Annonce
Vejle

Julie kørte familiefirmaet for 113 år siden - det gik konkurs, da hun blev gift og forlod kontoret: Arkivarens yndlingsfoto fra den nye lokalhistoriske kalender

Oktoberbilledet på den lokalhistoriske kalender fra Vejle Stadsarkiv viser Julie Mine Øllegaard Hansen, der var en central skikkelse i at drive virksomheden Carl Hansen & Søn, der blandt andet stod for fjordbådssejladsen. Foto 1906: H. P. Hansen, Vejle Stadsarkiv
Vejle Stadsarkiv har igen udsendt en oplagt julegave, der vil holde et helt år - nemlig den lokalhistoriske kalender, der pryder mange vægge rundt omkring.

Vejle: - Det er et helt usædvanligt foto. Motivet er velkendt: Et kontorinteriør. Men det specielle er, at mændene står med ryggen til, og kvinden er i centrum og den eneste, hvis ansigt ses. Og fotoet er altså fra 1906.

Det er arkivar Karin Conradsen fra Vejle Stadsarkiv, der fortæller.

Hun har skabt årets lokalhistoriske kalender, der som traditionen siden første udgivelse i 1985 byder, udkommer i tide til årets mandel- og julegaveræs.

Annonce

Giver man denne gave, er der virkelig tale om et varigt forbrugsgode, for en kalender holder i sagens natur et helt år, hvor man hver måned vender et blad og får et nyt historisk foto frem.

Store søster sad med fuldmagten

Billedet af kvinden, der kører firmaet, viser Julie Mine Øllegaard Hansen, og virksomheden er Carl Hansen & Søn, der havde adresse på Havnepladsen 4. Dette firma var kendt for blandt andet fjordbådssejlads.

Det er et helt usædvanligt foto. Motivet er velkendt: Et kontorinteriør. Men det specielle er, at mændene står med ryggen til, og kvinden er i centrum og den eneste hvis ansigt ses. Og fotoet er altså fra 1906.

Karin Conradsen, arkivar, Vejle Stadsarkiv

Bag "& Søn" i firmanavnet gemte sig Julies lillebror Frederik, der blev eneejer i 1906.

Julie var prokurist og havde dermed fuldmagt til at handle på firmaets vegne. Hun trådte ud af firmaet i 1908, hvor hun blev gift som 40-årig. Virksomheden gik konkurs i 1920 efter 63 års virke i Vejle.

Det nyeste foto i den lokalhistoriske kalender viser drenge, der leger mekanikere på deres sæbekassebil i 1967. I baggrunden et køretøj fra dengang, Vejle havde sit eget brandvæsen. Det får vi snart igen. Foto: Allan Simonsen, Vejle Stadsarkiv

Det ældste foto i kalenderen i år er fra 1903, og det nyeste fra 1967. Kalenderen trykkes i 900 eksemplarer, og den blevet et samleobjekt.

Nogle klipper de flot gengivne billeder ud og skaber sig et album med Vejle-billeder.

Annonce

Et alvorsord fra avisen

Ud over en kort præsentation af hvert foto er der en stribe notitser fra datidens aviser.

En af dem er taget fra Vejle Amts Folkeblad 10. februar 1882 og lyder:

"Udvandringen her fra egnen, der hele sidste år har været ret omfangsrig, lader til i den nærmeste tid at ville blive særdeles betydelig. Mon ikke denne stærke udvandring snart skal kunne overbevise magthaverne om at spare nogle millioner til krigsvæsnet for at anvende dem til den arbejdende klasses kårs forbedring, så de, hvis fremtidslod bliver en arbejders, ikke behøvede at ræddes derfor og vandre ud. Enhver udvandrer er i og for sig et nationalt tab, foruden den løse kapital, der tages med."

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Sport

VB smadrede Kolding i pokalkvartfinalen, og nu er avancement til semifinalen blot en formalitet

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce