Annonce
Debat

JV mener: Modstand mod ulve er helt legitim

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gran

Med lov skal land bygges. Sådan stod der allerede i Jyske Lov fra 1241. Knap 800 år siden er princippet fortsat nøjagtig lige så aktuelt. Kun loven står mellem mennesket og anarkiet. Finder borgerne bestemmelser tåbelige, må de arbejde på at få dem ændret. Til gengæld er forsætlige overtrædelser eller opfordringer til lovbrud uacceptable.

Derfor er det også helt i orden, at den 82-årige sønderjyde Andreas Åbeling Petersen nu får en bøde for at opfordre til at skyde og begrave ulve. Opfordringen blev fremsat i et debatindlæg, der ved en fejl sidste år blev lagt ud på jv.dk, men dog aldrig nåede frem til den trykte avis.

Er opfordringer til ulovligheder langt uden for rimelighedens grænser, er skepsis over for ulve i Danmark til gengæld aldeles legitim. I 1813 blev den sidste ulv i landet formentlig skudt ved Skive. Så vidt vides, har dyret ikke været savnet i den knap 200 år lange pause, inden de første eksemplarer atter dukkede op på vores breddegrader.

Annonce


Man kunne meget vel drage en parallel til et andet fritlevende pattedyr, nemlig vildsvinet. Her gør vi alt for at forhindre en bestand i Danmark med hegn og jagt.


I 1800-tallet og tidligere herskede der betydelig overtro om, hvor farlige ulve var for mennesker. Det afspejler sig i eventyr og folkesagn. Men man havde dengang formentlig også en mere robust holdning til landbrugets interesser. Det hensyn er fortsat aktuelt. Ulve har en sund og naturlig appetit på kød. Det betyder desværre at blandt andet fåreavlere mister dele af deres besætninger til det glubske rovdyr.

Man kunne meget vel drage en parallel til et andet fritlevende pattedyr, nemlig vildsvinet. Her gør vi alt for at forhindre en bestand i Danmark med hegn og jagt, fordi de vilde svin kan smitte deres tamme artsfæller med blandt andet afrikansk svinepest.

Ulve er dog i modsætning til vildsvin fredede. Alligevel kunne lignende forholdsregler meget vel være berettigede.

Naturvenner og blandt dem også adskillige politikere er jævnt hen begejstrede for den nye tilføjelse til Danmarks dyreliv. Hvis landmændene ikke kan dele den glæde, er det ikke blot forståeligt, men en fuldt ud berettiget holdning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce