Annonce
Erhverv

Jyske Bank sætter negativ rente på formuer over 750.000 kroner

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Det koster Jyske Bank at have kundernes penge stående, og derfor skal formuende kunder betale negativ rente.
Annonce

Kunder i Jyske Bank med over 750.000 kroner på kontoen vil fremover skulle betale en negativ rente på 0,75 procent for at have deres penge stående.

Det oplyser banken på sin hjemmeside. Tiltaget gælder fra 1. december.

Jyske Bank var i august den første store danske bank, der indførte negative renter for private bankkunder.

Dengang var renten på minus 0,60 procent, og det var kun formuer over 7,5 millioner kroner, der blev berørt. Efterfølgende fulgte Sydbank trop med et lignende tiltag.

Der har været negative renter hos Nationalbanken stort set uafbrudt siden 2012, men i sidste uge sænkede Nationalbanken renten yderligere.

De lavere renter betyder større udgifter til Jyske Bank, og det skal kunderne være med til at betale, lyder det fra ordførende direktør Anders Dam.

- Selv om vi annoncerede negative indlånsrenter for 7,5 millioner kroner og opefter for nylig, så er indlånene fortsat med at vokse siden da.

- Så problemet bliver bare større og større, og vi er nødt til at adressere en løsning på det, for ellers holder vores forretningsmodel ikke på sigt, siger Anders Dam.

Jyske Banks kunder har ifølge Anders Dam indeståender for omkring 120-130 milliarder kroner, og med en negativ rente på minus 0,75 bliver det i grove træk en årlig udgift på knap en milliard kroner om året.

Den negative rente kommer til at gælde stort set alle indlånskonto - og pensionspenge, der ikke er investeret.

Anders Dam vil af konkurrencemæssige årsager ikke oplyse, hvor mange kunder der bliver ramt af den negative rente.

Han fortæller, at bankens rådgivere nu vil tage fat i alle de kunder, der har indeståender over 750.000 kroner.

Her vil de blive præsenteret for muligheder, de kan vælge for at undgå den negative rente. Anders Dam vil ikke ind på, hvad de konkrete muligheder er.

Jyske Bank-direktøren vil ikke spå om, hvorvidt beløbsgrænsen for, hvor man bliver ramt af negative renter, kan blive sænket igen.

- Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt, men jeg kan ikke love det. Hvis centralbankerne sænker renterne yderligere, så bliver det endnu dyrere for os, og så er vi nødt til at søge en form for kompensation hos vores kunder, siger Anders Dam.

Han vil ikke spekulere i, om andre danske banker kunne tænkes at følge trop på Jyske Banks tiltag.

- Vi har ingen forventningerne til, hvad konkurrenterne gør. Vi tager afsat i vores egne udfordringer som følge af de negative renter fra centralbankerne, siger Anders Dam.

Mens det er nyt, at privatkunder rent faktisk skal betale for, at banken passer på opsparingen, har de fleste virksomheder de seneste år skullet betale negative renter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce