Annonce
Fredericia

Jul: Årets Fredericia Klip er udkommet

Menighedsformand Peter Honoré (til venstre) og museumsleder Karsten Merrald Sørensen studerer resultatet af Dorthe Christensens arbejde. Foto: Peter Friis Autzen
Dorthe Christiansen har malet motiver fra Reformerte Kirke på årets julehjerter.
Annonce

Fredericia: I år rykker den reformete kirke i Fredericia ind i julehjemmene. Det sker, når årets juletraditionelle Fredericia Klip kommer op at hænge på juletræer og i vinduer rundt om i byen.

De tre små hjerter er efterhånden en veletableret juletradition i Fredericia. Den startede i 2001 og har - bortset fra et enkelt år - været en ubrudt tradition lige siden.

- Kun i 2003 udkom der ikke et Fredericia Klip. Men så fik museet heldigvis protester, og siden har vi lavet dem hvert år, siger Dorthe Christensen, der i alle årene har stået for designet.

I år er motiverne hentet fra Den Reformerte Kirke i Fredericia. Menigheden har i år 300 års jubilæum og var derfor et oplagt motiv.

Årets Fredericia Klip er med motiver fra den reformerte kirke, tobaksladen ved bymuseet og af den reformete menigheds segl. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Kirker er et tema

I det hele taget har serien i nogle år haft kirke-tema.

Det er ifølge museumsleder Karsten Merrald Sørensen en hilsen til Fredericias fortid som fristad. Han har også forsket i kirker og deres historie, så han har øje for kirkernes betydning for de lokalsamfund, de indgår i.

- Og da menigheden her i år fylder 300 år, skulle det selvfølgelig være her. Motiverne blev hentet i år, siger han.

Formand for den reformerte menighed, Peter Honoré, er glad for julehjerterne og de reformerte motiver.

- De er flotte. Og så udbreder det jo kendskabet til menigheden og kirken, siger han.

Den reformete menighed i Fredericia har cirka 150 medlemmer.

Annonce

Hjerter i hjertet

For Dorthe Christiansne er det en fornøjelse at lægge pensel til Fredericia Klip.

- Jeg bruger akvarel og samarbejder med Karsten om at udvælge motiver, siger hun.

De tre motiver i år er dels et udsnit af kirken i Dronningensgade, dels fra tobaksladen ved Bymuseet og endelig et motiv af menighedens laksegl.

- Jeg glæder mig over, at folk køber hjerterne og hænger dem op derhjemme som en del af deres juletraditioner. Det er en rar tanke, siger Dorthe Christensen.

Hun har erfaring for, at mange køber to eksemplarer og derefter kun klipper det ene ud, mens det andet får lov at indgå i en samling.

- Det er sjovt at tænke på, at mange samler på de her klippeark. Og når samlere siger, at de kun mangler én årgang, nemlig 2003, kan jeg berolige dem og sige, at det år udkom der slet ikke et Fredericia Klip, siger hun.

Fredericia Klip 2019 kan købes på Lokalhistorisk Arkiv, på Bymuseet samt på det reformerte julemarked 30. november og 1. december. Det koster 20 kroner.

Kunstner Dorthe Christensen, museumsleder Karsten Merrald Sørensen og menighedsformand Peter Honoré i den reformerte kirke. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Fredericia

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Fredericia For abonnenter

Poser kan blive erstattet af spande: Det vil sætte renovationsudgiften i vejret

Fredericia For abonnenter

Brugere og ansatte roser genbrugsordning: Lad bare resten af Danmark kopiere den

Annonce