Annonce
Fredericia

Julekalender med billeder fra 1970’ernes Fredericia klar til at åbne: Husker du de bilfri søndage?

Årets julekalender på Facebook fra Museerne i Fredericia handler om 1970’erne. Her den første bilfri søndag 25. november 1973. Som følge af oliekrisen indførte man dem frem til februar 1974. For at spare på de dyre dråber var det for de fleste ikke tilladt at køre bil. Foto: Peter Honoré for Fredericia Dagblad, Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Museerne og lokalhistorisk arkiv i bringer hver dag op til jul en ny historie på Facebook. Om dengang, KFUM var størst i håndbold, og energikrisen kradsede.
Annonce

Fredericia: Midaldrende og ældre fredericianere husker nok de bilfri søndage, regeringen indførte i vinteren 1973-74 midt i eden internationale energikrise med knaphed på brændstof.

Denne erindring i ord og billeder er en af lågerne i årets julekalender på Facebook fra Museerne i Fredericia (søg på Museerne i Fredericia i Facebooks søgefelt). Julekalenderen kan man, i lighed med tidligere år, se på det sociale medie fra 1. til 24. december.

Sidste år var temaet 1980’erne. Denne gang gemmer der sig historier og fotos fra 1970’erne bag lågerne.

- Sidste år klikkede 3700 følgere sig ind på en låge i alt 83.700 gange, så der er en stor interesse for gamle dage, fortæller leder af Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn, Lisbeth Aagaard Lykke, til Fredericia Dagblad:

- Vi kan også se fra i fjor, at tråden på Facebook fyldes med alle mulige tillægserindringer fra folk.

Annonce

Frivillige hjælpere

- Kan du huske DR’s meget populære tv-julekalendere "Jullerup Færgeby" og "Jul i Gammelby", der rullede hen over skærmene i 1970’erne, spørger arkivet og museerne i introduktionen til årets kalender på Facebook-siden:

- Et årti, hvor der var bilfri søndage, kun én dansk tv-kanal, hvor Fredericia sagde farvel til Strib-færgen, og Fredericia KFUM var Danmarks bedste herrehåndboldhold?


Sidste år klikkede 3700 følgere sig ind på en låge i alt 83.700 gange, så der er en stor interesse for gamle dage.

Leder af Lok.hist. Arkiv f. Fredericia og Omegn, Lisbeth Aagaard Lykke


Flittige frivillige fra arkivet har gravet historier frem fra aviserne fra december i 1970’erne, og arkivets medarbejdere har fundet billeder til dem.

Tomme gader i Fredericia på de bilfri søndage fra november 1973 til februar 1974. Foto: Peter Honoré for Fredericia Dagblad, Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Det var muligt for visse erhverv med specielle behov at få en køretilladelse. F.eks. præster, læger og låsesmede. Samt naturligvis politi, ambulancer og brandvæsen. Køretilladelsen skulle være placeret i køretøjets forrude. Foto: Peter Honoré for Fredericia Dagblad, Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Fredericia

Coronavirus har sat genbrugsbutik under pres: Syv af 18 var syge i første omgang - nu er yderligere sendt hjem

Fredericia

Deltag i afstemninger: Overholder du og andre myndighedernes anbefalinger, når du handler?

Kolding For abonnenter

Niras og Rambøll-analyse: Klapning af opgravet havbund er eneste vej frem for Marina City

Annonce