Annonce
Kolding

Har stået på i årevis: Juletræs-strid er landet hos politiet

Siden striden startede i 2013, er de uylovlige træer vokset op i halvanden til to en halv meters højde, som er perfekt højde til juletræer.Foto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har anmeldt plantage-ejer, fordi han ikke efterkommer påbud om at fjerne juletræer langs Vamdrup Å.

Vamdrup. En snart syv år gammel strid mellem Kolding Kommune og ejeren af en plantage af ulovligt plantede juletræer langs Vamdrup Å er nu landet på bordet hos Sydøstjyllands Politi.

Det er by- og udviklingsforvaltningen, der har meldt plantageejeren til politiet, fordi han ikke har efterkommet et påbud fra kommunen fra oktober 2013 om at fjerne træerne, som står for tæt på åen i henhold til naturbeskyttelsesloven. Loven foreskriver i paragraf 16, at der ikke må foretages beplantning indenfor en afstand af 150 meter fra vandløb, der som Vamdrup Å er registreret med en beskyttelseslinje.

Af et notat til Koldings politikere fra by- og udviklingsforvaltningens fagfolk i Natur og Vand-afdelingen fremgår det, at kommunen helt tilbage i december 2013 gav afslag på juletræs-ejerens ansøgning om at lade træerne stå, og det rokkede hans efterfølgende klage til Natur- og Miljøklagenævnet ikke på. I december 2014 stadfæstede nævnet nemlig kommunens afgørelse - men heller ikke det fik ejeren til at flytte eller fælde sine træer.

Annonce
Kolding Kommune har gentagne gange accepteret en udskydelse af fristen for fjernelse af træerne, uden af påbuddet er blevet efterkommet.

Fra kommunens notat om sagen.

Intet svar

Siden har Kolding Kommune og lodsejeren med store mellemrum været i dialog om at fjerne grantræerne, og flere gange har kommunen accepteret en udskydelse, fremgår det af notatet.

For eksempel bad ejeren i maj 2015 om en forlænget frist, fordi han gerne ville flytte alle sine træer til en anden lokalitet - og det sagde kommunen OK til, blandt andet fordi træerne på det tidspunkt ikke var ret høje og derfor ikke havde nogen væsentlig indflydelse på det landskabelige udtryk på stedet.

I juli 2015 blev fristen forlænget igen - igen uden effekt, og så stoppede dialogen mellem kommunen og træmanden, fremgår det:

Midt i 2016 rykker kommunen for, om træerne er fjernet. Intet svar.

Midt i 2018 rykker kommunen igen. Intet svar.

I slutningen af 2018 tilser kommunen arealet og konstaterer, at kun få træer er flyttet, og nu får træmanden i telefonen besked på, at træerne skal være væk inden nytår, og at han skal melde tilbage, når de er fjernet. Intet svar.

Foråret kommer, det bliver marts 2019, og kommunen rykker for respons igen uden held.

Det bliver august, og nu trækker sagsbehandleren politikortet overfor ejeren, fordi kommunen selv ikke har nogen sanktionsmuligheder. Det fører til en aftale om, at alle træer skal være fældet inden udgangen af oktober måned - og igen gør kommunen opmærksom på at næste skridt bliver en politianmeldelse, hvis ejeren ikke makker ret.

Det gør han ikke, konstaterer kommunens folk, da de er på tilsyn langs åen i december. Træerne er nu blevet mellem 1,5 og 2,5 meter høje og påvirker derfor det landskabelige udtryk betydeligt.

Kolding Kommune må ikke udtale sig i sagen, fordi den er anmeldt til politiet, og juletræs-ejeren ønsker ikke at ytre sig.

Det er her, de ulovlige træer er plantet. Kort: Kolding Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce