Annonce
Livsstil

Julebord til 22: Dæk op som Svinkløv Badehotel

Væggene er af træ, og farverne er naturlige, enkle og nordiske i Svinkløv Badehotels udgave af et Royal Copenhagen julebord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Ejerne af Svinkløv Badehotel, Louise og Kenneth Toft-Hansen, har dækket en drøm af et julebord til Royal Copenhagens julebordsudstilling. Drømmen er, at begge deres familier på i alt 22 kunne samles til en juleaften på deres genopførte badehotel. På bordet mikser de nyt og gammelt. By og land. Fornyelse og tradition.

Vester står der sirligt skrevet med blåt henover en tallerken i kongeligt porcelæn. Det er for bordenden af det store ovale bord, at Louise og Kenneth Toft-Hansens lille søn skal sidde. De 21 andre pladser har hver deres usynlige navn på. For bordet er dækket, som det kunne se ud, hvis de alle sammen skulle samles til en juleaften på parrets badehotel i Svinkløv.

For julen er tid til familien. Til at trække stikket ud og have tid til at være sammen. Både i deres egen lille familie på tre og i den store familie med forældre, svigerforældre, søskende, niecer og nevøer.

- Jeg synes, julen er fantastisk. Og jeg pynter helt vildt, hvis jeg ellers kan få lov til det. Men mest handler julen om familien. Vi knokler hele året rundt, men i julen er det tid til at være sammen med dem allesammen. Så vi er begge to glade for julen, men jeg er alligevel mest, siger Louise Toft-Hansen og griner.

Louise og Kenneth Toft-Hansen

Ejere af Svinkløv Badehotel

Begge 37 år.

Kenneth Toft-Hansen er uddannet kok på Munkebo Kro i 2004. Har siden arbejdet i en række af Danmarks bedste restaurationskøkkener, blandt andet Henne Kirkeby Kro og Prins Ferdinand. Driver i dag Svinkløv Badehotel. Har tre gange repræsenteret Danmark ved Bocuse d’Or-konkurrencen – det uofficielle verdensmesterskab for kokke - hvor han i 2019 vandt titlen som verdens bedste kok.

Louise Toft-Hansen har arbejdet i tv-branchen siden 2003, først som produktionsassistent og caster, siden som tilrettelægger hos blandt andre Metronome, hvor hun har været med til at producere udsendelser som "Her er dit liv", "Master Chef" og "Madklubben", hvor hun traf Kenneth Toft-Hansen. Siden 2016 medejer og kreativ direktør på Svinkløv Badehotel.

Naturen på bordet

Indtil videre har Louise og Kenneth Toft-Hansen skiftevis holdt jul hos hans familie i Jylland og hendes i København. Men på Royal Copenhagens julebordsudstilling leger de med idéen om at samle begge familier på Svinkløv Badehotel. Med deres søn Vester i centrum skulle der sidde 22 mennesker omkring bordet, som Louise Toft-Hansen har pyntet med inspiration og materialer fra naturen i Svinkløv Klitplantage og Vesterhavet.

Bordet samler ikke bare to familier, men også fortiden og fremtiden. Traditioner og fornyelser. Natur og by. For det er de to modsætninger, som er mødtes i Louise og Kenneth Toft-Hansens familie.

- På badehotellet arbejder vi meget med alle de traditioner, som er omkring sådan et sted. Men også med, hvordan vi fører dem ind i en ny æra. Ligesom vi måske engang skal føre vores familiers juletraditioner videre, siger hun.

- Hvis vi skulle samle vores familier til jul, ville naturen blive en del af julen. Vi ville ud og gå ture i klitplantagen og ved havet. Så det er det, vi har ladet os inspirere af til julebordet. Der er noget helt magisk ved plantagen med nåletræer og en skovbund, der er helt dækket af blødt mos, fortæller Louise Toft-Hansen.

Det eventyrlige, eviggrønne landskab har hun bygget op på et bredt, ovalt julebord. Hele midten af bordet er dækket af bakker af grønt, indbydende mos med kogler og grene, hvorfra der hænger en enkelt stjerne eller en glaskugle i spændende, rillede former og naturlige farver. Dugen er af sandfarvet hør, der giver en stoflighed, der passer til naturtemaet.

Annonce

Viderefører traditioner

Det traditionelle porcelæn er blevet gjort personligt og uformelt med den blå tusch, der har foreviget børnenavnene, som indbyggede bordkort mellem stellets blonder. Men også i valget af tallerknerne, karafler og serveringsfade har naturen sneget sig ind.

Vesterhavet, der virkelig har blæst en inkarneret københavner som Louise Toft-Hansen bagover, er repræsenteret i stellet Hav. Selv om det blå Royal Copenhagen-stel trækker stærke referencer til tidligere tiders kongeligt porcelæn, er det helt nyt og designet af arkitekt Bjarke Ingels, designer Lars Holme Larsen og filosof Jens Martin Skibsted.

- Da de skabte Hav-stellet, kiggede de meget mod mågestellet, men det er alligevel blevet sit helt eget. Det er et fint billede på, hvordan man kan føre noget gammelt og traditionsrigt ind i en ny tid. Det er blevet en stærk version to, som har sin egen berettigelse. Det er det samme, vi har arbejdet med i genopførelsen af Svinkløv Badehotel og i vores egne liv. Vi er forskellige mennesker og kommer fra forskellige verdener, men har skabt vores egen lille familie, siger Louise Toft-Hansen.

Selv om det endnu er en fantasi at holde jul på badehotellet, der er lukket ned for sæsonen, er der måske ikke så længe til, at Louise og hendes mand vil holde julen selv.

- Nu hvor vi har fået vores dreng, kunne det godt være, at vi engang skulle holde julen selv og skabe vores egne traditioner i vores lille trekløver. Det kunne også være, at vores forældre på et tidspunkt ville synes, det var rart at komme som gæst. For det er et stort arbejde at holde jul, siger hun.

Og med en Bocuse d’Or-vindende kok i køkkenet er der styr på sovs og de klassiske juleretter – bare ikke de brunede kartofler – dem nægter Kenneth Toft-Hansen at lave.

Royal Copenhagens juleborde

Havblik er overskriften for årets udstilling af juleborde hos Royal Copenhagen.

Det er 56. gang, at Royal Copenhagen byder indenfor til juleudstilling i forbindelse med butikken på Amagertorv i København. I år er der seks borddækkere, der alle har deres eget blik på havet:

Oliver Hartkopp, professionel surfer bosiddende i Klitmøller.

Emilie Helmstedt, designer, kunstner og vinder af Magasinprisen 2018.

Louise og Kenneth Toft Hansen, ejere af det nyrestaurerede Svinkløv Badehotel.

Rebekka Elbek, guldsmed og kunstner.

Martin Bigum, billedkunstner.

Gun-Britt Zeller, frisør og dedikeret vinterbader.

Udstillingen kan opleves frem til 31. december 2019. Der er fri entre.

Det håndmalede porcelæn har fået en ny streg. Louise Toft-Hansen har personliggjort de klassiske tallerkener ved at skrive børnenes navne direkte på stellet i stedet for bordkort. Det gør det formelle uformelt og skaber en hyggelig stemning. Vester er hendes og Kenneth Toft-Hansens søn. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Moderne og traditionelt finder sammen på julebordet. Karaflen i den organiske form er fra Royal Copenhagens nyeste stel Hav. Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Borddækningen er vigtig for Louise Toft-Hansen, for i julen er bordet samlingspunktet for familien, og de sidder længe og nyder hendes mands mad, der er tilberedt fra bunden - nogle gange over flere dage. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Afdæmpede nordiske farver og granpynt skaber en smuk julestemning. Stolene er Svinkløv Badehotels egne. De er specielt designet til restauranten på hotellet af Chris Halstrøm. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Der er dækket op med forskellige Royal Copenhagen-stel, der supplerer hinanden, og viser, at klassiske og moderne design passer fint sammen. På bordet findes stellene Hav, Musselmalet Halvblonde, Prinsesse og Musselmalet Helblonde. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Traditionelt, musselmalet halvblondestel er mikset med det moderne Hav-stel. Halvblondestellet er forresten en reference til Louise Toft-Hansens familie, hvor det håndmalede stel altid har prydet julebordet. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Det er Svinkløv Klitplantage, der har inspireret til julepynten på bordet. Eviggrønt mos, kogler og gran er det naturlige, enkle pynt, der skaber vesterhavsstemning på hørdugen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Kenneth og Louise Toft-Hansen ejer og driver Svinkløv Badehotel. Han er verdens bedste kok, og hun er kreativ direktør. Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen
Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Sannes sang var - desværre - så svag, slidt, sølle, at det gjorde ondt at opleve

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Endelig en vigtig ændring på stor travl parkeringsplads

Fredericia For abonnenter

Motorvejsstøjen eksploderer: - Jeg ville hellere have en vindmølle i min baghave

Fredericia

Fantasien når nye højder: Fredericia skal da have sit eget Eiffeltårn

Alarm 112

22-årig kaldte politiet for 'fucking svin': Det skulle han aldrig have gjort

Avisen Danmark ved Ukraines grænse til Moldova: Her splitter spørgsmålet om Rusland

Fredericia

Fredericia lider stort tab af turister: Nu skal Businessman Brown og Familien Fjeld vindes tilbage

Ingen vil væk fra lokal virksomhed i vækst: - Medarbejderne skal have en fantastisk dag, så skal indtjeningen nok følge efter

Fredericia For abonnenter

Far krævede millionerstatning efter overfald, men fik 2900 kroner: Datters sidste håb om retfærdighed forsvandt

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Udlændinge forsøgte at begå indbrud: Blev stoppet af hundepatrulje

Navne For abonnenter

Løbe- og madglad byrådspolitikers bedste råd: Vær modig og nysgerrig

Kultur

Hans blev kaldt for nazi-unge: - Det gør ondt på en lille dreng

Annonce