Fredericia: - Jeg kunne mærke det i luften, allerede på vej ned ad trappen, siger Lisbeth Aagaard Lykke.
Hun er arkivar på Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia, og hun kan tydeligt huske den første dag efter sommerferien sidste år, hvor hun gik ned i arkivet, hvor tusindvis af kort, tegninger, fotos og aviser stod arkiveret.
Sommeren 2020 var usædvanlig våd, og en gammel skade i bygningens gavl havde gjort, at fugt-niveauet i kælderen nærmest var eksploderet. Og i feriefraværet havde ingen opdaget det i tide.
- Flere bøger og samlinger var helt hvide af skimmel. Det var ikke godt. Og jeg må indrømme, at jeg kom til at bande lidt, siger Lisbeth og smiler, mens øjnene er alvorlige.
- Vores samling rummer utrolig meget historie, og mange bruger den løbende til at finde informationer om fortiden - både den fjerne og den nære. Så det var virkelig noget skidt, at samlingen havde lidt overlast, siger hun.
Heldigvis var den store samling af blandt andet historiske aviser bundet ind i store bøger. Så for de flestes vedkommende var skimmelen ikke trukket ind på selve siderne. Men på nogle var den.
Konservatorer tilkaldtes
Skaden havde ikke ført til blankt vand i kælderarkivet, men fugtniveauet var alt for højt, og især de samlinger, er stod på de nederste hylder, var dækket af skimmel.
- Vi tilkaldte med det samme eksperter fra Konserveringscenteret i Vejle. De tog de hårdest ramte bind med til Vejle for at redde dem. Imens gik vi i gang med resten, siger Lisbeth Aagaard Lykke.
Lisbeth Aagaard Lykke, arkivarDet var alvorligt. Men det er lykkedes at redde alle arkivalier.
Arbejdet udføres i kælderen af Mark Eriksen, der - ét bind ad gangen - renser og støvsuger alle arkivalier. Blandt andet samlingerne af alle de lokale aviser siden 1849.
- Det er ikke svært, men det tager lang tid, for man er nødt til at være grundig, siger han.
Bare en enkelt fejl i rensningen kan gøre, at et bind sættes tilbage på hylden uden at have fået fjernet al skimmel.
- Og så kan det "smitte" de andre bind. Så der må ikke være smuttere, siger Lisbeth Aagaard Lykke.
Samtidig med, at samlingen blev renset, blev skaden på huset rettet op, og et dræn lagt rundt om huset. Og arbejdsmiljøet blev sikret.
- Selvom vi nu burde være sikret mod nye skader, tør vi simpelthen ikke placere samlingen i kælderen igen. Så nu står den i vores læsesal. Det betyder, at vi ikke har plads til foredrag og undervisning her - og det er ærgerligt, siger Lisbeth Aagaard Lykke.
Genåbning
Det store rengøringsarbejde faldt sammen med corona-nedlukningen, hvilket har "løst" pladsproblemet for en tid. Men nu vender pladsproblemet tilbage. Arkivet genåbner nemlig for gæster tirsdag 25. maj.
- Vi kan lukket 14 gæster ind ad gangen. Og man kan ringe til os og bestille tid, siger Lisbeth Aagaard Lykke, der tilføjer, at der kræves coronapas og mundbind.
Mange af gæsterne søger informationer i de gamle aviser, hvoraf de allerældste kun forefindes som kopier.
- Aviserne kan godt tåle, at man rører forsigtigt ved dem uden handsker. Men de kan ikke tåle håndsprit, siger arkivaren.
Så man skal sikre sig, at spritten er dampet af, inden man higer og søger i gamle bøger.