Annonce
Kultur

Kampen mod skimmel er snart ovre: Fredericias lokalhistorie er reddet

Fugtskaden i det lokalhistoriske arkiv kom, netop som alle tog på ferie. Det betød, at skimmelsvampen havde banen for sig selv under første halvleg - men nu har den snart tabt kampen.

Fredericia: - Jeg kunne mærke det i luften, allerede på vej ned ad trappen, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

Hun er arkivar på Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia, og hun kan tydeligt huske den første dag efter sommerferien sidste år, hvor hun gik ned i arkivet, hvor tusindvis af kort, tegninger, fotos og aviser stod arkiveret.

Sommeren 2020 var usædvanlig våd, og en gammel skade i bygningens gavl havde gjort, at fugt-niveauet i kælderen nærmest var eksploderet. Og i feriefraværet havde ingen opdaget det i tide.

Annonce

- Flere bøger og samlinger var helt hvide af skimmel. Det var ikke godt. Og jeg må indrømme, at jeg kom til at bande lidt, siger Lisbeth og smiler, mens øjnene er alvorlige.

- Vores samling rummer utrolig meget historie, og mange bruger den løbende til at finde informationer om fortiden - både den fjerne og den nære. Så det var virkelig noget skidt, at samlingen havde lidt overlast, siger hun.

Heldigvis var den store samling af blandt andet historiske aviser bundet ind i store bøger. Så for de flestes vedkommende var skimmelen ikke trukket ind på selve siderne. Men på nogle var den.

Konservatorer tilkaldtes

Skaden havde ikke ført til blankt vand i kælderarkivet, men fugtniveauet var alt for højt, og især de samlinger, er stod på de nederste hylder, var dækket af skimmel.

- Vi tilkaldte med det samme eksperter fra Konserveringscenteret i Vejle. De tog de hårdest ramte bind med til Vejle for at redde dem. Imens gik vi i gang med resten, siger Lisbeth Aagaard Lykke.


Det var alvorligt. Men det er lykkedes at redde alle arkivalier.

Lisbeth Aagaard Lykke, arkivar


Arbejdet udføres i kælderen af Mark Eriksen, der - ét bind ad gangen - renser og støvsuger alle arkivalier. Blandt andet samlingerne af alle de lokale aviser siden 1849.

- Det er ikke svært, men det tager lang tid, for man er nødt til at være grundig, siger han.

Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia har i det seneste lille år arbejdet på at redde den del af samlingen, der sidste sommer led fugtskade og fik skimmel. Det arbejde nærmer sig sin afslutning, og Mark Eriksen her arbejder nu på de sidste af i alt 3000 bind med gamle aviser. Se hvordan han gør i videoen på netavisen. Foto: Peter Friis Autzen

Bare en enkelt fejl i rensningen kan gøre, at et bind sættes tilbage på hylden uden at have fået fjernet al skimmel.

- Og så kan det "smitte" de andre bind. Så der må ikke være smuttere, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

Sådan så de skimmelramte bind ud, da Lisbeth Aagaard Lykke og konservatorerne fra Vejle trådte ind i lokalet. Hvis ikke, der var blevet gjort en indsats, ville hele arkivet gå tabt. Foto: Michael Højlund Rasmussen

Samtidig med, at samlingen blev renset, blev skaden på huset rettet op, og et dræn lagt rundt om huset. Og arbejdsmiljøet blev sikret.

- Selvom vi nu burde være sikret mod nye skader, tør vi simpelthen ikke placere samlingen i kælderen igen. Så nu står den i vores læsesal. Det betyder, at vi ikke har plads til foredrag og undervisning her - og det er ærgerligt, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

Annonce

Genåbning

Det store rengøringsarbejde faldt sammen med corona-nedlukningen, hvilket har "løst" pladsproblemet for en tid. Men nu vender pladsproblemet tilbage. Arkivet genåbner nemlig for gæster tirsdag 25. maj.

- Vi kan lukket 14 gæster ind ad gangen. Og man kan ringe til os og bestille tid, siger Lisbeth Aagaard Lykke, der tilføjer, at der kræves coronapas og mundbind.

Mange af gæsterne søger informationer i de gamle aviser, hvoraf de allerældste kun forefindes som kopier.

- Aviserne kan godt tåle, at man rører forsigtigt ved dem uden handsker. Men de kan ikke tåle håndsprit, siger arkivaren.

Så man skal sikre sig, at spritten er dampet af, inden man higer og søger i gamle bøger.

Samlingen af lokale aviser byder på masser af spor efter mennesker, skæbner, udvikling og meget andet. Og mange kommer for at finde specifikke detaljer i aviserne, fortæller arkivar Lisbeth Aagaard Lykke, som glæder sig over, at hele samlingen er reddet. Foto: Peter Friis Autzen
Arkivar på Lokalhistorisk Arkiv i Fredericia, Lisbeth Aagaard Lykke, ærgrer sig over, at samlingen nu fylder i læsesalen. Men i det mindste er den i sikkerhed. Foto: Peter Friis Autzen
Det tager som regel 10-15 minutter at rense et enkelt bind af, fortæller Mark Eriksen. Det kan dog trække ud, hvis der er skrøbelige kanter eller æselører, der stikker ud. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Sannes sang var - desværre - så svag, slidt, sølle, at det gjorde ondt at opleve

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Endelig en vigtig ændring på stor travl parkeringsplads

Fredericia For abonnenter

Motorvejsstøjen eksploderer: - Jeg ville hellere have en vindmølle i min baghave

Fredericia

Fantasien når nye højder: Fredericia skal da have sit eget Eiffeltårn

Alarm 112

22-årig kaldte politiet for 'fucking svin': Det skulle han aldrig have gjort

Avisen Danmark ved Ukraines grænse til Moldova: Her splitter spørgsmålet om Rusland

Fredericia

Fredericia lider stort tab af turister: Nu skal Businessman Brown og Familien Fjeld vindes tilbage

Kultur For abonnenter

Tv-serie spærrede den gamle Lillebæltsbro en hel nat

Ingen vil væk fra lokal virksomhed i vækst: - Medarbejderne skal have en fantastisk dag, så skal indtjeningen nok følge efter

Fredericia For abonnenter

Far krævede millionerstatning efter overfald, men fik 2900 kroner: Datters sidste håb om retfærdighed forsvandt

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Udlændinge forsøgte at begå indbrud: Blev stoppet af hundepatrulje

Navne For abonnenter

Løbe- og madglad byrådspolitikers bedste råd: Vær modig og nysgerrig

Kultur

Hans blev kaldt for nazi-unge: - Det gør ondt på en lille dreng

Annonce