Annonce
Erhverv

Jobfest efter coronaen: Provinsen har overtaget hovedstadens rolle som vækstmotor

Vestas-øen i Ringkøbing rummer en stor del af den produktion, som giver kommunen vækst i beskæftigelsen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Beskæftigelsen er ikke bare kommet i gang igen efter coronaen, den er i decideret vækst - men ikke lige meget overalt i landet. Provinskommuner er i førertrøjen.

Beskæftigelse: Mens coronaen lammede hele landet, er der anderledes geografisk skævhed i den måde, arbejdslivet nu på ny er kommet på fode.

Især er en lang række provinskommuner kommet mere end godt i gang igen. Nogle få er ikke: 10 kommuner har minusvækst.

Det viser en analyse af beskæftigelsen fra Niklas Praefke, cheføkonom i den faglige organisation Lederne.

Annonce

- Det mest overraskende er, hvordan resten af landet er sprintet så meget fra hovedstaden. Provinsen er vækstmotoren, siger Niklas Praefke med baggrund i sæsonkorrigerede tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Tallene viser en gennemsnitlig vækst på 3,1 procent i antallet af fuldtidsbeskæftigede i perioden fra februar 2020 til juli i år. Bag dette gennemsnit gemmer sig geografiske forskelle med store udsving.

Ringsted og Ringkøbing-Skjern Kommuner er på første- og andenpladsen med henholdsvis 16,9 og 10,6 procent.

Industribyer har fordel

Coronaen lammede især serviceerhvervene og turismen, hvilket forklarer en behersket vækst på blot 1,0 procent i hovedstaden.

Byer med produktionsvirksomheder har haft de bedste forudsætninger for at overvinde krisen. Der er meget at lave og har været det længe, lyder vurderingen fra Niklas Praefke.

At det skulle gå så godt, er mere, end nogen havde forestillet sig, da statsministeren 11. marts sidste år lukkede landet på grund af coronaen.

Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dét gælder blandt andre Ringkøbing-Skjern Kommune, der har en omfattende industri.

- Det er kommet os til gavn, men at det skulle gå så godt, er mere, end nogen havde forestillet sig, da statsministeren 11. marts sidste år lukkede landet på grund af coronaen, siger kommunens borgmester, Hans Østergaard (V).

Desuden udgør Ringkøbing-Skjern også et stort landbrugsområde og har dermed en stor fødevareproduktion.

- Det tonser godt til, at store foretagender som Vestas og Arla har afdelinger her hos os, siger borgmesteren.

Annonce

Årsag til både frem- og tilbagegang

Turismen hører til i forklaringen på områdets høje vækst - samtidig med at turismen i København også er forklaringen på den lave vækst dér.

Det skyldes, at Ringkøbing-Skjern har en anden form for  turisme med fokus på de mange tusinde udlejningssommerhuse, mener Hans Østergaard.

- I en sommer oven på corona er det er nok mere trygt for en familie at rykke ud i den store og åbne natur og bo i et sommerhus for sig selv end at flyve til en storby med mange mennesker og bo på et hotel, også med mange mennesker. Hele sommeren har der været tryk på sommerhusudlejningen, og de seneste meldinger er, at alle vores sommerhuse er booket endda oktober ud, siger han.

Borgmester Hans Østergaard (V) har masser af både industri og natur til turisterne på Ringkøbing-egnen. Det giver høj vækst i beskæftigelsen. Arkivfoto: Johan Gadegaard.

Den udlægning er sammenfaldende med Niklas Praefkes analyse: Udenlandske turister kommer stadig ikke flyvende ind som tidligere og har behov for hoteller, restauranter og oplevelser.

Det slår også markant ud på beskæftigelsen i lufthavnskommunerne. Tårnby Kommune, med lufthavnen i Kastrup, ligger i bunden med minus 22 procent i vækst - og Billund er  tredjedårligst med minus 3,6 procent.

- Når flyene står stille, er der ikke brug for medarbejderne. Det slår også igennem i områdernes andre virksomheder, som knytter sig til lufthavnene, siger Niklas Praefkes.

Det problem har de ikke i Randers. Kommunen, der traditionelt er kendetegnet af arbejdet i industri, transport samt byggeri og anlæg, ligger på en syvendeplads med en vækstprocent på 8,4 procent. Det svarer til 2561 flere arbejdspladser nu end før coronaen. Flere virksomheder er kommet til, mest små produktionsvirksomheder.

Højt humør hos Randers-borgmester Torben Hansen (S): Kommunen har syvendehøjeste vækst i beskæftigelsen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Randers-borgmester Torben Hansen (S) mener, det har betydning, at kommunen straks ved coronanedlukningen henvendte sig til virksomheder, der var berettiget til kompensation.

- Vi kiggede ind i et sort hul, vi ikke kendte omfanget af. Men i stedet for at vente på det sorte hul, så vi på, hvordan vi kunne hjælpe virksomhederne med f. eks. brancherelaterede kurser og uddannelsesforløb til medarbejderne. 440 virksomheder sagde ja tak, siger Torben Hansen.

Annonce

Mangel på arbejdskraft

I bunden af vækstskalaen ligger Lemvig Kommune med minus 3,3 procent. Noget af en umiddelbart uforståelig kontrast til Ringkøbing-Skjern, hvis nordlige kommunegrænse kun ligger omkring 25 kilometer fra Lemvigs sydlige. Men der er en forklaring.

-  Fiskeriet i Thyborøn er stort for os, og et udsving her giver stor virkning. Fiskeriet kom senere i gang end sædvanligt, den nøjagtige årsag til dét kender jeg ikke. Men det er vi kommet efter. Lige nu er vi tæt på fuld beskæftigelse, siger chefen for Lemvigs jobcenter, Lene Nørlund.

Flere steder  oplever en tilsvarende situation, sågar mangel på arbejdskraft. Det gælder også i  den kriseramte københavnske turistbranche. Her er medarbejdere i stor stil søgt over i andre brancher i løbet af coronanedlukningen, til test- og vaccinationscentre eksempelvis.

I Ringkøbing-Skjern vil borgmester Hans Østergaard helst holde humøret højt, men:

- Man skal ikke absolut lede efter håret i suppen. Men det er en alvorlig udfordring, vi snart står i: Vi er reelt tæt på fuld beskæftigelse. Vi kommer til at mangle arbejdskraft, siger han.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Corona udsatte åbningsfest: Ny maskinudlejer har haft udfordrende start, men forventer at ansætte flere

Alarm 112

En dræbt efter personpåkørsel: Togtrafikken mellem Odense og Fredericia kører igen

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Middelfart For abonnenter

Padelcenter i Middelfart tæt på åbning: Spil på to udendørs baner til halv pris den første måned

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Annonce