Annonce
Kolding

Kæmpehit: Julestjerner fra Christiansfeld sælges i rekordstore mængder

Denne lille herrnhuter-stjerne på 13 centimeter er den største sællert blandt herrrnhuter-stjernerne. I år er den blevet solgt i cirka 30.000 eksemplarer. Det er en fremgang på cirka 5000 i forhold til rekordåret 2018. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen
De berømte herrnhuter julestjerner, som Brødremenigheden i Christiansfeld sælger, går igen i år som varmt brød, og der er aldrig tidligere blevet solgt så mange af dem som i år.
Annonce

Christiansfeld: De berømte Christiansfeld-julestjerner langes over disken som aldrig før.

I de seneste år er salget af stjernerne, der helt korrekt hedder herrnhuter-stjerner, steget, og i år er ingen undtagelse. Salget af stjernerne har igen sat rekord.

Stjernerne produceres og foldes i den tyske by Herrnhut for Brødremenigheden i Christiansfeld, og det er Brødremenigheden, som både står for at importere lamperne og sælge dem videre til butikkerne, ligesom Brødremenigheden sælger lamperne fra sine to butikker og fra hjemmesiden.

Økonomichef hos Brødremenigheden, Morten Olesen, fortæller, at det går forrygende med salget af stjernerne, der fås i alle mulige størrelser. Det er dog den lille, hvide stjerne på 13 centimeter, som er den største sællert, forklarer han.

I 2018 blev der solgt cirka 25.000 af denne størrelse stjerne, og det var rekord dengang.

Men i år bliver den slået. Der er nemlig solgt omkring 30.000 eksemplarer af stjernen på 13 centimeter i år, fortæller økonomichefen.

Herrnhuter-stjerner

  • Indtil 2013 var det Indre Missions forlag Lohse, der stod for forhandlingen af Herrnhuter-stjernerne. Men så overtog Brødremenigheden forhandlingen, og siden er salget kun gået én vej, og det er fremad.
  • Stjernerne er blevet fremstillet i over 160 år. I dag fremstilles i de byen Herrnhut i Tyskland.
  • Fra 2. Verdenskrig og indtil 1989 havde Brødremenigheden i Christiansfeld licens til at lave papirstjernerne, og derfor kender mange dem som Christiansfeld julestjerner eller Brødremenighedens adventsstjerner.
Annonce

Sender til udlandet

Sidste år løb man tør for stjerner i december. Det er ikke sket i år, men det svinder kraftigt på lageret.

- Jo flere, der har stjernerne, jo flere ser det, og jo flere sælger vi. Når folk ser dem, synes mange, at det er nogle utrolig smukke stjerner, siger Morten Olesen.

Et af de steder, der også sælger herrnhuter-stjernerne, er Martensens Boghandel i Christiansfeld, hvor man sælger dem i stort antal både i butikken og via hjemmesiden. Butikkens indehaver, Lotte Præst, fortæller, at man er begyndt at sælge mange stjerner til udlandet, ligesom hun kan konstatere, at man er begyndt at sælge flere af de store herrnhuter-stjerner.

- Der er flere, der bor i huse, der går op til kip, og så vil man gerne have en større stjerne, siger Lotte Præst.

Forleden fik hun skippet den sidste sending af stjerner afsted til Grønland. Også USA bliver der sendt en del stjerner afsted til, og nogle af de sidste nye lande på listen over, hvor de sendes hen, er Frankrig og Ungarn.

Annonce

På venteliste

- Stjernerne bliver mere og mere udbredt. De er rigtig fine, og det er tit sådan, at hvis man har de små stjerner, vil man på et tidspunkt også gerne have en af de større eller en kæde med stjernerne, siger Lotte Præst.

Stjernerne bliver hvert år produceret i nye farver, og Lotte Præst fortæller, at mange bruger en af de kulørte herrnhuter-stjerner som vågelampe ved små børn.

Som noget af det nyeste har man desuden lanceret en helt lille stjerne på kun otte centimeter, som kun bliver solgt i de fysiske butikker i Christiansfeld.

- Den har vi desværre kun fået leveret i små partier, så vi har ikke kunnet levere nok til kunderne. Vi har derfor mange skrevet op til denne lampe, og mange bliver på listen indtil næste år, siger Lotte Præst.

Stjernerne sælges året rundt, men de allerfleste ryger over disken i årets sidste måneder. I oktober sætter den helt store travlhed ind, og i Martensens Boghandel forbereder man sig blandt andet ved fra da og indtil jul altid at have nogle af de mest populære stjerner pakket ind i gavepapir, så man kan følge med, når det begynder at gå rigtig stærkt i butikken.

Herrnhuter-stjernerne kan ses næsten overalt i Christiansfeld, hvor de hænger udenfor mange af byens huse. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen
Her i Martensens Boghandel i Christiansfeld sælger man rigtig mange herrnhuter-stjerner både i butikken og via internettet. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Tak for kaffe: Ølbrygger åbner kafferisteri i Fredericia

Fredericia

23-årig kom alvorligt til skade på Østerstrand: Er fortsat i kritisk tilstand og skal opereres

Annonce