Annonce
forside

Kan koste 1000 kr. i bøde: Pas på med, hvordan du advarer om fotovogne

Det er ikke uvæsentligt, hvordan man som bilist vælger at advare sine medtrafikanter om en forestående fartkontrol. Arkivfoto: Larz Grabau

Opslag på Facebook, blink med det lange lys, trafikalarmer i bilen. Vicepolitiinspektør Jesper Engelund fra Sydøstjyllands Politi forklarer, hvad man må og ikke må for at advare øvrige bilister om fotovogne.

Sydøstjylland: Hver gang politiet parkerer en fotovogn og gør klar til at blitze bilister med en lidt for tung højrefod, følges det gerne op med en nogenlunde klassisk skabelon på sociale medier.

En borger advarer om fartkontrollen i en bygruppe på Facebook, hvorefter en anden person i mere eller mindre saglige vendinger gør opmærksom på, at man ikke må advare om fotovogne - inden en enkelt eller to for øvrigt også beklager sig over, der alligevel bare er tale om pengemaskiner.

Men hvad er reglerne egentlig?

Vicepolitiinspektør Jesper Engelund, leder af Hunde- og Færdselscentret hos Sydøstjyllands Politi, forklarer, at det er ganske simpelt.

- Alt hvad du skriver på Facebook er lovligt, og på samme måde hverken kan eller vil vi sige noget til, hvis man bliver advaret af en app eller lignende, siger han, og fortsætter:

- Først når vi kommer ud på færdselslovens område, bliver det et skråplan. Eksempelvis må man kun bruge sine lygter til at signalere fare eller anden grund til at udvise agtpågivenhed - og det er altså ikke farligt, at der længere fremme holder en fartkontrol, siger Jesper Engelund.

Af samme grund er der heller intet i vejen for, at man til og fra arbejde ringer med en advarsel til arbejdspladsens øvrige pendlere, så længe det ikke tager opmærksomhed fra kørslen og naturligvis foregår via en håndfri løsning.

Annonce

Vi bliver holdende, selvom alle er blevet advaret om vores fartkontrol - for det er alligevel aldrig alle, der er blevet advaret.

Jesper Engelund, vicepolitiinspektør, Sydøstjyllands Politi
Illustration: Lennart Kjær Schouborg

Politiet advarer også selv

Overtrædelse af reglerne vil typisk takseres til en bøde i omegnen af 1000 kr., men det er sjældent sager, Sydøstjyllands Politi vil efterfølge.

I modsætning til, hvad mange mener, forklarer Jesper Engelund da også, at fartkontrollerne ikke skal ses som et let middel til at få penge i kassen. Derfor advarer politiet rundt om i landet også fra tid til anden selv om forestående fartkontroller på navngivne veje.

- Vi har ingen intentioner om at plukke folk for penge, men derimod at nedbringe hastigheden og antallet af dræbte i trafikken. Påmindelser har helt sikkert en præventiv effekt, og derfor er vores holdning også, at det er helt fint, folk advarer hinanden - inden for lovens rammer, siger Jesper Engelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Lars Lilholt har gendigtet 'Det haver så nyligen regnet': Læs 2020-versionen her

Lars Lilholt - nærmere præsentation behøves vist ikke - har på opfordring fra festivaldirektør Lars "Charlie" Mortensen, Jelling Musikfestival, skrevet en ny tekst til "Det haver så nyligen regnet": Det er en 2020-version, hvor den fredelige sameksistens i grænselandet står stærkere end det gamle dansk-tyske fjendskab. Her er ikke "føget ugræs over hegnet", som der ellers står i Johan Ottosens sang fra 1890. I stedet er der frø af frihed i luften. - Det haver så nyligen regnet - med ny tekst af Lars Lilholt. - Det haver så nyligen regnet Det har stormet og årene er gået Frø af frihed er føget over hegnet Så godt naboskab er blevet sået Som et håb i en sang En proces sat i gang Folkets stemmer kan kvæle kriges tvang - Det har regnet men regnen gav grøde det har stormet men stormen gjorde stærk som vi troede at skoven alt var øde så vi demokratiets store værk gamle fjender gav hånd had skal vige for ånd der kan løsne forfrosne tungebånd - Og vi lærte forskellighed gir styrke og vi lærte forskellighed gir mod til at nedbryde alle disse grænser der har krævet så meget offerblod og som årene randt så vi grænsen forsvandt for en tillid og åbenhed der vandt - Ja det haver så nyligen regnet og de træer de dryppe endnu had og mistro for fællesskabet segnet som et jeg der kun længes mod et du alt kan ændres igen fred skal plejes min ven og den viden må aldrig holdes hen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];