Annonce
Vejle

Kæmpe konkurrence: Hvem har det bedste bud på ny bydel i Vejle?

For to år siden arrangerede kommunen en række vandringer, så vejlenserne kunne se området og komme med ideer til den nye bydel. Arkivfoto: Mads Hansen

Kommunen leder efter partner til at udvikle område med 3.000 boliger, natur og erhverv i ådalen.

Annonce

Vejle: Kom med jeres ideer - så udvælger vi de tre bedste og siden det allerbedste.

Sådan lyder tilbudet fra Vejle Kommune i en ny konkurrence, der skal sikre, at den kommende bydel Ny Rosborg kommer ud af den nuværende dvaletilstand.

- Vi vil gerne sikre, at projektet kommer op og flyve. Det er et af Danmarks helt store udviklingsprojekter, så jeg har en forventning om, at mange vil byde ind, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Ny Rosborg

Vejle har skævet til lignende udbud i Høje Taastrup og Aalborg. Limfjordsbyen udbød for et par år siden området Stigsborg Havn og efter at have arbejdet med tre bud valgte politikerne i sidste instans et forslag fra Team Vandkunsten.Ny Rosborg omfatter et 80 hektar stort område, der strækker sig ud i ådalen fra Rosborg Gymnasium og kolonihaveområdet. Mod nord afgrænses området af Trædballe og mod syd af Vejle Å.

Ifølge de foreløbige planer skal området rumme 3.000 boliger, 20.000 kvadratmeter erhverv plus dagligvareforretning og en daginstitution. Samtidigt skal cirka 50 procent bevares som natur.

Det nye område strækker sig ud i ådalen fra Rosborg Gymnasium og kolonihaverne mod vest. Arkivfoto
Annonce

2,4 millioner kroner til arbejdet

Sammen med de øvrige medlemmer af økonomiudvalget har han netop bevilget 2,4 millioner kroner. De skal blandt andet bruges til at gennemføre konkurrencen og senere betale de tre udvalgte firmaer for at arbejde videre med projekterne i efteråret 2018 og næste forår.

Når materialet ligger klar, bliver det ifølge oplægget politikerne, der vælger det rådgiverteam, der skal udarbejde to eller tre endelige forslag. Udviklingsplanen skal så igen vurderes af politikere og borgere i fællesskab, inden byrådet om et år træffer den endelige afgørelse om områdets fremtid.

Dermed vil der være gået cirka fire år siden byrådet i oktober 2015 holdt den første workshop om udviklingen af det bynære område i ådalen.

Annonce

Store ambitioner

Ambitionerne for bydelen mellem åen og Trædballe har været store siden planlægningsarbejdet for alvor tog fart. I 2016 var der for alvor fuld fart på udviklingen af ideer for det 80 hektar store område. I dag ligger meget hen som natur, men området huser også kommunens affalds- og genbrugsanlæg. Det skal flyttes indenfor de nærmeste år - og dermed er der grønt lys til at udvikle området til en ny bydel.

Tilbage i sommeren og efteråret 2016 fik alle interesserede lejlighed til at komme med ideer ved en række arrangementer, blandt andet to borgermøder og flere inspirations-gåture i området. I den forbindelse bød blandt andet Vestbyens Lokalråd ind med en række forslag under fællestitlen - Vestbyens Fælled. Den grundlæggende idé var, at en del af området skulle bruges til rekreative formål.

For et år siden præsenterede borgemesteren så visionerne for området i forbindelse med det lokale folkemøde. På baggrund af de mange input og arbejdet i den politiske styregruppe nåede man frem til overskriften "byudvikling med merværdi".

Annonce

Nødvendigt med konkurrence

Siden har der været stille om projektet - udadtil. Eneste synlige projekt er den informationspavillon, der er rejst overfor Cirkuspladsen. Men på de indre linjer har forvaltningen arbejdet med en ekstern rådgiver på at komme videre i processen - og efterhånden som ideerne og visionerne hobede sig op, nåede man frem til, at det var nødvendigt at få en række forskellige bud på, hvordan ambitionerne kan føres ud i virkeligheden.

I første omgang bliver der tale om en såkaldt åben prækvalifikation, hvor de interesserede firmaer kommer med helt overordnede bud på en udviklingsplan. Her skal der blandt andet være bud på, hvordan man sikrer, at naturen indgår i bydelen og sammenhængen med eksempelvis DGI-huset, uddannelsesinstitutionerne og kolonihaverne. Præmien er så, at få lov at arbejde videre med planerne og måske i sidste ende den endelige udviklingsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce