Annonce
Erhverv

Jobpatruljen: De unge kender ikke til ferieloven, krav på pauser og hvor meget de må løfte

Jobpatruljen besøgte onsdag Fredericia Kommune for at fortælle ungarbejdere om deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Foto: Peter Leth-Larsen

Jobpatruljen talte med omkring 50 ungarbejdere onsdag. Mange kender ikke deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Annonce

Fredericia: Unge under 18 år mangler viden om deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Det fortæller jobpatruljekoordinator Peter Lykkegaard, som onsdag havde 22 frivillige fra Jobpatruljen på rundtur i Fredericia Kommune for at oplyse ungarbejdere om deres rettigheder.

Overordnet set ligner årets rundttur tidligere år og har mangle ligheder med tallene på landsplan.

- Vi snakkede med omkring 50 unge rundt omkring i butikker, grillbarer, campingpladser og så videre. 31,7 procent - det vil sige hver tredje - har ikke snakket med nogen, heller ikke familie eller venner, om deres rettigheder på jobbet. Det viser, hvor vigtig Jobpatruljen er, mener Peter Lykkegaard.

Det er desværre et nationalt problem. Mange løfter mere, end de må, fortæller han

Peter Lykkegaard
Annonce

Løfter mere end de må

Desuden viste det sig, at knap 20 procent af de unge løfter mere end de 12 kilo, de må.

- Det er desværre et nationalt problem. Mange løfter mere, end de må, fortæller han.

De unge får heller ikke holdt pauser nok i løbet af dagen. 28 procent af de adspurgte holder slet ikke pauser eller nok pauser i løbet af deres arbejdstid. Ifølge Peter Lykkegaard har ungarbejdere ret til 30 minutters pause, når de har arbejdet 4,5 time. Rundturen viste også, at 35 procent aldrig havde fået instruktioner i sikkerhed - det vil sige hvordan de skal løfte eller håndtere kemikalier.

Annonce

Unge tjekker ikke lønsedler

Når det kommer til ferielovgivningen er der ikke mange, der har sat sig ind i, hvad det betyder. Kun knap hver tiende af de unge vidste, hvor meget de skal have i feriepenge. Svaret er 12,5 procent.

- Der er mange unge, der ikke ved det, fordi de aldrig tjekker lønsedler. Ifølge Ferieloven har man krav på feriepenge, men hvis man ikke tjekker sin lønseddel, ved man jo ikke, om man får det, siger Peter Lykkegaard.

Han opfordrer derfor de unge til at tale med deres familie og venner om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, så de ved, hvad de har krav på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Trods lavt smittetal i Fredericia: Koncert-aflysning er 'det rigtige at gøre'

Annonce