbyggere.

- Jeg fik lov at komme rundt i et ungt Dubai. Det var lidt det vilde vesten forstået på den måde, at det handlede meget om at stole på hinanden og kende de rigtige. Al shippingvirksomhed i Mellemøsten udsprang af Dubai. Araberne kan især godt lide at holde aftenmøder over en kop kaffe og vandpibe, for de vil gerne mødes og snakke om tingene. Det var en kæmpe omvæltning at komme derned, konstaterer han.

Jeppe Hjort Ebbesen trivedes så godt, at han løbende forlængede sin kontrakt, og pludselig var der gået 13 år. Han boede først i en lejlighed ved marinaen og senere i en villa lidt udenfor byen med sin fredericianske kæreste.

I dag er Jeppe Hjort Ebbesen trading director på Monjasas hovedkontor på Strevelinsvej. Privat bor han i et sommerhus i Trelde med sin kæreste og to franske bulldogs. Her har han god lejlighed til at nyde den natur, som han savnede i Dubai. Foto: Søren Gylling

En af de mest lærerige oplevelser var at møde mange forskellige nationaliteter og kulturer både privat og arbejdsmæssigt. Dubai er en sand expat-by, hvor omkring 80 procent af indbyggerne er internationale.

- I starten var jeg meget opsat på at møde andre danskere, men jeg fandt ud af, at nationaliteten ikke betyder så meget, men det gør værdier. Man får indsigt i mange forskellige kulturer, hvornår deres helligdage er, og hvorfor de er, som de er.


Jeg fik lov at komme rundt i et ungt Dubai. Det var lidt det vilde vesten forstået på den måde, at det handlede meget om at stole på hinanden og kende de rigtige. Al shippingvirksomhed i Mellemøsten udsprang af Dubai. Araberne kan især godt lide at holde aftenmøder over en kop kaffe og vandpibe, for de vil gerne mødes og snakke om tingene. Det var en kæmpe omvæltning at komme derned.

Jeppe Hjort Ebbesen


Dubai er en by i de Forenede Arabiske Emirater og adskiller sig på mange måder fra fødebyen Fredericia. Der er sharialov i Dubai, intet demokrati og heller ingen mulighed for at stemme. Man betaler nul procent i skat - til gengæld skal man selv betale alt andet. Der er intet sikkerhedsnet, hvis man mister jobbet, eller virksomheden går konkurs.

- Der er klare retningslinjer for, hvad man må og ikke må. Der bliver ikke diskrimineret overhovedet. Det er et overvågningssamfund. De ved, hvor man er hele tiden, men man kan lade sin telefon, pung og solbriller ligge på stranden og tage ud og bade en time, og tingene er der stadig, når man kommer tilbage, for der er ingen kriminalitet, fortæller han.

Annonce

Turbulent hjemrejse

Sammen med sin kæreste, der læser på CBS i København, besluttede han at flytte hjem - i første omgang til sommerhuset i Trelde, men senere vil de finde en helårsbolig.

- Havde man spurgt mig for fem år siden, havde jeg sagt, at jeg aldrig skal tilbage til Fredericia og Danmark. Nu har jeg spurgt mig selv, om jeg kan se mig selv blive gammel her, og det vil jeg bestemt ikke afvise. Men skulle udlængslen vise sig igen, har Monjasa otte andre kontorer rundt om i verden, fortæller han.

Jeppe Hjort Ebbesens tilbagevenden blev dog ganske turbulent på grund af coronakrisen, så den nøje planlagte rejse hjem med kæreste og deres to franske bulldogs og afskeden med kolleger og venner i Dubai blev slet ikke som forventet.

- Vi skulle flyve til Hamborg 23. marts og så videre til Trelde, og så skulle jeg flyve tilbage til Dubai 30. marts for at lukke ned, men dagen før måtte vi i al hast lave planerne om, og jeg kunne ikke flyve tilbage og lukke villaen ned. Det var last minute, og vi kunne ikke nå at sige farvel, fortæller Jeppe Hjort Ebbesen, som efter hjemkomsten tilbragte 14 dage i karantæne i sommerhuset i Trelde.

Første herefter kunne han begynde på jobbet hos Monjasa på Strevelinsvej, hvor han i begyndelsen arbejdede hjemmefra og kun havde kontakt med nye kolleger og kunder via videoopkald og telefon.

Udover de mange personlige relationer, er der dog især én ting, Jeppe Ebbesen kommer til at savne: Det gode vejr i Dubai.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

23-årig kom alvorligt til skade på Østerstrand: Er fortsat i kritisk tilstand og skal opereres

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Fredericia

Se pressemødet fra Fredericia Teater: Kultur- og musikarrangementer frem til nytår afsløret

Annonce